Kaikkea hyvää kaalista

Kaaliruuat herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä – joku voisi syödä kaaliruokia vaikka joka päivä, kun toista pelkkä kaalikeiton tuoksu ällöttää. Vaikka kaalia saakin kaupasta ympäri vuoden, kaaliruokien sesonki on nyt!

Keräkaali eli valkokaali… puhekielessä ihan kaali vaan, tarjoaa edullista herkkua ruokapöytiin ympäri vuoden. Varhaisimmat lajikkeet saadaan käyttöön heti alkukesästä ja ne ovat ihanan rapeita ja makeita! Myöhäisimmät talvilajikkeet antavat satonsa vasta ihan talven kynnyksellä, ja ne säilyvät hyvin vaikka läpi talven. Periaatteessa minkä tahansa näistä suosituimmista kaaliresepteistämme voit valmistaa mistä tahansa lajikkeesta, mutta myöhäisemmät lajikkeet vaativat aina enemmän kypsentämistä.

Kaalikääryleet
Kaalikääryleet on klassikkoruoka, jota kokkaillaan kotikeittiöissä eniten juuri näihin aikoihin, elo-syyskuussa. Kaalin lehtiä on paljon helpompi käsitellä ja rullailla, kun lehdet ensin ryöppää nopeasti kiehuvassa vedessä ja niistä poistetaan kova rankaosa. Kaalikääryleiden reseptistä löydät näppärimmän tavan lehtien irrottamiseen ja ryöppäämiseen. Tämän vuoden osalta on vähän myöhäistä, mutta ensi kesänä kannattaa kokeilla valmistaa tätä herkkua myös rapeasta varhaiskaalista, joka kypsyy myöhäisempiä lajikkeita nopeammin. 

kaali-1.jpgValkokaalin lisäksi myös savoijinkaali on erinomaisen hyvä käärylekaali

Kaalikeitto
Kiireettä hauduteltu kaalikeitto kuuluu syksyyn ja talveen. Parhaat kaalikeitot syntyvät pitkää hauduttamista vaativista lihoista, joten kaalikin saa olla loppusesongin kaalia – raakana kovaa ja sitkeää, mutta pitkään haudutettuna ihanan pehmeää ja makeaa. Kaalikeitto ei siis ole varsinaista pikaruokaa, mutta vaikeaa sen valmistaminen ei ole.

kaalikeittopojat.jpgAi ettei kaalikeitto muka maistu lapsille...

Kaalilaatikko
Ainakin kommenttien määrästä ja voimasta päätellen kaalilaatikko on karjalanpaistin ohella yksi tunteita herättävimmistä ruuista. Maailman parhaimpia kaalilaatikkoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin niiden tekijöitä, ja jokaisella tekijällä on varmasti omat tiukat kriteerinsä raaka-aineiden suhteen. Keiton tapaan myös kaalilaatikkoon sopii hyvin myöhäisemmät syys- ja talvikaalit, sillä laatikon saa antaa rauhassa muhia uunin lämmössä. Käytännössä samoista raaka-aineista kuin keitto ja laatikko, syntyy myös liedellä valmistuva kaalipata.

onepot-popo-kaalilaatikko.jpgKaalilaatikko on yksi omista lempiruuistani

Paahdettu kaali
Yksi alkukesän parhaista herkuista on varhaiskaali, joka kypsyy ja pehmenee nopeasti grillissä tai uunin grillivastuksen alla paahtamalla. Myös myöhäisempiä kaalilajikkeita voi paahtaa kypsäksi, mutta koska kypsymisaika on pidempi, lämpötilan kanssa kannattaa olla vähän maltillisempi. Kokeile vaikkapa lisukkeeksi kokonaisena kypsennetylle porsaan sisäfileelle.


Reseptit