• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista

Vietnamilaiset rullat naudan sisäpaistisuikaleista

21.1.2016

Naudanliha ei ole ehkä se kaikista perinteisin täyte vietnamilaisiin riisipaperirullin, mutta ohuet ja marinoidut naudan sisäpaistisuikaleet toimivat loistavasti!

Vietnamilainen keittiö on ollut kovassa nosteessa meillä Suomessakin jo jonkin aikaa. Vaikka täältä löytyvien vietnamilaisten ravintoloiden määrä ei vielä päätä huimaa – varsinkin jos vertaa thaimaalaista ruokaa tarjoaviin paikkoihin – niin Vietnamin matkailun yleistyminen on antanut mahdollisuuden tutustua paikallisiin makuihin.

Kun meillä päin tarjotaan ”jotain vietnamilaista”, on se mitä suurimmalla todennäköisyydellä kevätrullia. Tai kesärullia… kumpaa nimeä niistä sitten haluaakaan käyttää. Jos kyseinen sormiruoka ei ole vielä tuttu, niin tähän alkuun pari sanaa sen ideasta. Rullan kuorena toimii riisijauhosta valmistettu ja kuivattu ohut levy, jota ensin liotetaan kädenlämpöisessä vedessä sen pehmentämiseksi. Riisipaperia alkaa löytää melko hyvin suurimmista marketeista, mutta varmimmin niitä saa aasialaisia elintarvikkeita myyvistä puodeista. Liotuksen jälkeen levyn sisään ladotaan nippu keitettyjä riisinuudeleita ja ohueksi suikaloituja kasviksia ja joku proteiinin lähde. Täytteet kääräistään varovasti pehmenneen riisipaperin sisään umpirullaksi ja homma on siinä. Suurin työ on oikeastaan täytteiden esivalmistuksessa, sillä itse rullaaminen käy aika nopeasti muutaman harjoituskappaleen jälkeen. Liotettu riisipaperi on melkoisen herkkä hajoamaan. Jos se ei ole saanut tarpeeksi liota, se murtuu. Jos se on lionnut liian kauan, se saattaa helposti revetä. Onneksi riisipaperi on hyvin halpa raaka-aine, joten paperin ollessa yhteistyökyvytön, täytteet siirretään uudelle paperille ja kokeillaan uudestaan.

Riisipaperirullan täytteiden suhteen ei ole mitään tiettyjä sääntöjä, eli oman maun mukaan mennään. Hyviä vaihtoehtoja kasviksiksi ovat esimerkiksi porkkana, idut, kurkku ja retikka – eli siis kaikki rapeat ja rouskuvat. Toisaalta pehmeä avokado ei ole yhtään hullumpi sekään. Lisäksi rullan sisään kannattaa laittaa voimakkaan makuisia yrttejä, vaikkapa korianteria tai thaibasilikaa. Lisäpotkua kaipaavat voivat lorauttaa täytteeseen hiukan jotain vahvaa chilikastiketta, esim. srirachaa. Proteiinipuoli hoituu esimerkiksi katka- tai tiikeriravuilla tai tässä meikäläisen ohjeessa maustetuilla ja nopeasti ruskistetuilla naudan sisäpaistisuikaleilla.

Vietnamilaisilta rullilta puuttuu vielä sielu, eli kastike. Itse riisipaperi ei maistu juuri suolatonta riisiä kummemmalta, eikä pelkillä täytteilläkään päästä vielä ihan maaliin saakka. Kastikkeen on siis syytä olla riittävästi maustettu, juuri hyvässä suhteessa suolainen, makea ja hapan. Hätäisempi (tai laiskempi) kotikokki voi salaa turvautua vaikka sweet chili –kastikkeeseen, vaikka se ei nyt ihan kirjan mukaan menekään.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

10 kysymystä / Eric Räty

10 kysymystä / Eric Räty

Mäntsälästä maailmalle ponnistanut hongkongilaisen ravintola Arborin pääkeittiömestari Eric Räty vastaa kymmeneen kysymykseen.

Nopealla makumatkalla

Nopealla makumatkalla

Arki ja arjen kiireet. Takuulla tuttu aihe useimmille. Rypsiporsas® Crispy Chinese ja Red Thai Curry nopeat fileesuikaleet tuovat helpotusta tähän piinaavaan ongelmaan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste