Lämpimät voileivät, eli sunnuntainen jääkaapin tyhjennys

Täydellinen iltapala, sopiva lounas, ruhtinaallinen sunnuntaiaamiainen – ”lämppäreille” löytyy aina hyvä hetki. Lämpimien voileipien reseptejä löytyy satoja, ja se kertookin jo jotain siitä, mikä on tämän ruuan perimmäinen ajatus - jääkaapin tyhjentäminen.

Lämpimät voileivät ovat monelle retroruokaa 80- ja 90-luvuilta, mutta pidetään nyt kuitenkin mielessä, että ’jonnet ei muista’. Osalle meistä lämppäreissä ei ole mitään vanhahtavaa, vaan ne ovat helppo ja nopea tapa saada vatsantäytettä, oli kyseessä sitten rippeiden hyödyntäminen tai ihan varta vasten hankitut raaka-aineet.

Varsinkin viikonlopun ruokailujen jäljiltä jääkaapista löytyy usein jos jonkinlaista jämää, tähdettä ja ripettä. Ennen arkirumban aloittamista, kipot ja kupit on hyvä käydä läpi ja hyödyntää jämät sunnuntain iltapalalla. Muuten ne saattavat helposti tulla vastaan vielä seuraavana viikonloppuna, eikä välttämättä enää ihan niin ruokahaluja herättävässä muodossa.  

Lämpimien voileipien valmistuksessa ei oikeastaan ole sääntöjä, eikä reseptejä tarvitse noudattaa orjallisesti. Se oikeastaan tekeekin niiden valmistamisesta niin hauskaa. Leiväksi sopii mikä tahansa leipä, eikä sen todellakaan tarvitse olla päiväntuoretta. Lämppäreiden mukana saa tuhottua siis myös ne leivät, joiden pussinsuut ovat jostain kumman syystä jääneet auki viikonlopun aikana.  

Eri juustoilla voi radikaalisti vaikuttaa leipien makuun, eikä mikään juusto ole kiellettyjen aineiden listalla. Ainoastaan jotkut superkevyet juustot, joiden rasvaprosentti on viiden pinnassa, eivät oikein sovellu leipien kuorruttamiseen. Lopputulos saattaa olla aika kumimainen ja kuiva. Rohkeasti siis käyttöön kaikki jääkaapista löytyvä – sinihomejuustot, mozzarellat, raasteet, palat ja sulatejuustot. Leivän ja juuston välisen alueen täyttämisessä on niin paljon vaihtoehtoja kuin on tekijöitäkin, mutta itse otan käyttöön puolityhjät leikkelepaketit, kuutioin pari ylikypsää tomaattia ja lisään kananmunan tai pari sidosaineeksi. Mausteeksi tuoreita yrttejä, tai jos ei löydy, niin kuivatkin käyvät ihan hyvin. Homma on siinä! Ne onnelliset, jotka ovat parantaneet elämänlaatuaan niinkin ylellisellä turhakkeella kuin voileipägrilli, tekevät tietty rapeapintaisia kerrosleipiä. Grillin puuttuessa samaan lopputulokseen pääsee vaikka vohveliraudalla!


Reseptit