Karvaimmat kouluruokamuistot osa 2 – Kaalikeitto
Kaaliruoat jakavat mielipiteitä ja herättävät tunteita. Ainakin kaalilaatikkoreseptit ovat saaneet paljon huomiota kommenttien muodossa, ja keskustelu juuri sen oikean kaalilaatikon reseptistä kestää toivottavasti vielä pitkään. Kaalikeitto on laatikon ja kääryleiden ohella ehkä se suosituin kaaliruoka – ja samalla vihatuin. En muista että kaalikeitto olisi ollut kouluaikoina ihan lempiruokiani, mutta nykyään se on. Liekö syynä sitten omien makutottumusteni muuttuminen vai olisiko keiton valmistustavalla osuutta asiaan…
Tässä blogisarjassa työstetään Facebook-sivuillamme ehdotettuja huonoja kouluruokamuistoja paremmiksi.
Toisena uhrina kouluruokien virityspenkkiin pääsee tänään kaalikeitto, joka ei tosin taida kovin monen koulun ruokalistoilta enää löytyä. Harmi homma, sillä kaalikeitto on hyvää, edullista ja vieläpä terveellistäkin. Sen verran voin antaa asiassa periksi, että jos et ole koskaan saanut alas mitään kaalipitoista ruokaa, niin ei tämäkään versio kaalikeitosta tee kaalin suhteen mitään taikatemppuja. Mutta jos haluat antaa kaalikeitolle vielä yhden mahdollisuuden, niin kokeile tätä!
Varsinaiset niksit tässä keitossa ovat kaalin paahtaminen ja sen jälkeen pitkään hauduttaminen matalassa lämmössä. Kaalin paahtaminen tuo siihen ihan uudet aromit pelkkään hauduttamiseen verrattuna. Samalla kannattaa paahtaa myös keittoon tulevat paloitellut sipulit ja porkkanat. Halutessaan samalle paahtopellille voi laittaa myös keittoon tulevan lihan, jolloin keiton maku paranee entisestään. Kaalikeittoreseptien lihana näkee usein käytettävän jauhelihaa, suikaleita tai kuutioita. Tässä reseptissä liha kypsennetään luullisena palana keiton päällä ja haudutuksen jälkeen ylikypsä liha joko kuutioidaan tai revitään keiton joukkoon. Lihassa oleva luu ehtii myös antaa makua keittoon pitkän haudutuksen aikana.
Yhteen kappaleeseen sain mahdutettua kolme vinkkiä kaalikeiton maun parantamiseen:
Kaalin paahtaminen = lisää makua
Luullinen liha = lisää makua
Pitkä haudutus = lisää makua
Pitkä haudutusaika sopii nimenomaan syys- ja talvikaaleille, jotka ovat raakana rakenteeltaan tiiviitä ja sitkeitä. Varhaiskaali onkin sitten ihan eri juttu ja lajike, ja siitä saa hyviä kaaliruokia nopeallakin kypsentämisellä.
Loppuun vielä yksi tärkeä juttu kaalikeitosta. Sen maku paranee entisestään, kun sen kuumentaa uudelleen seuraavana päivänä… ja vielä sitäkin seuraavana päivänä. Siksi kaalikeittoa kannattaakin tehdä kerralla se kaikista isoin kattilallinen.
Pitkään haudutettu kaalikeitto testattiin myös ääriolosuhteissa. Hyvin näytti maistuvan vielä santsikierroksellakin!