• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Miten hyödyntäisin joulukinkun rasvan ja kamaran?

Miten hyödyntäisin joulukinkun rasvan ja kamaran?

HK Koekeittiö
9.12.2016

Joulukinkun pintarasva jakaa mielipiteitä. Jotkut pitävät paksua rasvakerrosta hyvän kinkkuviipaleen kriteerinä, ja antaahan rasva paljon hyvää makua kinkulle ja pitää lihan mehevänä paistamisen aikana. Toiset taas raapivat rasvan tarkkaan pois ennen kinkun kuorruttamista, eikä paistoliemeenkään haluttaisi jättää rasvaa. Kun sitä rasvaa kinkun pinnassa joka tapauksessa on, niin onhan sille hyvä keksiä jotain järkevää käyttöä.

Jos joulukinkun rasvaa ei halua jättää lihan pintaan, sen voi ottaa talteen myöhempää käyttöä varten. Joku nyt varmasti miettii, että miksi ihmeessä haluaisin säästää sen valkoisen tytinän? Sehän kuuluu pistää kuuman veden kanssa viemäristä alas tai heittää vessanpönttöön! Eikö niin? Jos kuulostaa tutulta, niin kannattaa lukea juttu loppuun saakka.

Joulukinkun rasvasta voi tehdä vaikkapa hollandaisen.

Voita ja rypsiöljyä käytetään apu- ja makuaineena monen ruoan valmistuksessa, kuten pannulla paistettaessa ja kastikkeiden valmistuksessa. Joulukinkun rasva ei ole paisto-ominaisuuksiltaan yhtään sen huonompaa kuin esimerkiksi voi, ja se antaa hyvää makua moneen ruokaan. Kokeile vaikka paistaa perunakuutioita pannulla kinkun rasvassa, niin huomaat eron. Tai kun teet rasvasuurusta kastikkeelle, niin kokeile voin sijaan kinkun rasvaa. Joulukinkun rasvaa voi käyttää jopa hollandaisekastikkeen valmistuksen raaka-aineena. Kinkun paistoliemen rasvan saa helposti talteen, kun liemen ensin jäähdyttää jääkaappikylmäksi. Jäähtyessään rasva jähmettyy ja nousee liemen pinnalle, jolloin se on helppo kuoria liemen pinnalta talteen. Rasva säilyy jääkaapissa, puhtaassa ja tiiviisti suljetussa purkissa useamman viikon.

Rasva nousee jäähtyessään liemen pintaan, jonka jälkeen se on helppo kuoria pois.

Joulukinkun rasvakerroksen päällä oleva kamara - siis nahka - on sekin täysin syötäväksi kelpaavaa tavaraa. Ihan sellaisenaan sitä ei kannata alkaa nakertamaan, on se vaan sen verran sitkeää. Nykysuomalaisille kamaran käyttäminen on vähän vierasta, mutta ei tarvitse mennä kuin lahden toiselle puolelle Viroon, niin jo löytyy jos jonkinlaisia snackseja kamarasta. Kamarasipsit ovat ihan kokeilemisen arvoinen juttu, jos vaan löytyy aikaa ja kärsivällisyyttä. Kamarasuikaleet on ensin kuivattava uunissa huolellisesti, jotta niistä saadaan poistettua kaikki kosteus. Sen jälkeen ne niin sanotusti puffataan, eli käytetään nopeasti kuumassa rasvassa. Tuloksena on vähän juustonaksun oloisia, hyvin ilmavia ja rapeita naposteltavia.

Kamaran poistamisen kinkun päältä näytän alla olevalla videolla.


Ja vielä pari sanaa tuosta rasvan hävittämisestä. Älä koskaan tuki oman keittiösi tai vessasi putkistoja rasvalla! Vaikka joukkoon laittaisi miten paljon Fairya tahansa, rasva kertyy putkiston seinämiin, ja jonain päivänä putkisto on tukossa. Jos et halua käyttää joulukinkun rasvaa ruoanlaittoon, hävitä se bio- tai sekajätteen mukana. Myös kinkun paistopussi, verkko ja luu kuuluvat sekajätteisiin.

Joulukinkku on siis muutakin kuin lihaa ja lientä, jos vaan jaksaa nähdä vähän vaivaa.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Katso kaikki vinkit jouluun

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Tutustu lisää

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Näin epäonnistut joulukinkun paistossa

Tapoja joulukinkun pilaamiseen on lukuisia. Epäonnistuneesta kinkusta syytetään helposti aviopuolisoa, naapuria, kauppiasta ja lihantuottajaa, vaikka syy on yleensä oma huolimattomuus sekä lapsellinen hätäily.

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste