Pulled beef ja dry rub
Joko pulled pork alkaa kyllästyttää? Ajatus on edelleen hyvä ja lopputulos suussasulava, mutta jotain vaihtelua reseptiin ehkä kaipaisi. Jos et vielä ole kokeillut ylikypsää ja revittyä naudanlihaa, niin olisiko sen aika tulevana viikonloppuna?
Luulen, että suurin osa tämän blogin lukijoista on tehnyt itse pulled porkia, ja monilla se saattaa kuulua jo omiin bravuureihin. Hyvä niin, sillä onhan se todella vaivaton ja lähes kaikille maistuva liharuoka. Jos nyt kuitenkin nyhtöpossu alkaa tulla korvista ulos, voisi olla hyvä sauma kokeilla samaa haudutustemppua naudalle. Lopputulos on yhtä mehukas, mutta naudanliha antaa ruualle ihan toisenlaisen luonteen. Parhaiten pulled beef onnistuu naudan rasvaisimmista ja pitkää haudutusta vaativista ruhonosista, kuten lavasta tai etuselästä.
Myös maustamisessa kannattaa käyttää luovuutta, mikäli oma pulled-resepti alkaa kyllästyttää. Revittävän lihan voi maustaa joko kypsentämällä sen kastikkeessa tai liemessä tai kuten tässä reseptissä kuivamausteilla. Mauste-rub on ollut hitti tämän kesän grilliresepteissä, ja mausteiden hierominen raa’an lihan pintaan toimii tässäkin herkussa. Lihan voi halutessaan maustaa vaikka jo edellisenä päivänä ja antaa lihan maustua rauhassa jääkaapissa. Rubin mausteet päättääkin sitten kukin kokki omassa päässään, mutta hyviä perusmausteita ovat esimerkiksi, sipuli- ja valkosipulijauheet, paprikajauhe (savustettuna tai ilman), rouhitut pippurit, kuivatut yrtit, juustokumina ja erilaiset chilijauheet. Mausteseokseen kannattaa lisätä myös sokeria, joka paitsi antaa pintaan väriä kypsennyksen aikana, myös rikkoo lihan pintaa maustamisen aikana, ja saa mausteseoksen tunkeutumaan syvempään lihan sisään. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi tumma ruokokidesokeri, jonka kidekoko on melko suuri.
Tässä reseptissä liha kypsennetään ilman kastiketta tai lientä, ja ensimmäinen tunti mennään vähän kovemmalla lämmöllä ja ilman kantta. Näin liha ehtii saada hyvän värin ja rapsakan pinnan. Tämän jälkeen pataan lisätään Coca-Colaa tai Pepsiä ja siirappia, jotka muodostavat kastikkeen yhdessä mausteiden ja lihasta irtoavan liemen kanssa. Sama homma onnistuu oikein hyvin myös grillissä, ja varsinkin hiiligrilli antaa lihalle mahtavan maun!
Kun liha on vihdoin valmista, sen kannattaa antaa jäähtyä kannen alla. Näin kaikki kuumasta lihasta haihtuva neste jää pataan, ja lisää lopputuloksen mehevyyttä. Hieman jäähtyneen lihan voi repiä säikeiksi kastikkeen joukkoon vaikka kahdella haarukalla, mutta itse teen repimisen mieluiten käsin. Ja näin kauan kypsyvää lihaa kannattaakin tehdä vähintään tuplasti tarpeeseen nähden, sillä menekki saattaa yllättää ensikertalainen.