Näin syntyy maailman helpoin lasagne
Lasagnesta harva voi olla tykkäämättä, mutta sen alusta asti valmistaminen vaatii vähän enemmän aikaa ja työvaiheita. Entäpä jos homman tekisikin helpommin ja yksinkertaisemmin?
Jauhelihan ruskistaminen, bolognesekastikkeen pitkä hauduttaminen, sileän bechamelkastikkeen onnistuminen… monta hyvää tekosyytä jättää lasagne tekemättä ja päätyä johonkin nopeampaan ruokaan. Niin maistuvaa kuin lasagne onkin, se ei aina ihan täytä nopean arkiruoan kriteereitä. One pot -nakkispagetin innoittamana päätin kokeilla, voisiko lasagnenkin tehdä samalla menetelmällä ja ilman monia työvaiheita. Lopputulos yllätti – positiivisesti!
Tämän ruoan kohdalla vältän visusti käyttämästä sanaa perinteinen, vaikka lopputulos perinteiseltä lasagnelta näyttääkin. No niin, p-sana on mainittu nyt jo kahteen kertaan, joten se siitä. Tässä ohjeessa rikotaan suurin piirtein kaikki tämän klassikkoruoan valmistamisen säännöt, ja moni italialainen capocuoco varmaan kääntyisi haudassaan nähdessään tämän. Mutta kun tavoitteena on tehdä maistuvaa arkiruokaa nälkäiselle perheelle, kaikki keinot ovat sallittuja.
Moni pitää valmiiden kastikkeiden, mausteseosten, tahnojen jne. käyttämistä huonon tai laiskan kokin merkkinä. Niiden tarkoitus on vain helpottaa, nopeuttaa ja yksinkertaistaa ruokien valmistamista, eikä kukaan kotikokki jaksa tai halua tehdä jokaista aterian yksityiskohtaa aina ihan alusta asti itse. Myös lasagnen kohdalla voi hyvällä omallatunnolla käyttää joskus valmiita kastikkeita tai vaikkapa tomaattikastikkeen sijaan valmista tomaattikeittoa. Myös valkokastikkeen voi korvata maustetuilla kermoilla, joita nykyään löytyy joka lähtöön.
Bechamel-kastike on olennainen osa lasagnea, mutta sen voi korvata maustetuilla ruokakermoilla
Suurin mullistus tässä lasagneohjeessa on ehkä se, että jauhelihaa ei ruskisteta, vaan se murennetaan käsin lasagnen kerroksiin. Taas yksi valmistusväline pois tiskivuoresta. Toki ruskistettu ja pitkään tomaattikastikkeessa haudutettu jauheliha maistuu ja näyttää erilaiselta kuin raakana murennettu. Valmiissa lasagnessa eron kuitenkin huomaa vain lähinnä jauhelihan rakenteessa, joka ei ole ihan niin murumainen kuin bolognesekastikkeeseen keitetyssä jauhelihassa.
Jauheliha vuotaa helposti nestettä pannulla ruskistettaessa
Jauhelihan oikeaoppisesta ruskistamisesta on viime aikoina käyty paljon keskustelua lehtien ja netin palstoilla, ja totuuksia sen asian suhteen taitaa olla aika monta. Sekoitetaanpa pakkaa nyt vielä tällä ’älä ruskista jauhelihaa ollenkaan’ -vinkillä. Jauhelihan kypsymisestä ei kannata olla huolissaan. Kun lasagne on 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia ja vetäytyy vielä vartin verran, niin jauheliha on taatusti täysin kypsää.
Kun perheen toivelistalla on seuraavan kerran lasagne, kokeile tätä! Itse ajattelin seuraavaksi kokeilla, miten onnistuu makaronilaatikko ilman jauhelihan ruskistamista ja makaronin keittämistä.