Super-mättö tankkauspäivä-special

Kuumin pikkujoulusesonki alkaa olla käsillä, joten jokaisen itseään arvostavan juhlijan tulisi varautua juhlien jälkeen mahdollisesti esiintyvään akuuttiin ruokahalun kasvuun. Pikkujouluista palautuessa ei välttämättä tee mieli nimenomaan kaurapuuroa tai kesäkeittoa, vaan eväiden tulee olla hieman tuhdimpia ja lohduttavampia. Verensokeri on alhaalla, ja siihen on vastattava raskain asein.

Jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä, mutta en usko olevani ihan hakoteillä, jos sanon suurimman osan kaipaavan jotain hieman suolaisempaa ja rasvaisempaa juhlien jälkeisenä päivänä. Tässä listattuna ja ohuelti esiteltynä muutama oma suosikkini.

Lihis kaikilla mausteilla - klassikko. Pinnalta hieman rapsakka, sisältä pehmeä ja hyvin maustettu. Täytteiden ja soosien kanssa ei sitten kannata pihistellä, sillä haukatessa lihiksen kuuluu jäädä vähän poskille.

”Puuttin”
Poutine, tuo Kanadan lahja Pohjolan energianjanoisille ja juhlista toipuville makumaakareille. Yhdistelmä ranskalaisia perunoita, juustoa ja tummaa kastiketta ei ehkä ole kaikille suomalaisille se kaikkein läheisin, mutta tämä setti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ja jos perus-Poutine tuntuu liian pliisulta, tässä versiossa nautinto kruunataan ihanan valkosipulisilla ja ohueksi suikaloiduilla Rosvofileeviipaleilla. Toimii!

Pari hyvää cheddarista
Yksinkertaisimmillaan hyvä mättöruoka on täyteläisellä juustokastikkeella gratinoitu HK Sininen. Cheddarkastike on mahdottoman helppo tehdä itse, mutta jaksamattomuuden puuskassa valmiskastikkeen käyttö on täysin anteeksiannettavaa. Cheddar-kuorrutettu lenkki onnistuu myös ihan perus-Sinisestäkin, mutta uusi HK Sininen Lenkki® Chilinen jättää suuhun miellyttävän lempeän tulisen maun.

Kun kerran juuston makuun päästiin, otetaan tähän vielä toinen klassikko lepopäivän keittokirjasta. Lihaisa ja juustolla kuorrutettu Nachos supreme on helppo valmistaa isommallekin porukalle, ja siitä on mukava louhia lastuja pitkin päivää.

Pekoniöverit
Niille, joille mikään ei tunnu riittävän, on ässänä hihassa tarjolla vielä friteerattua pekonia täyteläisellä valkokastikedipillä. Tämän reseptin innoittajana on ollut texasilaisessa Snookin pikkukaupungissa sijaitsevan Sodolak’s Original Country Inn –ravintolan  annos nimeltä ”Chicken-fried bacon”. Tästä on vaikea enää panoksia nostaa. Tämän annoksen jälkeen onkin mukava käpertyä vatsan viereen pötköttelemään – tietysti jonkun pienen makean jälkeen.


Reseptit