• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Wallenbergin pihvit HooKoon tapaan

Wallenbergin pihvit HooKoon tapaan

15.1.2016

Wallenbergin pihvi kuuluu liharuokien hienoihin klassikkoihin. Sen periaate hyvin yksinkertainen – kermalla ja keltuaisella aateloitu ja vähän perinteistä poikkeavalla tavalla maustettu jauhelihapihvi. Perinteisesti se valmistetaan vasta jauhetusta vasikanlihasta, mutta moderni kotikokki loihtii sen helposti myös valmiista vähärasvaisesta naudan jauhelihasta.

Pihvin juuret löytyvät Ruotsista, mutta alkuperäisestä ideasta voidaan kiittää venäläistä keittiötä. Tätä herkkua on edelleenkin saatavana monista perinteitä ja itseään kunnioittavista ruokaravintoloista, mutta sen valmistamista kannattaa kokeilla myös kotona. Hienoimmissa ravintolaversioissa liha jauhetaan huomattavasti normaalia jauhelihaa hienommaksi, pikemminkin ilmavaksi vaahdoksi kuin jauhelihaksi. Tämä ei välttämättä onnistu kotikeittiöstä löytyvin laittein, joten käytänkin nyt tähän versioon valmista ja vähärasvaista naudan jauhelihaa.

Muiden tarvittavien raaka-aineiden lista ei ole pitkä. Jauhelihan lisäksi taikinaan tulee vain kananmunan keltuaisia, kermaa ja mausteita. Klassinen Wallengergin mausteseos on nelimauste, joka tosin saattaa nimestään huolimatta sisältää toistakymmentä eri maustetta. Yleisimmin seoksesta löytää valkopippuria, neilikkaa, inkivääriä ja muskottipähkinää, jos sitä sattuu vielä jostain kaupasta valmiina löytämään. Tähän versioon käytän kuitenkin vain valko- ja maustepippuria sekä muskottia, ja jätän neilikan joulumausteeksi.

Taikinaa valmistettaessa kaikkien raaka-aineiden ja valmistusvälineiden on oltava jääkaappikylmiä. Kun kermaa aletaan vatkata maustetun jauhelihan ja keltuaisten joukkoon, se saattaa jäädä osin irtonaiseksi ”lihan ympärille”, jos massa on liian lämmin. Taikina kannattaa myös jäähdyttää uudelleen ennen pihvien muotoilua, sillä vatkatessa lämmennyt ja löystynyt taikina on hankalaa muotoilla pihveiksi. Perinteisestä jauhelihataikinasta poiketen Wallenbergin pihvin taikinaan ei tule korppujauhoja tai hienonnettua leipää. Leipä tulee kuvioihin vasta ennen paistamista, kun pihvit saavat pintaansa leivityksen muotoilun aikana. Taikina on kylmänäkin sen verran löysää, että siitä ei kannata yrittää muotoilla pihvejä normaaliin tapaan. Homma onnistuu helpoiten siten, että taikinasta nostellaan reiluja nokareita leipäraasteen joukkoon ja pyöritellään kauttaaltaan leivpärouheessa. Näin pihveiksi muotoilu onnistuu ilman taikinan tarttumista sormiin.

Löysä taikina ei tartu käsiin, kun sen pyörittelee ensin leipäraasteessa.

Käännä pihvit varoen, sillä ne hajoavat helposti.

Tästä eteenpäin homma sujuu perinteisten jauhelihapihvien tapaan. Paistaminen pannulla (mielellään voissa) maltillisella lämmöllä viitisen minuuttia per puoli ja nauttiminen asiaan kuuluvien lisukkeiden tehdessä seuraa. Wallenbergin tapauksessa asialliset, tai oikeastaan ainoat oikeat lisukkeet ovat perunamuusi ja keitetyt herneet. Ja jos nyt oikein haluaa hurjastella, niin puolukkahillokin hyväksytään.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

5 helppoa jauheliharuokaa arkeen ja viikonloppuun

Suomalaiset syövät vuodessa yli 40 miljoonaa kiloa jauhelihaa. Yli puolet punaisesta lihasta myydään jauhelihana. Vaikka tuote on tuttu, niin tässäpä kertaukseksi muutama suosittu jauheliharuoka, jotka toimivat hyvin nopeatempoisessa arjessa Ja...

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste