Mistä tunnistaa lihan oikean kypsyyden?

Grillatun lihan kypsyyden tunnistamiseen on olemassa muutamia kikkoja. Katso ohjeet grillatun naudanlihan, porsaanlihan ja erilaisten esikypsennettyjen ja luullisten lihojen kypsyyden tunnistamiseen!

Naudanliha

Fileepihvit

Kun pihvien pintaan alkaa ilmestyä punaisia pisaroita, on aika kääntää pihvit. Kun pinta pisaroi toiseltakin puolelta, pihvit nostetaan pois grillistä vetäytymään. Jos pihveistä halutaan kypsempiä, grillaamista jatketaan vielä hetki epäsuoralla lämmöllä.

Fileet ja entrecote sekä sisä- ja paahtopaisti

Fileet ja paistit kannattaa aina grillata lihalämpömittaria apuna käyttäen. Kun mittari näyttää sisälämpötilaksi 55 °C, liha on vetäytymisen jälkeen vielä sisältä punertava. Täysin kypsäksi grillattava naudanliha nostetaan vetäytymään, kun mittari näyttää 65 °C.


Porsaanliha

Fileepihvit

Pihvit käännetään kun niiden pinta alkaa pisaroida. Kun toinenkin pinta pisaroi, pihvit nostetaan hetkeksi epäsuoralle lämmölle kypsymään ja vetäytymään. Sopivan kypsyinen pihvi on pehmeä ja joustava, mutta siitä tihkuva neste on täysin kirkasta.

Fileet

Porsaanfileet kannattaa aina grillata lihalämpömittaria apuna käyttäen. Kun mittari näyttää sisälämpötilaksi 68 °C, liha on vetäytymisen jälkeen kypsää mutta vielä mehevää.

Luulliset ja muut täysin kypsät lihat

Työnnä piikki tai ohutkärkiset atulat päältä päin lihan läpi ja koita nostaa lihaa. Jos liha irtoaa helposti piikistä, on se riittävän kypsää. Riittävän kypsät ribsit ja muut luulliset lihat tunnistaa siitä, että luu irtoaa lihasta kevyesti vetämällä tai kääntämällä.

Grillaustaulukosta voit kätevästi katsoa grillausajat ja -menetelmät erilaisille ja erikokoisille grillilihoille:

grillaustaulukko.jpg

 


Reseptit