• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

Valikoitua naudanlihaa valikoituihin ruokahetkiin

HK Koekeittiö
11.2.2016

Meille laadukkaan naudanlihan ystäville on koittanut varsin mieluisat ajat, sillä kauppojen kylmäaltaisiin on alkanut pikkuhiljaa ilmestyä Valikoituja naudanlihoja. HK Valikoitua -sarjan lihat ovat maustamatonta ja puhdasta lihaa, jotka on suunnattu laadukkaita liharaaka-aineita arvostaville kotikokeille.

Valikoitua-tuotteet valmistetaan suomalaisesta nuoren naudan lihasta ja ovat sen vuoksi rakenteeltaan hienosyisempiä ja mureampia. Liha on myös väriltään hieman perinteistä naudanlihaa vaaleampaa. Lihamestarimme leikkaavat ja viimeistelevät lihat käsityönä heti teurastuksen jälkeen, jonka jälkeen lihat pakataan vakuumipakkauksiin viikkoja kestävää raakakypsytystä varten. Raakakypsytyksen aikana lihan maku ja rakenne paranee vielä entisestään, ja kauppoihin saapuvat Valikoitua -lihat ovat käyttövalmiita paloja herkkusuiden ruokapöytiin.

Valikoitua-sarja sisältään monipuolisen valikoiman arvokkaimpia naudanlihoja eri käyttötarkoituksiin. Oma suosikkini on reilun kilon painoinen HK Valikoitua Naudan etuselkä, juuri sen monikäyttöisyyden vuoksi. Naudan etuselkä sopii hyvin esimerkiksi pitkään haudutettaviin patoihin tai sen voi valmistaa matalassa lämmössä ylikypsäksi muhivaksi uunipaistiksi. Etuselkää voi tarjota myös punertavana, kun sen ensin maustaa huolellisesti ja antaa kypsyä yön yli 60-asteisessa uunissa. Lopputuloksena on kauttaaltaan punertava ja tasaisesti kypsynyt liha, joka on ohueksi viipaloituna suussasulavan mureaa ja herkullista. 

60-asteiseksi kypsennetty naudan etuselkä maistuu muhennetun purjon kera.

Naudan sisäfilee ja kalvoton naudan ulkofilee sopivat kaikista juhlavimpiin ruokahetkiin, kun haluat briljeerata taidoillasi pihvinpaistossa tai uunifileen täydellisellä kypsyydellä. Fileiden maku ja suutuntuma ovat parhaimmillaan, kun ne jätetään kypsyydeltään punertaviksi, eli sisälämpötilaltaan noin 56-asteisiksi. Tämän vuoksi suosittelenkin tekemään pienen mutta hyödyllisen investoinnin ja hankkimaan digitaalisen lihalämpömittarin. Se näyttää asteen tarkkuudella lihan todellisen kypsyyden ja säästää sinut arpomiselta ja uunin vieressä päivystämiseltä. Ja kuten aina fileitä ja paisteja kypsennettäessä, muista antaa lihan vetäytyä vähintään kymmenisen minuuttia kypsentämisen ja ruokailun välissä.

Valikoitua naudan ulkofilee on puhdistettu kalvottomaksi

Valikoitua Naudan entrecôte on myös erinomaisen hyvää pihvilihaa ja se sijoittuu naudan ruhossa fileiden ja etuselän välimaastoon. Samaan välimaastoon se sijoittuu myös ominaisuuksiltaan. Se on huomattavasti rasvaisempaa lihaa kuin fileet, mikä tekee siitä täydellisen pihvilihan grillattavaksi. Lihan rasva pitää pihvin mehukkaana grillin kuumuudessa, ja mehukkuus ei fileistä poiketen kärsi, vaikka pihvi päästettäisiin hieman kypsemmäksikin. Entrecôten voi valmistaa myös kokonaisena uunilihana. Suosittelisin sille hieman korkeampaa loppulämpötilaa kuin fileille (60–62 °C), jotta lihan sisällä oleva rasva ehtii kunnolla sulaa ja mehevöittää lihaa. Uunin lämpötila on silti hyvä pitää maltillisena, eli korkeintaan 120-asteisena.

Valikoitua entrecôte sopii rasvaisuutensa vuoksi hyvin grilliin

Sarjaan kuuluu vielä pari klassikkopaistia – Valikoitua Naudan sisäpaisti ja paahtopaisti. Ne poikkeavat hieman toisistaan syyrakenteensa ja muotonsa osalta, mutta käyttökohteet ovat molemmille samat. Klassisin käyttötapa näille on paahtopaisti, joka on siis sekä ruhonosan että ruoan nimi. Nimestään huolimatta suosittelisin tähän herkkuun nimenomaan Valikoitua Naudan sisäpaistia, sen selkeämmän syyrakenteen vuoksi. Naudan paahtopaistissa - siis siinä ruhonosassa – syyt kulkevat viuhkamaisesti kahteen suuntaan, ja välissä kulkee ohut lihaskalvo. Naudan sisäpaistissa syyt kulkevat selkeämmin yhteen suuntaan, ja kypsennetyn paistin viipaloiminen syiden vastaisesti on hieman helpompaa. Kuten muutkin raakakypsytetyt lihat, myös sisä- ja paahtopaistit ovat parhaimmillaan punertavina, eli sisälämpötilaltaan n. 60-asteisina. Jos koko paisti ei tule kerralla syödyksi, nämä paistit maistuvat myös kylmänä ohueksi viipaloituna. Klassinen ja takuuvarma kaveri kylmänä tarjottavalle paistille on piparjuurikreemi. Jos et malta odottaa paistin hidasta kypsymistä uunissa, sisä- ja paahtopaistit toimivat myös pihveiksi leikattuna ja pannulla paistettuina.

Naudan sisä- ja paahtopaistit sopivat niin pihveiksi kuin uunipaistiksikin

Enää sinun ei tarvitse pyöritellä lihapaloja loputtomiin kaupan hyllyssä, sillä lihamestarimme ovat jo valikoineet parhaat palat puolestasi. Suosittelen!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle -kampanjan seremoniamestarit löytyvät kotimaisesta HK-ruokatalosta. Pohdittaessa syitä tämänhetkiseen mielikuvaan porsaanlihasta löytyy syitä monenlaisia. ”Jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikoimissa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on...

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Pääsiäinen kuuluu ruokajuhlana ehdottomasti vuoden terävimpään kärkeen pitkään haudutettavine lihapatoineen ja paisteineen. Mutta missään tapauksessa ei tule unohtaa muitakaan, hiukan nopeammin valmistuvia herkkuja. Pääsiäisen aikaan pyhiä riittää, joten monenlaista herkkua...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste