• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Karvaimmat kouluruokamuistot osa 1 – Tomaattikeitto

Karvaimmat kouluruokamuistot osa 1 – Tomaattikeitto

HK Koekeittiö
23.9.2016

Mikä olisikaan parempi kiistelyn aihe kuin makuasiat! Jonkun lempiruoka on aina jonkun toisen inhokki, olipa kyseessä sitten koti-, työpaikka- tai kouluruoat. Vaikka meillä Suomessa koulujen ruoka-asiat ovatkin olleet jo vuosikymmeniä esimerkillisessä kunnossa, löytyy varmasti jokaiselta jokin vähemmän mukava makumuisto kouluajoilta.

Tässä blogisarjassa työstetään Facebook-sivuillamme ehdotettuja huonoja kouluruokamuistoja paremmiksi.

Kyselimme Facebook-sivuillamme puistattavimpien kouluruokamuistojen perään, ja lupauduin tekemään osasta niistä maistuvammat versiot. Vastauksia tulikin melkoinen määrä, kiitos niistä! Pienen harkinnan jälkeen päädyin valitsemaan jatkoon kolme sellaista ruokaa, jotka saattaisivat olla vähemmän suosittuja myös kouluruokailun ulkopuolella, mutta jotka mielestäni sopisivat erinomaisesti suomalaiseen arkiruokailuun - kunhan ne tehdään hyvin. Esimerkiksi veripalttu ja rössypottu olisivat sinänsä olleet kiinnostavia valintoja, mutta en usko niiden pääsevän kovin monen perheen vakioruoiksi, vaikka ne tekisi miten hyvin.

Ensimmäisenä käsittelyyn pääsee tomaattikeitto, joka oli pitkään myös omalla mustalla listallani. Pitkään kestänyt tomaattikeittovastaisuuteni lienee peräisin jostain lapsuuden kokemuksista, vaikka en muista sen olleen ainakaan oman kouluni menukortilla. Vasta kun ryhdyin tekemään ruokaa ammatikseni, opin maistuvan tomaattikeiton salat. Tomaatti on raaka-aineena melkoisen hapan, joten syynä tomaattikeiton pistävään ja liian happamaan makuun on mitä luultavimmin liian vähäinen sokerin ja suolan määrä. Molemmat tasoittavat hapanta makua, mutta keitosta ei tietenkään pidä tehdä ylisuolaista tai jälkiruokamaisen makeaa. Siksi molempia kannattaakin lisäillä pikkuhiljaa valmistamisen aikana ja maistella usein.

Toinen niksi onnistuneeseen tomaattikeittoon on riittävän makeiksi kypsyneet tomaatit. Aina kannattaa toki suosia suomalaisia tomaatteja, mutta huippusesongin ulkopuolella niiden korkea hinta saa monen päätymään edullisempaan tuontitavaraan. Tuontitomaatit ovat kaupoissa usein vasta puolikypsiä, ja niiden on hyvä antaa kypsyä muutama päivä huoneenlämmössä. Kypsyessään tomaatin maku muuttuu makeammaksi ja pehmeämmäksi. Myös väri muuttuu kypsymisen myötä tummemman punaiseksi, joka vaikuttaa myös valmiin keiton väriin. Tomaattikeittoon voi huolia myös ylikypsiä tomaatteja, eikä haljennutta kuorta kannata pelästyä. Homehtuneet tai muuten pilaantuneet ovatkin sitten jo eri asia.

Tomaattikeittoon kannattaa käyttää mahdollisimman kypsiä tomaatteja.

Vaikka tomaattikeiton pohjassa käytetäänkin sipulia, valkosipulia ja basilikaa, niistä otetaan vain keittämällä maku talteen. Tämän jälkeen niistä hankkiudutaan eroon paseeraamalla eli painamalla keitto tiheän siivilän läpi. Jos keitetyt sipulit ja yrtit soseutetaan keiton joukkoon, keitosta ei tule läheskään niin kauniin punaoranssin värinen kuin paseeratusta keitosta.

Tomaattikeitto on sellaisenaan varsin kevyttä ruokaa ja sitä voikin viritellä ruokaisammaksi erilaisin tavoin. Tässä reseptissä lisäsin valmiin keiton pinnalle murskattuja lihasipsejä, jotka antavat hyvän maun lisäksi myös rapean elementin keitolle. Myös rapeaksi paistetut pekonikuutiot toimivat todella hyvin!  Pieni määrä jotain hapanmaitovalmistetta – kuten turkkilaista jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa – antaa keitolle lisää ruokaisuutta ja pehmentää makua entisestään.

Hyvän tomaattikeiton runko syntyy tomaattien lisäksi sipulista, valkosipulista ja basilikasta.

Tällä reseptillä valmistettu tomaattikeitto toivottavasti loiventaa karvaita makumuistoja kouluaikojen tomaattikeitosta ja lämmittää samalla mielen ja kropan kirpeän syyspäivän iltana.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha...

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arjen pelastajat, eli nopeimmat ja helpoimmat arkisapuskat

Arki, tuo iloinen ystävämme. Vaikka loppuvuoden leppoisan oloilun jälkeen arkirytmiin pääseminen voi tuntua ihan hyvältä, on ruoka-arjen pyörittämisessä taas samat tutut pulmansa. Mitä ihmettä sitä tänään laittaisi perheelle ruuaksi? Tässäpä...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste