Marinadi possulle ja naudalle

Marinointi sekä maustaa että mureuttaa lihaa. Näillä kolmella marinadilla pääset jo pitkälle.

Makua

Marinoinnin pääasiallinen tarkoitus on maustaa lihaa hieman pintaa syvemmältä. Maun siirtyminen lihan pinnan alle ei ole mikään erityisen nopea prosessi, joten 3-4 cm paksun pihvin voi antaa marinoitua useita tunteja ja isomman lihapalan jopa useita vuorokausia. Siksi marinadi kannattaa pyöritellä ja hieroa hyvin lihan pintaan.

Naudanlihan marinointiin sopii hyvin esimerkiksi valkosipuli, timjami, rosmariini ja mustapippuri. Porsaanliha puolestaan tykkää chilistä, inkivääristä ja tuoreesta korianterista.
Molemmille sopii itämainen sekoitus soijaa, sokeria, viinietikkaa, seesaminsiemeniä, tuoretta inkivääriä.

Voit myös käyttää valmiita mausteseoksia ja –tahnoja ja sekoittaa niitä öljyn ja viinietikan joukkoon. Öljy irrottaa mausteista aromit ja auttaa lihaa maustumaan tehokkaammin.

Mureutta

Mausteiden ja öljyn lisäksi marinadiin tulee laittaa jotain hapanta, kuten viiniä, etikkaa, sitrusmehua tai jogurttia. Happo laskee lihan pH- arvoa ja auttaa lihan mureutumisessa. Liha alkaa mureuttaa itse itseään, kun lihan omat entsyymit alkavat pilkkoa proteiinirakenteita. Tämäkään ei tapahdu kovin nopeasti, joten anna marinoitumiselle aikaa.

Vinkki: laita lihat ja marinadi pakastepussiin ja purista ilma pois. Ilmattomassa pussissa marinadi puristuu lihan pintaan ja marinoituminen nopeutuu.


Reseptit