Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen

Kuinka kauan palvelutiskiltä ostettu liha säilyy? Voiko makkaraa pakastaa? Lihatuotteiden säilyttäminen ja pakastaminen herättävät kysymyksiä, joihin vastaamme nyt!

Käytä palvelutiskiltä ostamasi tuore liha mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakasta se heti. Palvelutiskiltä ostettu jauheliha tulisi kypsentää jo ostopäivänä. Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomassa pakkauksessa viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan ne säilytetään tarpeeksi viileässä (alle +4°C) ja valolta suojattuna. Kaikkien lihatuotteiden kohdalla kannattaa huolehtia kylmäketjun katkeamattomuudesta, eli liha kannattaa poimia ostoskärryyn viimeisenä ja laittaa jääkaappiin heti kotona.

Pakkauksiin merkityt viimeiset käyttöpäivät koskevat aina vain avaamattomia pakkauksia, ja tuotteet pitäisi pyrkiä käyttämään aina mahdollisimman pian avaamisen jälkeen. Tuotteita kannattaakin aina haistaa ja maistaa ennen käyttöä varsinkin, jos pakkaus on ollut avattuna useamman päivän eikä epäilyttävältä näyttävää, haisevaa tai maistuvaa tuotetta kannata syödä.

Lihatuotteiden pakastaminen ja sulattaminen

Pakkaamaton raaka liha kannattaa pakastaa mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, pakastepussiin käärittynä. Näin säilytät lihan laadun mahdollisimman hyvänä. Pakatun lihan voi pakastaa omassa pakkauksessaan. Pakastamisessa kannattaa hyödyntää pakastimen pakastus -toimintoa, jolloin jäätyminen tapahtuu nopeammin ja säilyttää lihan laadun paremmin. Kuinka kauan liha sitten säilyy pakastimessa? Mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18° C. Kaikki porsaanlihatuotteet kannattaa käyttää kolmen kuukauden sisällä pakastamisesta.

Lihavalmisteet, kuten makkarat, pekonit, leikkeleet ja jopa maksamakkarat voi niin ikään pakastaa. Ne kannattaa kuitenkin aina pakastaa avaamattomissa pakkauksissa, jolloin vakuumipakatut tuotteet säilyvät hyvänä useita kuukausia. Suojakaasun pakatut tuotteet, kuten leikkeleet kuivuvat melko nopeasti pakastimessa, joten niitä ei kannata säilyttää siellä kovin pitkiä aikoja. Pekonia ei kannata säilyttää pakastimessa yli kolmea kuukautta rasvaisuutensa vuoksi.

Lihan sulattaminen kannattaa tehdä hitaasti jääkaapissa, jotta liha säilyy mehevämpänä. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin eikä kerran sulatettua lihaa saa pakastaa uudelleen.