Herkuista notkuva brunssipöytä

Mitäpä jos kutsuisit viikonloppuna ystävät tai naapurit kylään ja tarjoaisit brunssin. Aamiainen ja lounas hoituvat samaan aikaan, syödään hitaasti ja paljon, jutellaan mukavia. Tästä on vaikea kieltäytyä!

Hyvän ja monipuolisen brunssin valmistaminen vaatii aikaa jaa vaivaa, joten sitä ei tule tehtyä ihan joka sunnuntai. Valmistelut on hyvä aloittaa jo edellisenä päivänä, jolloin brunssipäivän paine vähenee huomattavasti. Ihan kaikkea ei tietenkään tarvitse valmistaa itse, mutta keräsin tähän muutaman hyvän reseptin itse tehdyille brunssipäivän mutkattomille herkuille.

Brunssin hauskuus on siinä, että siinä voit vapaasti yhdistellä aamiaisen ja lounaan parhaat puolet, ilman mitään sen kummempia kaavoja tai sääntöjä. Ei ole erikseen alku- tai pääruokia – kaikkea voi kerätä lautaselleen ja syödä mielensä mukaan ja haluamassaan järjestyksessä.

Kananmunaruoat kuuluvat moneen aamiaispöytään, joten napataan sieltä kinkku-uunimunakas. Munakasmassan voit valmistaa jo edellisenä päivän jääkaappiin odottelemaan ja kypsentää sen ennen vieraiden saapumista. Munakkaan ei tarvitse olla tarjoiltaessa ihan kuumaa, joten ajoitus paistamisen kanssa ei ole niin tarkkaa. Uunimunakkaan kypsentäminen ei vaadi hellan ääressä päivystämistä, ja suurempikin munakas valmistuu helposti muita hommia hoidellessa.

2016-0051.jpgBrunssi yhdistää aamiaisen ja lounaan

Pekoni ja päärynä ovat loistava makupari – suolaista ja makeaa. Tämä pekoni-päärynäpiiras kannattaa ehdottomasti valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin maut tasoittuvat yön aikana jääkaapissa. Pieni lämmitys uunissa munakkaan jälkilämmöissä on kuitenkin paikallaan ennen tarjoamista. Päärynäsesongin ulkopuolella piiraan voi valmistaa myös makeista säilykepäärynöistä.

Sitten vähän jotain sormilla syötävää ja vähemmän valmistusta vaativaa. Pienet valmiina myytävät cocktailpiirakat saavat pinnalleen ohuen viipaleen herkkumaksamakkaraa ja hunnukseen vielä nokareen fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Yksinkertainen mutta koukuttavan hyvä yhdistelmä!

Ihana klassikko, caesarsalaatti, sopii brunssipöytään kuin voisilmä puuroon! Tarjoa salaatti ihan sellaisenaan tai tuunaa rapeaksi paistetulla Amerikan pekonilla tai murustetuilla lihasipseillä.

Brunssin ei ole tarkoituskaan olla mikään erityisen kevyt, joten mahdutetaan pöytään vielä briejuustolla ja kalkkunanfileellä täytetyt croissantit. Croissanteiksi ei kannata valita ihan niitä kaikkein suurimpia, jos haluaa jättää tilaa vielä brunssin päätteeksi tarjoiltavalle smoothielle.

poppis-jalapeno-pikkupulla-4.jpgMyös lihapyörykät ja nakit ovat helppoa brunssiapetta

Kaiken tuhdin syötävän keskellä ei ole syytä unohtaa tuoreita hedelmiä, jotka nekin kuuluvat hyvän brunssin antimiin ja raikastavat valikoimaa. Niitä voi tietysti laittaa tarjolle ihan sellaisenaan, mutta itse ainakin tykkäisin, jos hedelmät olisi kuorittu, valmiiksi paloiteltu ja nätisti aseteltu. Hedelmäpalojen seuraksi kannattaa laittaa tarjolle myös maustamatonta jogurttia ja granolaa.

Eikä unohdeta juomia ja makeaa lopetusta! Perinteisesti brunssi alkaa lasillisella kuohuviiniä tai samppanjaa, unohtamatta kuitenkaan kahvia, teetä ja tuoremehuja. Juuri nyt on mustikka-aika, joten käytetään sesongin parhaat antimet tuoreina. Makean, vaan silti raikkaan kruunun tulevan viikonlopun brunssille antaa mustikka-kardemummasmoothie, jonka kannattaa antaa maustua jääkaapissa tunnin tai pari. Yhden hengen lasilliseen tarvitset:

1 dl tuoreita mustikoita
1 dl maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
¼ tl jauhettua kardemummaa

Kerro määrät tarpeen mukaan, kaikki sauvasekoittimella tai blenderillä sileäksi, ja viimeistään nyt olet vieraiden silmissä voittaja!


Reseptit