Savustaminen grillissä

Herkullisen savustetun lihan valmistamiseen ei välttämättä tarvita erillistä savustinta, vaan homma hoituu helposti myös grillillä.

Grillissä savustaminen sopii parhaiten pitkää kypsennysaikaa vaativille lihoille, jolloin savu ehtii vaikuttaa hyvän aikaa lihan makuun. Kevyemmän savun aromin saat samalla menetelmällä myös nopeammille grillattaville, kuten pihveille, vartaille tai vaikkapa kasviksille.

Noudattamalla seuraavia vaiheita onnistut varmasti!

  1. Sytytä grillissä kohtuullinen määrä hiiliä tai brikettejä. Älä lado grilliä täyteen, vaan jätä hiiliritilälle myös tyhjää tilaa. Jos käytät kaasugrilliä, sytytä vain reunimmaisin poltin.

  2. Ota reilu pala foliota ja taita se kaksin kerroin. Asettele folion toiselle reunalle keko savustuslastuja tai –puruja. Taita folio tyynyksi ja taittele reunat tiukasti yhteen. Tee muutama reikä folion päälle.

  3. Aseta folio nyytti hiilien kylkeen tai palavan polttimen päälle ja odottele savun muodostumista.

  4. Kun savua alkaa tupruta grillin kannen reunojen välistä, voit laittaa savustettavat tuotteet grillin ritilälle. Jatka grillaamista normaaliin tapaan, mutta muista sulkea kansi.

  5. Halutessasi vielä enemmän savua, voit ripotella välillä savustuslastuja tai –puruja suoraan hiilloksen päälle.

Kun lihaa savustetaan pitkään, sen pintaa kannattaa aina välillä kostutella suihkepullolla. Pullon sisältö voi olla yksinkertaisimmillaan ihan vettä, mutta lisäämällä joukkoon etikkaa, suolaa ja sokeria, saat lihaan vielä lisää makua ja väriä. Grillisumua voit halutessasi maustaa vielä vaikka tuoreilla yrteillä.

grillisumu-2.jpg

Muista, että grillillä savustaminen ei aina täysin vastaa oikealla savustimella savustamista. Savun maku on grillissä miedompi, mutta se toimii hyvänä lisäaromin tuojana.

 


Reseptit