Hiihtoloman helpoimmat herkut

Koulujen hiihtolomaviikot ovat edessä, ja ulkona liikkumisen määrä lisääntyy. Se tuo tullessaan ainakin yhden takuuvarman asian – ISON nälän! Kun koko perhe lomailee, ulkoilee ja harrastaa yhdessä koko viikon, on viikon ruokalistaa ehkä syytä vähän suunnitella etukäteen.

Olen koonnut sinulle tähän muutamia takuuvarmoja nälänpoistajia, joista voit valita houkuttelevimman kuuloisen tai kokeilla vaikka kaikkia lomaviikon aikana. Otetaan tähän alkuun muutama nopeampi herkku akuuttiin nälkään.

Nopea chili fileestä

Yleensä Chili con carne valmistetaan naudan jauhelihasta, mutta tällä kertaa pannuun päätyy nopeasti kypsyviä Rypsiporsas® fileesuikaleita. Suikaleet kypsyvät sen verran rivakasti, että niille riittää ihan nopea ruskistus kuumalla pannulla, ja ne lisätään valmiiseen chiliin ihan loppuvaiheessa. Mitään sen kummempaa haudutusta ei siis tarvita.

Hyvä chili con carne maustetaan pienellä määrällä tummaa suklaata tai kaakaojauhetta. Soosin ei ole kuitenkaan tarkoitus maistua suklaakastikkeelta, vaan kaakaon on tarkoitus antaa sille pientä bitteriä makua ja tasoittaa tomaatin happamuutta. Suklaalla tai kaakaolla saadaan myös herkullista tummaa väriä.

Poliittisesti kantaa ottamaton pastaherkku

Suolakurkut, smetana ja hunaja ovat makujen klassikkotrio, jota kannattaa hyödyntää muutenkin kuin blinien lisukkeena. Mauissa yhdistyvät suolaisen ja makean lisäksi hapan ja karvas, joten lopputuloksena ei voi olla muuta kuin erinomaisen hyvää ruokaa! HK Naudan ohut sisäpaistisuikale kypsyy kuumalla pannulla nopeammin kuin jauheliha, ja kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Naudan sisäpaisti – olipa se sitten isompana palana tai suikaleina – kannattaa kypsentää samaan tapaan kuin naudan filee. Mehevimmillään tämä vähärasvainen liha on maltillisesti kypsennettynä, sillä liika kypsentäminen saattaa tehdä sisäpaistista kuivaa ja mautonta. Suikaleillekin riittää siis vain nopea ruskistaminen pannulla. Perhe ehtii tuskin saada toppahousuja pois jalasta, ennen kuin kattilallinen herkullista talviruokaa odottelee jo nälkäisiä ulkoilijoita.

Oikopolku perheen suosikkikokiksi

Höyryävän kuuma keitto on nappivalinta mäessä tai ladulla vietetyn päivän kruunuksi. Hyvä keitto onnistuu myös ilman kasvisten kuorimista ja pilkkomista, sillä hyviä keittoaineksia löytyy kattilavalmiina niin pakastealtaasta kuin vihanneshyllystäkin. Tähän nakkikeittoon hyvää lihaisaa makua tuo HK Demi-glace kastikepohja, ja ainoa varsinainen homma on nakkien pilkkominen. Reseptiä voi hyvin tuunata vaihtamalla nakit vaikkapa kuutioituun HK Siniseen tai mausteiseen HK Maakarit® Marokon Hassaniin.

Olen varmasti maininnut asiasta aiemminkin, mutta mainitsenpa taas: keittoja kannattaa aina tehdä yli tarpeen, sille ne maistuvat seuraavana päivänä lämmitettynä vähintään yhtä hyvältä!

Nopeasti valmistuvien ruokien vastapainoksi otan tähän vielä parin lihaisan herkun ohjeen, jotka valmistuvat hartaasti mutta helposti haudutellen.

Pulled pork – monikäyttöistä lihaa

Jo klassikon asemaan nousseen nyhtöpossun valmistamiseen löytyy netistä ja ruokalehdistä ohjeita pilvin pimein. Monet niistä sisältävät pitkän listan raaka-aineita ja valmistusvaiheita marinoinnista pinta- ja jälkimaustamiseen. Tämän suussasulavan herkun valmistamisesta ei kuitenkaan tarvitse tehdä liian monimutkaista, vaan mausteiden sekoittamisen voi jättää muille. Valmiita mausteseoksia ja kastikkeita käyttämällä pääset helpommalla ja voit vaivata päätäsi tärkeämmillä asioilla, kuten seuraavan päivän suksivoidevalintojen suunnittelulla.

Erityisen helpon tästä lihasta tekee se, että sen voi käytännössä ”unohtaa” uunin mietoon lämpöön, ja liha sen kuin vaan paranee päivän puuhasteluiden aikana. Liian kuumaan uuniin lihaa ei tosin kannata jättää, sillä yli sadan asteen lämpö saattaa tehdä lihasta kuivaa.

Pulled porkia voi käyttää todella monen ruoan komponenttina. Se sopii hyvin esimerkiksi pizzan täytteeksi, hodarin tai burgerin väliin, tacoihin ja tortilloihin, salaatteihin, makaronilaatikkoon, lämpimiin voileipiin, pyttipannuun, pastakastikkeisiin, keittoihin ja piirakoihin …ihan vain muutamia mainitakseni.

Hapankaalia ja makkaraa

Hapankaali sellaisenaan suoraan purkista maistettuna ei välttämättä hivele kaikkia aisteja, mutta pitkä haudutus smetanakylvyssä tekee siitä herkun, jonka syömistä ei malta lopettaa. Paistoksen joukkoon kannattaa pätkiä jotain mausteista makkaraa, kuten HK Aito nakki baijerilaista tai HK Maakarit® Elsan Valkosipuliwurstia. Makkaran suolaisuus ja rasvaisuus tekevät paistoksesta täydellisen herkun, eikä tämä ruoka kaipaa lisukkeeksi muuta kuin paahdettua täysjyväleipää.

Sinistä lenkkiä ja kaalia

Toinen maistuva ja helposti valmistuva kaali- ja makkararuokien ystävien nappivalinta on makkara-kaalilaatikko. Hapankaalipaistokseen verrattuna tämä ruoka vaatii vähän lisää veitsen heiluttamista, mutta  raaka-aineiden lista ei ole pitkä. Tässä ohjeessa kotikokkia on helpottamassa valmiiksi pekonilla ja sipulilla maustettu ruokakerma, joten mitään lisämausteita paistos ei välttämättä vaadi. Ohjeessa mainittu tunnin paistoaika on riittävä, mutta erityisen suussasulava paistos syntyy, kun tuplaat ajan ja pudotat uunin lämpöä 125 asteeseen ensimmäisen tunnin jälkeen.

Mitä sitten hiihtolomalla teetkin, muista nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta!


Reseptit