Pekoni - yleismauste numero yksi
Kaikki rakastavat pekonia ja pekoni rakastaa kaikkia! Noh, ehkä vähän kärjistettyä, mutta pekonin kanssa sekin on sallittua. Pekoni ei ole vain munakokkelin seuralainen aamiaisella tai lisämaun tuoja hampurilaisen välissä. Se on monipuolinen maustaja ruoanlaitossa ja pekonista voi tehdä vaikka karkkia.
Ai pekonista karkkia? Kyllä! Pekonin savuinen ja suolainen maku sopii hyvin makean kanssa. Sivuiltamme löydät reseptit niin pekonihilloon, pekoni-omenapaistokseen kuin pekonidonitseihin. Kokonaiset pekoniviipaleet voi helposti karamellisoida pyörittelemällä ne ensin sokerissa ja paahtamalla ne sen jälkeen uunissa. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopii hienokiteinen ruoko- tai kookossokeri, sillä niiden maku on valkoiseen sokeriin verrattuna karamellimaisempi ja paahteisempi. Sokeria voi halutessaan maustaa esimerkiksi ripauksella chiliä, mustapippuria tai paprikajauhetta, mutta pelkkä sokerikin riittää.
Karamellisoitumiseen menee 150-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, ja viipaleet on hyvä kääntää ympäri puolessa välissä. Näin sokeri paahtuu molemmin puolin. Viipaleiden on hyvä antaa ensin jäähtyä tovin aikaa pellillä, ennen kuin niihin käy käsiksi. 150-asteinen sokeri saattaa nimittäin tuntua vähän ikävältä sormissa. Haukata kannattaa vasta viipaleiden täysin jäähdyttyä, sillä niiden rapeus pääsee vasta silloin oikeuksiinsa.
Kokeile myös pekoniviipaleiden rullaamista nekuiksi, kun ne ovat riittävästi jäähtyneitä mutta vielä pehmeitä ja taipuisia.
Toinen hauska tapa käyttää pekonia on pekonipopcornit. Ne valmistuvat kattilassa samaan tapaan kuin popcornit muutenkin, mutta ensin suikaloidut pekonit tiristetään rapeiksi kattilan pohjalla veden ja öljyn kanssa. Ai että miksikö veden? Vesi ei anna lämpötilan nousta yli sadan asteen, ja näin pekonin rasva ehtii rauhassa sulaa. Kun vesi haihtuu pois, pääsee lämpötila nousemaan korkeammaksi ja pekoni ruskistuu rapeaksi rasvassaan. Ilman tätä vesikikkaa ja liian korkeassa lämpötilassa pekoni saattaa kärvähtää kiinni kattilan pohjaan.
Pekonisuikaleita ei pidä paistaa ihan ”loppuun saakka” ennen maissinjyvien lisäämistä kattilaan, sillä suikaleiden ruskistuminen jatkuu vielä jyvienkin kanssa. Kun jyvien poksahtelu viimein lakkaa, nosta kattila liedeltä ja anna tilanteen hieman rauhoittua ennen kannen nostamista. Sekä kattila että sen sisältö ovat tässä kohtaa erittäin kuumia!
Pekoni on hyvä yleismauste moneen ruoanlaittoon. Pekonivoisilmä kaurapuurossa on vielä kokeilematta (vaikka monesti on käynytkin mielessä), mutta muuten arkiruokien maustaminen pekonilla on lähes päivittäistä. Sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että pekonia kuluisi pakettitolkulla viikoittain, vaan pekonin voi jättää taustalle tuomaan pientä lisävivahdetta ruokiin. Itselläni on jääkaapissa (säilyisi varmaan huoneenlämmössäkin) pekonisuolaa, joka antaa pelkkään suolaan verrattuna ruokaan enemmän makua ja ryhtiä – umamia. Se saa ruoan maistumaan hyvältä, ilman että ruoka maistuisi pekonilta. Pekonisuolan valmistaminen on helppoa ja se säilyy tiiviisti suljettuna useita viikkoja.
Pekonisuolaan voi lisätä myös mausteita. Esimerkiksi rouhitulla mustapippurilla höystettynä pekonisuola on erinomainen pihvimauste. Tai kokeile lisätä pekonisuolaan mustapippurin lisäksi raastettua sitruunankuorta, ja täydellinen paistetun lohen mauste on siinä!