Miten hyödyntäisin joulukinkun rasvan ja kamaran?
Joulukinkun pintarasva jakaa mielipiteitä. Jotkut pitävät paksua rasvakerrosta hyvän kinkkuviipaleen kriteerinä, ja antaahan rasva paljon hyvää makua kinkulle ja pitää lihan mehevänä paistamisen aikana. Toiset taas raapivat rasvan tarkkaan pois ennen kinkun kuorruttamista, eikä paistoliemeenkään haluttaisi jättää rasvaa. Kun sitä rasvaa kinkun pinnassa joka tapauksessa on, niin onhan sille hyvä keksiä jotain järkevää käyttöä.
Jos joulukinkun rasvaa ei halua jättää lihan pintaan, sen voi ottaa talteen myöhempää käyttöä varten. Joku nyt varmasti miettii, että miksi ihmeessä haluaisin säästää sen valkoisen tytinän? Sehän kuuluu pistää kuuman veden kanssa viemäristä alas tai heittää vessanpönttöön! Eikö niin? Jos kuulostaa tutulta, niin kannattaa lukea juttu loppuun saakka.
Joulukinkun rasvasta voi tehdä vaikkapa hollandaisen.
Voita ja rypsiöljyä käytetään apu- ja makuaineena monen ruoan valmistuksessa, kuten pannulla paistettaessa ja kastikkeiden valmistuksessa. Joulukinkun rasva ei ole paisto-ominaisuuksiltaan yhtään sen huonompaa kuin esimerkiksi voi, ja se antaa hyvää makua moneen ruokaan. Kokeile vaikka paistaa perunakuutioita pannulla kinkun rasvassa, niin huomaat eron. Tai kun teet rasvasuurusta kastikkeelle, niin kokeile voin sijaan kinkun rasvaa. Joulukinkun rasvaa voi käyttää jopa hollandaisekastikkeen valmistuksen raaka-aineena. Kinkun paistoliemen rasvan saa helposti talteen, kun liemen ensin jäähdyttää jääkaappikylmäksi. Jäähtyessään rasva jähmettyy ja nousee liemen pinnalle, jolloin se on helppo kuoria liemen pinnalta talteen. Rasva säilyy jääkaapissa, puhtaassa ja tiiviisti suljetussa purkissa useamman viikon.
Rasva nousee jäähtyessään liemen pintaan, jonka jälkeen se on helppo kuoria pois.
Joulukinkun rasvakerroksen päällä oleva kamara - siis nahka - on sekin täysin syötäväksi kelpaavaa tavaraa. Ihan sellaisenaan sitä ei kannata alkaa nakertamaan, on se vaan sen verran sitkeää. Nykysuomalaisille kamaran käyttäminen on vähän vierasta, mutta ei tarvitse mennä kuin lahden toiselle puolelle Viroon, niin jo löytyy jos jonkinlaisia snackseja kamarasta. Kamarasipsit ovat ihan kokeilemisen arvoinen juttu, jos vaan löytyy aikaa ja kärsivällisyyttä. Kamarasuikaleet on ensin kuivattava uunissa huolellisesti, jotta niistä saadaan poistettua kaikki kosteus. Sen jälkeen ne niin sanotusti puffataan, eli käytetään nopeasti kuumassa rasvassa. Tuloksena on vähän juustonaksun oloisia, hyvin ilmavia ja rapeita naposteltavia.
Kamaran poistamisen kinkun päältä näytän alla olevalla videolla.
Ja vielä pari sanaa tuosta rasvan hävittämisestä. Älä koskaan tuki oman keittiösi tai vessasi putkistoja rasvalla! Vaikka joukkoon laittaisi miten paljon Fairya tahansa, rasva kertyy putkiston seinämiin, ja jonain päivänä putkisto on tukossa. Jos et halua käyttää joulukinkun rasvaa ruoanlaittoon, hävitä se bio- tai sekajätteen mukana. Myös kinkun paistopussi, verkko ja luu kuuluvat sekajätteisiin.
Joulukinkku on siis muutakin kuin lihaa ja lientä, jos vaan jaksaa nähdä vähän vaivaa.