• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Joulukinkku jäisenä uuniin – voiko tästä seurata mitään hyvää?

Joulukinkku jäisenä uuniin – voiko tästä seurata mitään hyvää?

HK Koekeittiö
1.12.2016

Alkaako joulukinkun hankinta ja valmistaminen jo pyöriä mielessä? Milloin kinkku kannattaa hankkia, sulattaa, ottaa huoneenlämpöön, paistaa jne.? Perinteisten neuvojen mukaan kinkun tulee antaa sulaa jääkaapissa monta vuorokautta, mutta ketterä kotikokki laittaa jäisen kinkun suoraan pakastimesta uuniin. Usko tai älä, lopputulos on erinomaisen hyvä!

Joulukinkun paistaminen on monille vuoden tärkein ruoanvalmistustapahtuma. Monille se saattaa olla myös ainoa sellainen, joten kaiken on onnistuttava täydellisesti. Kinkun paistamisessa on aika vaikea mokata täysin, jos ei liian raa’aksi jättämistä lasketa mukaan. Kun uunin lämpötilan pitää riittävän alhaisena, kinkun voi huoletta jättää uuniin vaikka yöksi, ilman lämpömittarin jatkuvaa päivystämistä. Matala kypsennyslämpötila on aina hyvästä suurille lihapaloille, mutta sen merkitys korostuu jäisen joulukinkun kypsentämisessä. Mitä alhaisempi lämpötila, sen tasaisemmin liha kypsyy ja sitä vähemmän lihasta irtoaa nestettä. Liian nopea sulaminen – siis tässä tapauksessa liian kuuma uuni - ”pelästyttää” lihan, ja lopputuloksena saattaa olla enemmän irtonestettä ja kuivempi kinkku. Kun uunin lämpötila pidetään riittävän alhaisena, kinkusta ei lähde yhtään sen enempää nestettä kuin sulana paistetusta kinkusta.

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa paistaa joulukinkku. Omat mieltymykset ja tottumukset määrittävät sen, mikä on itselle paras tapa.

Jääkinkun paistamisessa on suositeltavaa käyttää paistopussia kahdestakin syystä. Ensinnäkin paistopussi kerää talteen kinkusta irtoavan herkullisen nesteen, jonka voi käyttää hyödyksi kinkun kastikkeessa tai myöhemmässä ruoanlaitossa. Toinen syy on paistopussiin kertyvän nesteen höyrystyminen, joka pitää kinkun mehukkaana. Monesti kuulee sanottavan, että paistopussia käytettäessä kinkusta lähtee enemmän nestettä kuin ilman pussia. Siltä se kieltämättä äkkiseltään näyttää, mutta todellisuudessa ilman pussia paistettaessa neste ehtii haihtua kinkun alla olevalta uunipelliltä taivaan tuuliin, kun pussi pitää mehut paremmin tallessa.

Kinkkupussin kulmaan leikataan pieni ilma-aukko, josta liiat paineet pääsevät pois.

Mikä on sitten se sopiva paistolämpötila? Kun yleensä joulukinkun paisto-ohjeissa neuvotaan uunin lämpötilaksi 125 °C, niin jäisen kinkun tapauksessa se on n. 90 °C. Joidenkin uunien lämpötilan säätönupin merkinnät ovat lähinnä suuntaa antavia, joten todellinen lämpötila kannattaa tarkistaa laittamalla lihalämpömittari tyhjään ja esilämmitettyyn uuniin. Muuta sillä lämpömittarilla ei tässä vaiheessa teekään, sillä sitä on turha yrittää saada uppoamaan jäiseen kinkkuun. Kun kinkku on muutaman tunnin sulanut uunissa, se on huomattavasti vastaanottavaisempi. Paistopussia ei kannata lähteä tässä kohtaa availemaan, vaan mittarin piikin voi painaa kinkun sisään pussin läpi. Tästä eteenpäin kinkku valmistuu ja käyttäytyy kuin sulana paistettava kinkku. Aikaa siihen tosin menee tuplasti perinteiseen verrattuna, eli n. 2h / kg. Katsosivuiltamme kattavat ohjeet myös kinkun kuorruttamiseen.

Joulukinkku on mureimmillaan, kun sisälämpötilan antaa nousta yli 80 asteen.

No entäpä sähkönkulutus? Voisi kuvitella, että jos kinkkua joutuu pitämään uunissa tuplasti kauemmin, se alkaisi jo näkyä lompakossa. Kolikkopuolella kuitenkin pysytään, sillä esimerkiksi neljän tunnin paistaminen uunilla kuluttaa sähköä n. 1–3 kWh, joka on rahassa mitattuna n.0,10–0,30 €. Uuni kuluttaa eniten sähköä esilämmitysvaiheessa, mutta lämmön ylläpitäminen on jo huomattavasti huokeampaa. Suhteessa jääkinkun helppouteen, sen paistaminen ei siis ole merkittävästi kalliimpaa kuin perinteisen kinkun.

Jotta jääkinkusta saataisiin hovikelpoinen, päätimme kutsua ruokatoimittajat ja -bloggaajat jäänmurtaja Urhon tiloihin maistelemaan herkkujamme tulevan joulun juhlapöytiin. Jäisenä paistettu kinkku aiheutti ensin epäileviä katseita ja kommentteja, mutta rinnakkain maistetut kinkut pärjäsivät erinomaisen hyvin toisilleen niin maussa kuin mehevyydessäkin. Myös todelliset joulukokin pelastajat, HK Bistro-paistokset - Bataatti-inkivääripaistos ja Punajuuri-vuohenjuustopaistos, saivat osakseen vuolaita kehuja ja tyytyväisiä pään nyökytyksiä.

Nämä jääkinkkuvinkit eivät missään nimessä tarkoita sitä, että olet tähän asti aina paistanut joulukinkkusi väärin. Ei ole vain yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Jääkinkku on pelastus varsinkin siinä kohtaa, kun aatonaattona huomaat unohtaneesi ottaa kinkun jääkaappiin sulamaan, vaikka se oli ainoa muistettava asia ennen joulua. Hyvämuistiset voivat muuten vaan nauttia siitä, kun joulukinkun voi kantaa kaupan pakastealtaasta suoraan kotiuuniin.

Hitaasti jäisenä paistettu joulukinkku on suussasulavan mureaa.

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Katso kaikki vinkit jouluun

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Tutustu lisää

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste