Reseptivinkit juhannukseksi

Tässäpä hyvä ja toimiva juhannusmenu, jonka voit toteuttaa joko sellaisenaan tai poimia siitä itsellesi parhaat palat.

Keskikesän tärkein ruokajuhla lähestyy, ja monen kodin ja kesämökin tulisieluiset grillaajat haluavat tarjota parasta mahdollista ruokaa perheilleen ja vierailleen. Ruokien valinta ja valmistamisen oikea ajoittaminen saattavat aiheuttaa pientä päänvaivaa, varsinkin jos grillijuhlien järjestäminen ei ole ihan sitä kaikkein tutuinta puuhaa.

Alkuruoaksi pekoniparsaa sitruunabalsamilla ja grillattua valkosipulileipää

pekoniparsaa-1-.jpg

Pian päättyvästä parsakaudesta kannattaa nyt ottaa kaikki irti, ja tarjota alkuun grillirapeita ja ihanan herkullisia pekoniin käärittyjä parsoja.  Pekonin rasvaisuutta saadaan taitettua sitruunaisella balsamicokastikkeella, jolla ruualle saadaan riittävästi sen tarvitsemaa happamuutta. Parsat ja kastikkeen voit esivalmistaa jo hyvissä ajoin ennen H-hetkeä.

Kokeile pekoniparsojen seuraksi helppoa valkosipulista grillileipää. Halkaise esipaistettu ciabatta-leipä tai muutama ciabatta-sämpylä ja sivele leikkuupinnoille valkosipulimurskalla maustettua oliiviöljyä. Grillaa leivät rapeiksi, mutta varo palamista!

Pääruokana vartaita, grillimaissia ja kolapapuja

liha-kasvisvartaat.jpg

Liha-kasvisvartaat ovat helposti muunneltava grilliruoka, jossa saat valmistettua samaan aikaan sekä lihan että kasvislisukkeet. Vartaisiin voi laittaa melkeinpä mitä tahansa grillattavaa, lihaa, makkaraa, kasviksia ja hedelmiä. Varraslihan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen kypsennysaikaan – nopeasti kypsyvät lihat sopivat vartaisiin. Esimerkiksi possun sisäfilee ja naudan ulkofilee tai sisäpaisti kypsyvät nopeasti ja ovat siis nappivalinta vartaisiin.

Näiden vartaiden mukana lautaselle saadaan myös perunaa, mutta jos haluat ottaa kaiken irti varhaisperunoiden lyhyestä sesongista, voit valmistaa lisäksi myös perunasalaatin. Sour Cream & Onion –perunasalaatti on saanut makunsa saman nimisten perunalastujen innoittamana. Siihen voi jäädä helposti koukkuun.

Esikypsennetty maissintähkä on helppoa ja herkullista grillattavaa ihan sellaisenaankin, mutta pienillä tuunauksilla maisseihin saa nopeasti toisenlaista makua ja ulkonäköä. Valitse näistä neljästä mieleisesi tai kokeile kaikkia.

maissia-neljällä-tavalla.jpg

Erilaiset papumuhennokset ovat suosittu grilliruokien lisuke Amerikassa. Kypsistä säilykepavuista, kolajuomasta ja pekonista syntyy ihana suolaisen ja makean liitto, ja pavut saavat rauhassa muhia grillin lämmössä kaiken muun valmistelun ajan. Kolapavut voit halutessasi valmistaa jo edellisenäkin päivänä ja kuumentaa uudelleen grillissä tai uunissa.

Raikkauden nimissä suosittelen näiden lisäksi pyöräyttämään vielä yksinkertaisen vihreän salaatin, jossa kotimaiset kasvikset pääsevät oikeuksiinsa.

Jälkiruokavinkki: grillaa pullapitkosta leikattuja viipaleita kevyesti ja tarjoile ne mehustettujen mansikoiden ja vaniljakastikkeen kanssa. Mehusta mansikat leikkaamalla ne lohkoiksi ja pyöräyttämällä joukkoon hieman sokeria. Anna mehustua 30 minuuttia. Sokeri irrottaa mansikoista hieman nestettä ja voimistaa mansikoiden ihanaa makua!

Herkullista juhannusta!


Reseptit