Kuinka saan grillilihat säilymään kaupasta grilliin asti?

Viimeisen päälle grillilihat hankittuna ja edessä muutaman tunnin kuuma ajomatka mökille. Voiko siitä selvitä?

Tässä muutama vinkki oikeaoppiseen grillilihan säilyttämiseen ja kuljettamiseen:

Katkeamaton kylmäketju

Lihojen säilyttäminen riittävän kylmässä on niiden säilyvyyden kannalta kaiken A ja O. Kesän kuumuudessa ja varsinkin pidemmillä mökkimatkoilla tämä saattaa muodostua pieneksi haasteeksi, kun raa’alle lihalle suositeltava säilytyslämpötila on alle +4 °C. Laadukas kylmälaukku ja muutama jäädytetty kylmäpatruuna ovat parhaat lääkkeet tähän, mutta on hyvä muistaa, ettei kylmälaukku ole mikään jääkaappi. Kylmäpatruunat pitävät kylmää vain rajoitetun ajan, joten useamman tunnin reissulle suuntaaville suosittelen kaupassa käyntiä vasta lähellä määränpäätä.

Pakattu liha säilyy

Kaupan palvelutiskistä ostettu liha ei säily läheskään niin kauaa kuin teollisesti pakattu liha. Tiskistä ostetun lihan olisi hyvä päätyä vatsoihin parin päivän sisällä, jauhelihan jo ostopäivänä. Pakatussa lihassa on mukana suojakaasu, joka hidastaa tehokkaasti lihan pilaantumista. Suojakaasussa ei ole mitään ihmiselle vaarallista. Se sisältää samoja kaasuja kuin hengitysilmamme, mutta eri suhteissa. Lihan säilyvyyden parantamiseksi yleensä typen ja hiilidioksidin osuutta on lisätty hapen kustannuksella.

Syö mahdollisimman pian

Olipa liha sitten pakattua tai ei, kannattaa se aina valmistaa ruoaksi mahdollisimman pian. Vaikka pakattu liha säilyy oikein säilytettynä pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään saakka, se on kuitenkin parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Siksi koko viikon grillilihoja ei kannata ostaa yhdellä kertaa.


Reseptit