Parhaat lisukkeet grilliruoalle

Grillilihat ja -makkarat ovat tuhtia syötävää ja vaativat seurakseen usein jotain raikasta, kirpeää ja hapanta. Lisukkeiden rooli ei siis ole pelkästään vatsantäyttäjä, vaan ne myös tukevat grilliherkkujen makuja ja saavat ne maistumaan entistä paremmilta. Lisukkeiden valmistamisen ei tarvitse olla yhtään sen vaikeampaa kuin itse grillaamisen, ja olenkin poiminut tähän muutaman helpon mutta erittäin maistuvan reseptin kesäisiin ruokahetkiin. 

Pikkelöidyt kesäkasvikset


Pikkelöinti tuntuu sanana ärsyttävän monia, mutta sen osuvampaa sanaa pikkelsin valmistamiselle en oikein keksi. Jos pikkelsi ei sano mitään, niin kyseessä on ohueksi suikaloidut tai viipaloidut ja etikkaliemeen säilötyt kasvikset. Etikkaliemi paitsi maustaa, se myös pehmentää kasvisten rakennetta. Tämän vuoksi pikkelsin on hyvä antaa maustua rauhassa vähintään muutama tunti, mutta mielellään muutama päivä. Liemessä oleva etikka ja sokeri ovat molemmat luonnon omia säilöntäaineita, joten tämä raikas grilliruokien lisuke ei ihan helposti pääse jääkaappilämpötilassa pilaantumaan. Tosin sen verran hyvin maistuvasta tavarasta on kyse, että ennemmin olisin huolissani sen loppumisesta kesken.

Pikkelöintiin sopivat parhaiten kiinteät ja rapeat kasvikset, kuten porkkana, retiisi, kukkakaali, varsiselleri ja kaali. Kannattaa kokeilla myös rapeita hedelmiä, esimerkiksi kiinteää omenaa tai päärynää. Kun kasvikset on hienonnettu, suikaloitu, viipaloitu tai raastettu, niiden päälle kaadetaan kiehautettu etikkaliemi. Tämä etikkaliemi tunnetaan myös nimellä 1-2-3 -liemi. Nimi tulee ainesten keskinäisistä suhteista, jotka ovat seuraavat 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Eli väkevintä ainesta vähiten ja miedointa eniten – helppo muistaa. Tämä suhde on juuri optimaalinen antamaan kasviksille sopivasti happamuutta ja kirpeyttä, mutta riittävästi myös happoa taittavaa makeutta.

Liemi käy pikkelsiin ihan sellaisenaan, mutta sitä kannattaa myös maustaa. Voit kiehauttaa liemen mukana esimerkiksi sinapinsiemeniä, maustepippureita, pari laakerinlehteä tai vaikka tähtianiksia. Lisämausteet kaadetaan liemen mukana kasvisten joukkoon, jossa ne jatkavat maustamista säilytyksen aikana.

Salaatti grillatuista kasviksista


Kun kesän kotimaiset kasvikset alkavat olla parhaimmillaan, niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Varhaisperuna maksaa huippusesongin aikaan alle euron per kilo, joten niitä keitetäänkin sitten aina iso kattilallinen kerrallaan ja ylijääneet jäähdytetään ja käytetään seuraavan päivän grillivartaisiin tai salaattiin. Koko aterian valmistusta ei siis tarvitse aloittaa joka päivä ihan alusta.

Sama juttu pätee myös muihin kasviksiin. Esimerkiksi grillatut paprikat, sienet ja maissit maistuvat taivaallisilta myös kylminä salaatin joukossa. Edellisen päivän perunat ja grillikasvikset tarvitsevat vain yksinkertaisen kastikkeen, jolla koko komeus sidotaan yhteen. Tähän hommaan sopii hyvin esimerkiksi pesto, maustettu kermaviili tai ranskankerma. Ja jos perunasalaattiakin jää vielä yli, niin sen voi hyödyntää vaikka seuraavana päivänä muurikkalettujen täytteenä.

Chimichurri


Tämä Etelä-Amerikasta peräisin oleva yrttinen kastike on todella monikäyttöinen ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vahvojen makujen ystäville. Taas kerran päästään perusmakujen äärelle. Chimichurrissa yhdistyvät suolainen, makea, hapan ja karvas, jotka kaikki ovat hyvän maun tärkeitä elementtejä. Chimichurri sopii hyvin lihan marinointiin, sillä etikan happamuus mureuttaa lihaa ja chili, valkosipuli sekä yrtit ovat erinomaisia mausteita lihalle. Marinoinnin lisäksi kastiketta kannattaa tarjota myös kastikkeena valmiin lihan päälle.

Marinadin tai kastikkeen valmistaminen ei voisi enää tämän helpommaksi tulla. Kaikki ainekset vain hienonnetaan ja sekoitetaan keskenään. Tai jos veitsi ei tunnu pysyvän kädessä, kaiken voi ajaa tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Makuaineiden määriä voi vapaasti säätää oman maun mukaan, mutta etikan, öljyn, suolan ja sokerin suhteet kannattaa jättää ohjeen mukaiseksi.

Chimichurri ei ole pelkästään lihan marinadi tai kastike, vaan sitä kannattaa kokeilla myös muuhun ruoanlaittoon. Sillä voi vaikka maustaa ranskankermaa tai paksua jogurttia ja näin saat taas ihan toisenlaisen kastikkeen. Se sopii hyvin myös perunasalaatin tai pastan kastikkeeksi tai sipaistavaksi grillissä paahdetun leivän päälle.

Kotimaisista vihanneksista ja yrteistä kannattaa siis ottaa kaikki ilo irti, kun kasvukausi on parhaimmillaan ja hinnatkaan eivät päätä huimaa. Tarjoa siis grillilihojen kaverina runsaasti kasviksia eri muodoissa ja muista hyödyntää tähteet seuraavan päivän menussa. 


Kaikki grillaamisesta

Näin grillaat täydellisen pihvin ja teet mehevän burgerin

Onnistuminen on helppoa kunhan muistaa muutamia perusasioita. Katso vinkit täydelliseen pihviin ja mehevään burgeriin ja inspriroidu kokkiemme kehittämistä herkullisista resepteistä.

Lue lisää

Vartaiden lyhyt oppimäärä

Katso vinkit herkullisiin vartaisiin.

Lue lisää

Ensin uuniin tai kattilaan vai suoraan grilliin?

Kokonaiset lihat vaativat pitkää ja epäsuoraa grillaamista, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Lue lisää

Voiko pekonilla maustaa? Entä keitetäänkö uudet potut suolatussa vedessä? Mitä kastiketta grilliruoalle?

Katso vinkit ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin ja kastikkeisiin ja vie grilliruoka uudelle tasolle.

Lue lisää

Grillausvinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Jotta onnistuisit varmasti, kokosimme avuksesi joukon vinkkejä grillauksen perusasioista.

Lue lisää

Reseptit