Karjalanpaisti kolmella tavalla

Mitä oikeaan karjalanpaistiin kuuluu? Entä saako sen reseptiin kajota? Suuria kysymyksiä, jotka lähes poikkeuksetta herättävät tunteita. Mitä vähemmän ruuassa on raaka-aineita, sen vakavamman asian äärellä ollaan.

Perinteinen versio
Sanan perinteinen mainitsemiseen sisältyy aina pieni riski, sillä joku saattaa pahoittaa siitä mielensä. Jossain pitäjässä nimittäin perinteiseen karjalanpaistiin ei missään nimessä kuulu laittaa porkkanaa, kun samaan aikaan kukkulan takana perinteinen karjalanpaisti ilman sisäelimiä ei ole karjalanpaisti alkuunkaan. Karjalanpaistia pidetään yleisesti perinteisenä suomalaisena liharuokana, mutta perinteet ovat erilaiset eri puolilla Suomea. Itse olen oppinut tekemään karjalanpaistin ilman porkkanaa, ja olihan entisen naapurini vaimon mummo sentään Karjalan evakoita…

Pekoninen versio
Lähdetään sohimaan muurahaispesää ensin ihan varovasti ohuella tikulla. Pekonihan tunnetusti toimii erinomaisen hyvänä liharuokien maustajana, joten miksipä emme kokeilisi sitä myös karjalanpaistiin? Helppo vastaus on tietysti se, että pekoni ei missään nimessä kuulu siihen. Mutta jos arvostat ruuassa enemmän hyvää makua ja vaihtelua kuin vakavuutta ja oikeaoppisuutta, tämä on kokeilemisen arvoinen resepti.

pekoninen-karjalanpaisti-crop.jpgTuleeko karjalanpaistiin juureksia vai ei?

Yksi suurista ikuisuuskysymyksistä ja ensimmäisen maailman ratkaisemattomista ongelmista on kasvisten kuuluminen tai kuulumattomuus karjalanpaistiin. Pekonin jälkeen karjalanpaistin höystäminen juureksilla ei tunnukaan ihan niin suurelta rikokselta, joten mikä ettei! Perinteistä tai ei, juureksilla saa paljon hyvää makeutta mihin tahansa lihaisaan pataruokaan. Liharuuan valmistaminen on tehty nyt mahdollisimman helpoksi, sillä lihan ja juurekset voi hankkia samassa paketissa. Kun vielä pekoninkin saa nykyään valmiina lastuina, esivalmisteluiksi jää ainoastaan sipulin pilkkominen. Jos vielä sen sipulinkin pilkkominen tuntuu ylitsepääsemättömältä haasteelta, voit jättää sen pois. Tai siis voisit jättää, jos se ei ehdottomasti kuuluisi oikeaoppiseen karjalanpaistiin…

Pidemmän kaavan mukaan
Tässä mennäänkin sitten karjalanpaistin rikkomisessa vähän pintaa syvemmälle. Reseptin tärkeimmissä raaka-aineissa ollaan karjalanpaistin jalanjäljillä, mutta ulkonäön perusteella tätä ei samaksi ruuaksi tunnista. Tryffeli, konjakki tai Sriracha eivät nekään vie meitä makumatkalle Karjalankannakselle. Näkyvänä lihana on possua, mutta nauta on annoksessa mukana liemen muodossa.  

innoday-44.jpgTuttu ja turvallinen karjalanpaistihan se siinä

Alkuperäinen resepti on Laurea ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käsialaa, ja he voittivat sillä HK:n järjestämän InnoKokki –kilpailun Perinneruokaa twistillä –sarjan. Twisti on tässä tapauksessa kieltämättä väännetty melko kireälle, ehkä jopa kaikkein herkimpien mielien pahoittamisen kynnyksen ylittävällä tavalla. Kyseessä on kuitenkin todella hyvänmakuinen ja näyttävä liharuoka, jossa ei raaka-aineissa pihistellä. Se on kaiken vaivansa ja aikansa arvoinen. Joidenkin mielestä kyseessä on karjalanpaistin räikeä häpäisy, mutta omasta mielestä se on pikemminkin kunnianosoitus, jota ihan kaikki ruoat eivät ansaitse.


Reseptit