• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Thaipossua hitaasti ja hartaasti

Thaipossua hitaasti ja hartaasti

9.11.2016

Monien thai-ruokien resepteissä liharaaka-aine on usein vähärasvaista ja nopeasti kypsyvää suikaletta, joka on jo pikaisen ruskistamisen jälkeen valmista syötävää. Silti kaikkein murein ja maukkain lopputulos syntyy ajan kanssa haudutettavista lihoista, joissa lihan rasva antaa mehevyyttä ja saa mausteista kaiken irti.

Kun seuraavan kerran tekee mieli valmistaa jotain thai-ruokaa, suosittelen kokeilemaan pitkään haudutettavaa lihaa vaihteluksi nopeille suikaleille. Esimerkiksi possun lapa tai etuselkä on tähän tarkoitukseen nappivalinta, eikä sen maustamiseen tarvita kuin vähän punaista currytahnaa. Katso oheiselta videolta, miten helppo ruoka on kyseessä.

Lihan kypsyessä uunissa tirisevän mehukkaaksi ja suussasulavan mureaksi, on reilusti aikaa valmistaa tämän aterian varsinainen juttu – Jaew-kastike. Jaewissa maistuvat kaikki thai-ruoan peruselementit: suolainen, hapan, makea ja tulinen. Kuten thai-ruoassa yleensäkin, suolaisuus tulee yksinomaan kalakastikkeen kautta. Kalakastikkeessa on usein lähes kolmannes suolaa, joten sen käytön kanssa kannattaa olla melko varovainen. Sen tuoksu ja maku sellaisenaan eivät ole kovin viehättäviä, mutta pienenä nyanssina se antaa kastikkeille suolaisuuden lisäksi hienostunutta herkullisuutta - umamia. Kalakastike korostaa muiden raaka-aineiden makuja, ja nimestään huolimatta sitä käytetään myös monissa liharuoissa.

Hyvä ruoka sisältää aina jonkin happaman elementin, ja tässä kastikkeessa happamuus saadaan limenmehusta. Limen rooli ei ole pelkästään hapottajana, vaan sen maku on muutenkin yksi thaimaalaisen keittiön kulmakivistä.

Hapan maku vaatii tasapainon vuoksi seurakseen makeutta. Aasialaisissa ruoissa makeus tulee yleensä tummista sokereista, kuten ruoko- tai kookossokereista. Nämä valkaisemattomat sokerit ovat maultaan pehmeämpiä ja täyteläisempiä, verrattuna Suomessa yleisemmin käytössä olevaan valkoiseen sokeriin. Niissä on myös ominaiset makunsa, kun valkoinen sokeri maistuu lähinnä vain makealta.

Tulisuus on tärkeä osa thai-ruokaa. Suomalaisiin makuihin tottuneelle turistille thaimaalainen chilin käyttö saattaa olla jo vähän liikaa, mutta kotioloissa tulisuutta voi helposti säädellä omia tottumuksiaan vastaavaksi. Jaew-kastikkeessa käytettävän kuivatun chilin annostelussa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä sen tulinen maku voimistuu valmiissa kastikkeessa. Jaew-kastike kannattaakin valmistaa maustumaan heti kun liha on saatu uuniin. Kun kastike on maustunut muutaman tunnin, chilin polte on jo hyvin liuennut kastikkeeseen ja maistamisen jälkeen sitä voi tarvittaessa lisätä. Jos poltetta on liikaa, voi kastikkeen muita aineksia vastaavasti lisätä.

Jaew on myös erinomaisen hyvä kastike grillatulle lihalle, joten resepti kannattaa pitää mielessä tulevan kesän grillikautta ajatellen.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Lihamureke moneen makuun

Lihamureke moneen makuun

Lihamureke on ollut jo vuosikymmeniä yksi klassisimmista arkiruuista. Se on helppo valmistaa ja sitä voi tuunata ja maustaa lähes loputtomiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi taco-tuorejuustolla täytetty tai välimerellisesti maustettu ja pestolla...

Kaikkea hyvää kaalista

Kaikkea hyvää kaalista

Kaaliruuat herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä – joku voisi syödä kaaliruokia vaikka joka päivä, kun toinen kakoo pelkästä kaalikeiton tuoksusta. Vaikka kaalia saakin kaupasta ympäri vuoden, kaaliruokien sesonki on nyt!

Flatbone - helppoa sormiruokaa grillistä

Flatbone - helppoa sormiruokaa grillistä

Flatbone on porsaan fileiden takaa leikattu rivi luunappeja, joiden ympärillä on mureaa ja tuhdisti maustettua lihaa. Ne ovat kuin pieniä ribsejä, mutta valmistuvat huomattavasti nopeammin. Voit asetella ne suoraan kuumaan...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste