• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Oikea jauheliha oikeaan ruokaan

Oikea jauheliha oikeaan ruokaan

4.3.2016

Jauheliha on jo vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkiruokaa ja sillä täytetäänkin nälkäisiä vatsoja kymmenien miljoonien kilojen edestä vuosittain. Aiemmin edullisen bulkkiruoan maineessa ollut jauheliha on vähitellen alkanut saada enemmän huomiota ja arvostusta.

Jauhelihan arvonnousu näkyy paitsi alati laajenevana valikoimana kauppojen hyllyissä, myös julkaistujen ruokakirjojen sivuilla. Esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g - parhaat jauhelihareseptit -kirja on kokonaan rakennettu jauhelihan ympärille, ja pari vuotta aikaisemmin julkaistu Mikko Takalan Lihapullakirja keskittyy pelkästään lihapulliin. Lihapullat ovatkin yksi jauheliharuokien ikisuosikeista. Puhumattakaan jauhelihakastikkeesta. Ja murekkeesta. Tai lihamakaronilaatikosta! Listaa voisi jatkaa aika pitkään. 

Kun jauhelihasta valmistettuja suosikkiruokia on niin moneen lähtöön, on se täytynyt ottaa huomioon myös jauhelihojen valikoimissa. Vaihtoehtoja löytyy naudasta, sika-naudasta, nauta-siasta ja broilerista. Näiden lisäksi jauhelihoja löytyy useammalla eri rasvapitoisuudella ja tuotenimellä – yksi toista parempaa ja toinen edellistä kunnollisempaa. 

Mistä sitten voi tietää, mikä jauheliha sopii mihinkin ruokaan?  Heti alkuun on todettava, että valinnasta ei kannata tehdä itselleen mitään suurta päänvaivaa. Jauhelihan valintaa ei nimittäin voi tehdä mitenkään täysin väärin, jolloin ruoka olisi väärän valinnan vuoksi pilalla. Tietty jauheliha sopii ominaisuuksiltaan tiettyihin ruokiin jotain toista jauhelihaa paremmin, mutta ehdottomasti tärkein valintakriteeri jauhelihalle on omat mieltymykset ja makutottumukset. Joku tykkää vähän napakammista ja kuivemmista lihapullista kuin toinen ja valitsee jauhelihansa sen mukaan. Ainakin seuraavat asiat on kuitenkin syytä ottaa huomioon jauhelihaa valitessa.

Yksi olennaisimmista eroista jauhelihojen välillä on eläin. Naudan jauheliha on kaupoissa myytävistä jauhelihoista väriltään tumminta ja maultaan voimakkainta. Mitä enemmän jauhelihan joukossa on possua, sen vaaleammaksi väri ja miedommaksi maku muuttuu. Broilerin jauheliha onkin jo hyvin vaaleaa ja miedon makuista. 

Maistuvimmat hampurilaispihvit syntyvät vähän rasvaisemmasta jauhelihasta

Toinen tärkeä valintakriteeri on jauhelihan rasvapitoisuus. Rasva tuo lihaan paitsi makua, myös mehevyyttä ja pehmeyttä. Siksi perinteisiin mummon reseptillä valmistettaviin lihapulliin ja jauhelihapihveihin kannattaa valita se vähän rasvaisempi vaihtoehto, esimerkiksi 22% rasvaa sisältävä sika-nauta jauheliha. Mikäli tykkää enemmän kuivemmista ja napakammista pyöryköistä, kannattaa valita vähärasvainen naudan jauheliha. Vähärasvainen jauheliha sopii hyvin myös keittoihin, sillä jauhelihan rasva nousee aina keiton pintaan, mikä ei välttämättä ainakaan paranna jauhelihakeiton esteettisyyttä. 

Possun jauhelihaa pidetään jostain syystä rasvaisempana kuin nautaa. Possunliha itsessään ei ole yhtään nautaa rasvaisempaa, päinvastoin. Naudassa kun rasva muodostuu enemmän lihan sisään ja possussa lihan pintaan. Jauhelihan rasvaisuuteen vaikuttaakin enemmän käytetty ruhonosa kuin itse eläin.

Yllä olevasta taulukosta löydät omat suositukseni jauhelihan valintapulmiin. Mutta muista, että lopullisen valinnan tekevät jokaisen omat makunystyrät.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

Suomalaiset syövät vuodessa yli 40 miljoonaa kiloa jauhelihaa. Yli puolet punaisesta lihasta myydään jauhelihana. Vaikka tuote on tuttu, niin tässäpä kertaukseksi muutama suosittu jauheliharuoka, jotka toimivat hyvin nopeatempoisessa arjessa Ja...

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste