• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Naudanfilee Wellingtonin tapaan – hiukan haastavaa mutta hämmentävän herkullista

Naudanfilee Wellingtonin tapaan – hiukan haastavaa mutta hämmentävän herkullista

26.2.2016

Brittiläinen keittiö ei ole syystä tai toisesta ollut kovin hyvässä maineessa maailmalla. Mutta jos ajatellaan vaikkapa brittiläistä muna-pekoniaamiaista, fish and chipsejä tai Sunday roastia, ei niissä ole mielestäni mitään mollattavaa. Edellisten lisäksi myös Beef Wellington, eli naudanfilee Wellingtonin tapaan, kuuluu tunnettuihin saarimaan herkkuihin, ja onhan se yksi klassisimpia taitoa vaativista liharuoista. 

Beef Wellingtonin pääraaka-aineena on yleensä naudan sisäfilee. Vaikka siitä kuuleekin usein käytettävän harhaanjohtavaa käännöstä Wellingtonin pihvi, kyseessä on isommasta naudan fileepalasta valmistettava ruoka. Samaan tapaan voi toki tarjota esimerkiksi porsaanfileetä tai vaikkapa kypsää joulukinkkua. Muut tärkeimmät ainekset ovat voitaikina ja duxelles, eli hienonnetut ja pannulla kypsennetyt sienet, sipulit ja yrtit. Joko tryffelillä maustettuna tai ilman.  Ideana on kääriä nopeasti ruskistettu ja maustettu naudan sisäfilee voitaikinan sisään ja kypsentää paketti loppuun uunissa.  

Sienistä on haihdutettava neste pois pannulla, jotta täytteestä ei tule liian kostea.

Sieni-sipuliseos kääritään lihan ja taikinan väliin, ja monesti taikinakuoren sisäpinta vuorataan vielä viipaloidulla parmankinkulla tai paistetulla crepillä ennen käärimistä. Tämän pitäisi estää lihasta kypsymisen aikana irtoavan nesteen imeytymisen taikinaan ja taikinan vettymisen, mutta vaikutus jää monesti melko vähäiseksi. Parmankinkku tosin antaa hyvää lisämakua lihalle. 

Taikinan pääty jätetään ilman täytettä, jolloin sauma saadaan suljettua tiiviisti.

Beef Wellingtonista saadaan tasapaksu ja napakka käärimällä se tiukkaan kelmuun

Taikinakuoren ja sisällä olevan fileen loppukypsennys onkin sitten vähän tarkempaa puuhaa, ja ainakin ilman lihalämpömittaria on helppo epäonnistua. Keltuaisella voideltu taikinakuori on saatava kypsäksi ja rapeaksi, mutta lihan tulisi jäädä punertavaksi ja mehukkaaksi. Kuoren kypsyminen varmistetaan riittävän kuumalla uunilla ja fileen liiallinen kypsyminen estetään puolestaan pienellä ennakoinnilla. Kun normaalisti ottaisin naudan sisäfileen uunista mittarin näyttäessä noin 56 astetta, otan Wellingtonin uunista viimeistään silloin, kun mittari näyttää 52 astetta. Kuuma ja rasvainen taikinakuori nimittäin varaa itseensä todella hyvin lämpöä ja kypsentää sisällä olevaa lihaa vielä pitkän aikaa paistamisen jälkeenkin. Sen vuoksi fileen sisälämpötila nousee reilusti vetäytymisen aikana ja Beef Wellington saakin vetäytyä rauhassa pidemmän aikaa. Odotteluaika kannattaa hyödyntää vaikkapa lisukkeiden valmisteluun.

Tämä brittiläisen keittiön helmi vaatii siis tarkkuutta ja malttia, ja sen on kovaäänisesti saanut huomata myös moni Gordon Ramsayn Hell’s Kitchenin kokelas. Suosittelen silti ottamaan haasteen vastaan ja näyttämään itsellesi että osaat!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Mistä tunnistaa lihan oikean kypsyyden?

Mistä tunnistaa lihan oikean kypsyyden?

Grillatun lihan kypsyyden tunnistamiseen on olemassa muutamia kikkoja. Katso ohjeet grillatun naudanlihan, porsaanlihan ja erilaisten esikypsennettyjen ja luullisten lihojen kypsyyden tunnistamiseen!

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Meille laadukkaan naudanlihan ystäville on koittanut varsin mieluisat ajat, sillä kauppojen kylmäaltaisiin on alkanut pikkuhiljaa ilmestyä Valikoituja naudanlihoja. HK Valikoitua -sarjan lihat ovat maustamatonta ja puhdasta lihaa, joka on suunnattu...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste