BBQ-kastikkeet

Maistuva BBQ-kastike tekee hyvästä grillilihasta täydellisen! Tässä on muutama perusohje kastikkeiden valmistukseen ja käyttöön.

BBQ-kastike mielletään usein tummanruskeaksi, makean savuiseksi kastikkeeksi, mutta se voi olla myös jotain ihan muuta. BBQ on lyhenne sanasta barbeque, joka voi tarkoittaa joko grilliä, grillaamista tai grillijuhlia. Näin ollen BBQ-kastike on lyhyesti sanottuna grillauksessa käytettävä tai grilliruokien lisukkeena käytettävä kastike.

Maailma on täynnä toinen toistaan parempia BBQ-kastikkeiden ohjeita, eikä valmiskastikkeidenkaan valikoimassa ole valittamista. Monella grillaajalla onkin omat vuosien mittaan hiotut kastikereseptinsä tai suosikkinsa valmiskastikkeista. Mitä tahansa kastiketta käytätkin, kannattaa kastikkeiden käytössä muistaa muutama perusvinkki.

Jos sivelet kastiketta lihalle grillauksen aikana:

  • Lämmitä kastike. Jääkaappikylmä kastike on usein paksua, ja lämmittämällä notkistettu kastike on helpompi sivellä. Ei ole muutenkaan tarkoituksenmukaista sivellä 5-asteista kastiketta 120-asteiselle lihalle.
  • Jos kastike sisältää paljon sokeria, sivele kastike vasta grillauksen loppuvaiheessa. Makeat kastikkeet palavat herkästi grillin kuumuudessa.
  • Älä sivele kastiketta raa’alle lihalle, jos aiot säilyttää lopun kastikkeen tai tarjoilla sitä myös lisukkeena. Raa’assa lihassa on aina bakteerikasvustoa, joka kuolee grillauksen aikana. Kasvustoa siirtyy raa’asta lihasta sudin mukana kastikkeeseen, ja sen säilyvyys lyhenee huomattavasti.


Jos tarjoat kastiketta valmiin lihan lisukkeena:

  • Possunliha tykkää usein makeista tai sinappisista kastikkeista. Myös tulisuus sopii possulle.
  • Naudanliha on itsessään voimakkaamman makuista kuin possu, joten kastikkeen ei tarvitse olla kovin voimakas. Kokeile naudalle makeaa ja hieman savuista kastiketta.
  • Ilmankin pärjää. Grillaus ja varsinkin savustus antavat lihalle paljon makua. Joskus pelkkä grillin maku riittää, ja mehukkaaksi grillatulle lihalle ei välttämättä edes tarvita kastiketta.