• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Tärkeimmät neuvot onnistuneeseen grillaukseen

Tärkeimmät neuvot onnistuneeseen grillaukseen

20.6.2016

Viimeistään juhannuksen lähestyessä on hyvä kerrata onnistuneen grillaamisen tärkeimmät kohdat. Grillaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta kun muutaman asian pitää mielessä, saa grillistä paljon enemmän irti.

Ennen grillausta

Valmistele. Hyvät ennakkovalmistelut ovat olennainen osa grillaamista. Mieti kuinka paljon aikaa haluat viettää grillin ääressä ja kuinka paljon haluat herkistellä etukäteen. Esimerkiksi pitkää kypsennysaikaa vaativat lihat voi – ja joskus kannattaakin – kypsentää etukäteen hitaasi hauduttamalla ja jättää grillin hommaksi lihojen viimeistely. Varaa lähelle kaikki grillaamisen aikana tarvittava raaka-aineista työvälineisiin. Näin vältyt jatkuvalta ramppaamiselta grillin ja keittiön välillä. 

Varaa aikaa. Sytytä grilli ajoissa, sillä varsinkin hiiligrillin saaminen grillauskuntoon kestää oman aikansa. Viimeistään hiiligrilliä sytytettäessä on aika ottaa grillattavat lihat jääkaapista lämpiämään. 

Kuumenna riittävästi. Malta kuumentaa grilli riittävän kuumaksi, sillä koko grillaamisen idea on kovassa lämmössä. Liian viileä grilli ei tee lihaan kunnon väriä ja lihat tarttuvat ritilään kiinni.

Grillauksen aikana

Sulje kansi. Hyvä grillin maku syntyy, kun lihasta hiilille putoava rasva muodostaa savua ja savu maustaa lihan. Kansi pitää myös lämmön grillin sisällä, ja lämpö pääsee vaikuttamaan lihaan joka puolelta. Avaa siis kansi vain silloin kun se on tarpeen, ei pelkästään fiilistelymielessä. 

Säädä ilma-aukkoja. Pallogrillin pohjassa ja kannessa olevien aukkojen avulla voit vaikuttaa ilman kiertoon grillin sisällä ja sitä kautta hiilloksen hehkuun. Mitä enemmän avaat luukkuja, sen kuumempi on hiillos. Joskus rasvaista lihaa käännellessä hiilille putoava rasva syttyy ilmiliekkeihin ja liha on vaarassa palaa. Kansi päälle, luukut kiinni ja liekit sammuvat hyvin nopeasti. Kuvun sisään jää vain reilusti savua maustamaan lihaa. Ilma-aukot on hyvä sulkea myös grillaamisen päätyttyä. Näin hiillos sammuu nopeasti, ja voit käyttää jäljelle jääneet briketit tai suuret hiilet seuraavalla grillauskerralla. 

Käytä epäsuoraa lämpöä. Jätä osa grillin hiilitilasta vapaaksi, jolloin voit tarvittaessa siirrellä lihoja pois kuuman hiilloksen yläpuolelta. Esimerkiksi paksut naudan fileepihvit grillataan ensin suoraan hiilien yläpuolella, jolloin niihin saadaan nopeasti hyvä maku ja pintaväri. Sen jälkeen ne siirretään ritilällä kauemmas hiilistä miedompaan lämpöön, ja näin lopputuloksena on tasainen kypsyys. Pitkään kypsytettävät lihat voi grillata epäsuoralla lämmöllä alusta loppuun. Näin niiden pinta ei pääse palamaan.

Epäsuorassa grillaamisessa liha ei ole suoraan hiilloksen yläpuolella.

Grillauksen jälkeen

Polta ja puhdista. Kun kaikki on valmista ja ruuat nostettu grillissä, kannattaa pallogrilliä hehkuttaa vielä hetki luukut auki. Vastaavasti kaasugrilliä kuumennetaan täydellä liekillä. Näin ritilään jäänyt rasva ja liha palaa ja kuivuu, jonka jälkeen se on helppo harjata irti. Vaikka ajatukset ovatkin tässä kohtaa jo syömisessä, kannattaa tähän hommaan uhrata muutama minuutti. Arvostat sitä, kun seuraavan kerran avaat grillin kannen. 


Grilli puhdistuu parhaiten kuumana

Nauti kesästä. Olipa grillissäsi sitten mitä tahansa, muista nauttia Suomen kesän valoisista illoista ja kiireettömästä tavasta valmistaa ruokaa.

Pahimmat grillausmokat ja kuinka ne vältetään 

1. Lihan pinta ei grillaannu kunnolla.
Kuumenna grilli kuumaksi. Todella kuumaksi! Hyvä grillipinta syntyy vain kovassa lämmössä.

2. Liha tarttuu kiinni grilliin.
Tämäkin johtuu yleensä liian viileästä grillistä tai lihan kääntämisestä liian aikaisin. Kun grilliritilä on riittävän kuuma, liha ikään kuin kypsyy siitä irti, kun sen annetaan rauhassa grillaantua. 

3. Lihasnesteet valuvat lautaselle.
Näin voi käydä, jos et ole antanut lihan vetäytyä rauhassa grillaamisen jälkeen. Varsinkin sisältä punertavaksi jätettävä naudanliha vaatii vetäytymisen, jonka aikana pinnan ja keskiosan välinen lämpötilaero ja kypsyys tasaantuvat. Nosta siis pihvit grillistä hetkeksi folion alle odottelemaan, ei suoraan ruokapöytään. 

4. Hiillos on parhaimmillaan vasta kun jälkiruoka on syöty.
Tämä on yksi yleisimmistä grillausmokista. Hiilloksen on annettava muodostua rauhassa ennen grillaamisen aloittamista, jotta grillin lämpötila saadaan riittävän kuumaksi. Hyvän hiilloksen muodostumista voi jouduttaa huiskuttamalla sille lisäilmaa aikakauslehdellä tai käyttämällä erillistä sytytyspiippua hiilien sytyttämiseen. Grillausvalmiit hiilet ovat kauttaaltaan harmaita.

5. Tulee kiire.
Olet ymmärtänyt grillauksen väärin, sillä grillatessa nautitaan kiireettömästä ajasta ja hyvästä seurasta. Suunnittele seuraavalla kerralla miten ajoitat grillauksen ja varaa riittävästi aikaa esivalmisteluihin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste