Lihapata uunissa - talvisen pakkaspäivän pelastaja
Ainakin osassa Suomea saadaan nauttia hyvinkin talvisista päivistä. Se onkin ihan riittävän hyvä syy pistää viikonloppuna roteva lihapata uuniin hautumaan ja nauttia ulkoilun jälkeisestä hyvästä olosta ja maistuvasta ruuasta.
Eri naudan paistit sopivat eri käyttötarkoituksiin. Edellisessä blogikirjoituksessani kävin läpi käyttökohteita muun muassa naudan sisä- ja paahtopaisteille, joten nyt on ulko- ja kulmapaistien vuoro. Kun sisä- ja paahtopaistit maistuvat parhaimmillaan hiukan punertavina, kannattaa ulko- ja kulmapaisteja hauduttaa pitkään ja huolella. Näin lihasta saadaan pehmeää ja mureaa. Yksi erinomaisen hyvä ja helppo tapa käyttää pitkään kypsytettäviä naudanlihoja ovat pataruoat. Paisti joko kuutioidaan tai suikaloidaan, ruskistetaan padassa ja pistetään uuniin muhimaan liemen ja kasvisten kanssa. Ja loppu hoituu uunissa kuin itsestään. Kasviksiksi sopivat hyvin porkkanat, sipulit, valkosipuli, lanttu jne. Kaikki vähän pidempää kypsennysaikaa vaativat maan antimet. Perusliemi koostuu veden lisäksi perinteisistä lihaliemen mausteista, pippureista, laakerinlehdistä ja yrteistä. Lisämakua ja väriä naudanlihapataan saadaan esimerkiksi sienillä, tomaattipyreellä tai vaikkapa punaviinillä.
Tällä kertaa maustan talvisen lihapadan vähän suomalaisista pataperinteistä poikkeavin aineksin – sinihomejuustolla, smetanalla ja venäläisillä suolakurkuilla. Tämä kielet mukanaan vievä pataruoka kulkee nimellä Moskovan pata - mausteistaan johtuen ja vähän myös niistä huolimatta. Sinihomejuusto kun ei ole ihan niitä venäläisen keittiön kulmakiviä. Hyvien liharuokien ja homejuustojen ystäville tämä ruoka on kuitenkin ihan nappivalinta talvisen pakkaspäivän lämmittäjäksi.