• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Pekoni - yleismauste numero yksi

Pekoni - yleismauste numero yksi

20.10.2016

Kaikki rakastavat pekonia ja pekoni rakastaa kaikkia! Noh, ehkä vähän kärjistettyä, mutta pekonin kanssa sekin on sallittua. Pekoni ei ole vain munakokkelin seuralainen aamiaisella tai lisämaun tuoja hampurilaisen välissä. Se on monipuolinen maustaja ruoanlaitossa ja pekonista voi tehdä vaikka karkkia.

Ai pekonista karkkia? Kyllä! Pekonin savuinen ja suolainen maku sopii hyvin makean kanssa. Sivuiltamme löydät reseptit niin pekonihilloon, pekoni-omenapaistokseen kuin pekonidonitseihin. Kokonaiset pekoniviipaleet voi helposti karamellisoida pyörittelemällä ne ensin sokerissa ja paahtamalla ne sen jälkeen uunissa. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopii hienokiteinen ruoko- tai kookossokeri, sillä niiden maku on valkoiseen sokeriin verrattuna karamellimaisempi ja paahteisempi. Sokeria voi halutessaan maustaa esimerkiksi ripauksella chiliä, mustapippuria tai paprikajauhetta, mutta pelkkä sokerikin riittää.

Karamellisoitumiseen menee 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, ja viipaleet on hyvä kääntää ympäri puolessa välissä. Näin sokeri paahtuu molemmin puolin. Viipaleiden on hyvä antaa ensin jäähtyä tovin aikaa pellillä, ennen kuin niihin käy käsiksi. 150-asteinen sokeri saattaa nimittäin tuntua vähän ikävältä sormissa. Haukata kannattaa vasta viipaleiden täysin jäähdyttyä, sillä niiden rapeus pääsee vasta silloin oikeuksiinsa.

Kokeile myös pekoniviipaleiden rullaamista nekuiksi, kun ne ovat riittävästi jäähtyneitä mutta vielä pehmeitä ja taipuisia.


Toinen hauska tapa käyttää pekonia on pekonipopcornit. Ne valmistuvat kattilassa samaan tapaan kuin popcornit muutenkin, mutta ensin suikaloidut pekonit tiristetään rapeiksi kattilan pohjalla veden ja öljyn kanssa. Ai että miksikö veden? Vesi ei anna lämpötilan nousta yli sadan asteen, ja näin pekonin rasva ehtii rauhassa sulaa. Kun vesi haihtuu pois, pääsee lämpötila nousemaan korkeammaksi ja pekoni ruskistuu rapeaksi rasvassaan. Ilman tätä vesikikkaa ja liian korkeassa lämpötilassa pekoni saattaa kärvähtää kiinni kattilan pohjaan. 

Pekonisuikaleita ei pidä paistaa ihan ”loppuun saakka” ennen maissinjyvien lisäämistä kattilaan, sillä suikaleiden ruskistuminen jatkuu vielä jyvienkin kanssa. Kun jyvien poksahtelu viimein lakkaa, nosta kattila liedeltä ja anna tilanteen hieman rauhoittua ennen kannen nostamista. Sekä kattila että sen sisältö ovat tässä kohtaa erittäin kuumia!


Pekoni on hyvä yleismauste moneen ruoanlaittoon. Pekonivoisilmä kaurapuurossa on vielä kokeilematta (vaikka monesti on käynytkin mielessä), mutta muuten arkiruokien maustaminen pekonilla on lähes päivittäistä. Sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että pekonia kuluisi pakettitolkulla viikoittain, vaan pekonin voi jättää taustalle tuomaan pientä lisävivahdetta ruokiin. Itselläni on jääkaapissa (säilyisi varmaan huoneenlämmössäkin) pekonisuolaa, joka antaa pelkkään suolaan verrattuna ruokaan enemmän makua ja ryhtiä – umamia. Se saa ruoan maistumaan hyvältä, ilman että ruoka maistuisi pekonilta. Pekonisuolan valmistaminen on helppoa ja se säilyy tiiviisti suljettuna useita viikkoja.

Pekonisuolaan voi lisätä myös mausteita. Esimerkiksi rouhitulla mustapippurilla höystettynä pekonisuola on erinomainen pihvimauste. Tai kokeile lisätä pekonisuolaan mustapippurin lisäksi raastettua sitruunankuorta, ja täydellinen paistetun lohen mauste on siinä!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Aamiaisesta kaikki alkoi

Aamiaisesta kaikki alkoi

Englantilainen aamiainen tuli 1970-luvulla tutuksi suomalaisille, kun reissaaminen ulkomailla yleistyi. Monet jäivät kaipaamaan erityisesti rapeaa pekonia, sillä pekonia ei vielä ollut Suomen markkinoilla.

Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha...

Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Uuden vuoden vastaanottajaiset ovat ainakin omassa taloudessa vuoden retein juhla, joten eväänkin tulee olla poikkeuksellisen maistuvaa.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste