Juhlakauden parhaat voileipäkakut

Voileipäkakun voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla ja raaka-aineilla. Varmasti perinteisin täyte on palvikinkkutahna, mutta esimerkiksi maksapasteija on helppo ja hyvin maistuva vaihtoehto leipäkerrosten väliin. Kakun kuorrutteen ulkonäköön saat lisää näyttävyyttä vaikkapa herne- tai parsapyreellä.

Ajat tavat muuttuvat, mutta klassikoista klassisin voileipäkakku pysyy juhlapöytien keskipisteenä vuosikymmenestä toiseen. Voileipäkakkujen reseptit saattavat olla pitkiä ja monivaiheisia, mutta niiden valmistus ei ole vaikea juttu. Aikaa ja kärsivällisyyttä on kuitenkin hyvä löytyä, mikäli kakusta haluaa mahdollisimman mehevän ja näyttävän. Kakun on syytä antaa kostua, tiivistyä ja tekeytyä yön yli, sillä liian kuiva voileipäkakku on floppi.

Voileipäkakkujen valttina on niiden muunneltavuus. Jo pelkästään leipävaihtoehtoja on lukuisia, ruisleivästä vaaleaan, makeasta limpusta perunarieskaan jne. Kun päästään kakun täytteisiin ja kuorrutteisiin, lista pitenee entisestään. Käytännössä kaikki hyvän makuinen ja näköinen, suolainen, levitettävä kelpaa. Tuorejuustot, kinkku- ja muut leikkeletahnat, maksapasteijat, kasvistahnat, majoneesit, hummus, pesto, sulatejuustot, vatkattu smetana… ihan vain muutamia mainitakseni.

Voileipäkakun koristeluun kannattaa panostaa, sillä siitä saa pienellä vaivalla pöydän kuningattaren ja yleisen keskustelun aiheen juhlaväen keskuudessa. Koristeissa tyyli on vapaa, ja variaatioita näkee joka lähtöön. Joku tykkää yksinkertaisen kauniista, kun toinen taas haluaa panostaa kurkkujoutseniin ja tomaatinkuoriruusukkeisiin.

Koristeiden väreihin ja värien määrään kannattaa myös kiinnittää huomiota ja yhdistellä toisiinsa sopivia värejä. Punaisen ja vihreän yhdistelmä toimii aina, vihreä ja keltainen ovat keväisen raikas yhdistelmä ja valkoisen kanssa sopii mikä tahansa. Älä kuitenkaan yritä yhdistää kaikkia mahdollisia värejä yhteen kakkuun, sillä lopputulos on helposti levoton ja tyylitön.

Jos perinteisen voileipäkakun sijaan haluat kokeilla jotain erilaista, kokeile tämän vuoden juhliin jotain uutta. Tee Voileipäkakku 2.0, eli sisäänleivottu voileipäkakku rengasvuokaan. Se on perinteistä voileipäkakkua yksinkertaisempi valmistaa ja taikinan kohdalla voit hyvin oikaista käyttämällä valmista pakastepiirakkapohjaa.

Luomisen iloa!


Reseptit