Suora ja epäsuora grillaaminen

Suora ja epäsuora grillaustapa saattavat olla sinulle käytännössä jo tuttuja, vaikka et olisi näitä termejä ennen kuullutkaan. Erilaiset lihat vaativat erilaiset grillaustavat, jotka on hyvä hallita.

Yllä olevalla videolla kerron näiden kahden menetelmän erot, mutta tässä vielä kertaus:

Suorassa grillaamisessa grillattava liha on suoraan hiilloksen tai polttimen yläpuolella, eli useimmiten suhteellisen kovassa lämmössä. Näin lihat saavat grillilihalle ominaisen makunsa ja kypsyvät varsin nopeasti. Tämä on yleisin tapa grillata, ja se sopiikin suosituimmille grilliruuille, kuten pihveille, makkaroille, vartaille, kasviksille ja kalalle.


Hyvän grillipihvin salaisuuksia ovat kuuma hiillos ja suora grillausmenetelmä

Epäsuorassa grillaamisessa hehkuvat hiilet siirretään grillin toiselle puoliskolle, ja grillattava liha pidetään hiilettömän puoliskon yläpuolella. Hiilet voidaan myös siirtää renkaaksi grillin reunoille, ja liha vastaavasti grillin keskelle. Kaasugrillissä sammutetaan osa polttimista ja siirretään liha sammutetun polttimen yläpuolelle. Näin lihaan kohdistuva lämpö on miedompi ja tasaisempi - kypsyminen tapahtuu hitaasti, eikä lihan pinta pala. Tämä tapa sopii hyvin rasvaisille ja pitkää kypsennysaikaa vaativille lihoille, kuten kasslerille ja kokonaisille fileille.

Suoran ja epäsuoran grillauksen voi myös yhdistää, jolloin grillaaminen aloitetaan suoralla grillauksella. Näin lihan pintaan saadaan kaunis pinta ja reilusti grillin antamaa makua. Grillausta jatketaan epäsuoralla lämmöllä, kunnes haluttu kypsyys on saavutettu. Sopiva grillin lämpötila epäsuoraan grillaamiseen on n. 100 – 120 °C.


Reseptit