• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Tagliata di Manzo – lämmin ruokamuisto Italiasta

Tagliata di Manzo – lämmin ruokamuisto Italiasta

16.3.2017

Tagliata di Manzo on löysästi suomennettuna leikattua naudanlihaa. Nimi antaa vapauden valmistaa sitä lukemattomilla eri resepteillä, mutta tämä on mielestäni maailman paras. Olen saanut sitä tähän tapaan valmistettuna ja eteeni kannettuna vain kerran, ja se on ollut yksi mieleenpainuvimmista ruokamuistoistani pian 20 vuotta.

Elettiin 2000-luvun vaihdetta, ja työpaikkanani oli nyt jo edesmennyt italialainen ravintola Ristorante Papà Giovanni Helsingin ydinkeskustassa. Olimme lähteneet silloisen esimieheni Eskelisen Masan kanssa kiertelemään Italiaan Milanon ja Torinon seuduille, tutustuaksemme joihinkin raaka-ainetoimittajiimme ja katsomaan miten asiat siellä päin ylipäänsä ovat. Matkaseurana meillä oli ystävämme ja yhteistyökumppanimme Italo Mazzoni, joka luonnollisesti osasi antaa meille parhaat vinkit ruokapaikoista, joihin ei ehkä omatoimisesti olisi löytänyt. Italon viettäessä iltaa perheensä kanssa, lähdimme Masan kanssa Milanon iltaan veret seisauttavaien ruokaelämysten toivossa.

Kuollaksenikaan en nyt muista kyseisen ravintolan nimeä, mutta Milanossa oltiin. Ravintola oli ilmeisen suosittu, sillä sekä ravintolan ulko-ovella että hovimestarin pulpetin edessä parveili odottavan ja ehkä hieman hermostuneenkin näköisiä pariskuntia ja seurueita. Paikka oli tupaten täynnä, tunsin itseni vähintäänkin alipukeutuneeksi ja olin jo valmis piristämään jonkun toisen ravintoloitsijan iltaa läsnäolollani. Masa oli kuitenkin päättänyt meidän illallistavan juuri tässä kyseisessä paikassa. En kuullut sanaakaan, mutta näin Masan puivan tilannetta hovimestarin kanssa sujuvalla fitalian kielellä. Pian meillä oli pöytä ja ruokalistat edessämme. Tähän päivään mennessä en ole kysynyt, miten hän asian toimitti.

Päätin valita listalta muiden muassa annoksen nimeltä Tagliata di Manzo, sillä samalla nimellä oli myyty naudanlihaa myös työpaikkamme ruokalistalla. Halusin tietää, miten omamme poikkeaa paikallisesta, vai poikkeaako mitenkään. Papà Giovannin versio annoksesta oli rosmariinioksan kera oliiviöljyssä paistettu naudan marmorifileepihvi, joka tarjoiltiin viipaloituna salaattipediltä. Nyt sain kuitenkin eteeni jotain ihan muuta.

Ihmettelin, miksi tarjoilija huomautti minulle lautasen kuumuudesta annosta tuodessaan. Molto caldo!! Ensin luulin saaneeni erehdyksessä Carpaccion, mutta kyseessä oli Carpaccion tapaan kuumalle lautaselle aseteltu Tagliata. Ohueksi leikattua naudan fileetä, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, rucolaa ja ohuiksi lastuiksi höylättyä parmesania. Kuuma lautanen oli kypsentänyt lihan juuri sopivan mediumiksi, vaikka se päältä päin katsottuna näytti täysin raa’alta. Veret seisauttava ruokaelämys – check!

Tämä ruokamuisto palasi mieleeni, kun alkuvuodesta kauppoihin ilmestyi HK Naudan ohuen ohut fileepihvi. Se on kuin tehty tämän herkun valmistamiseen! Taas kerran less is more, yksinkertainen on kaikkein parasta. Lyhyt raaka-aineiden lista ja yksinkertainen valmistusmenetelmä. Ja kun lihakin on nyt leikattu valmiiksi, jää ainoaksi varsinaiseksi ruoanvalmistustehtäväksi juuston höylääminen.

Olisi ollut mukava liittää tähän pari valokuvaa kyseisestä muistosta, mutta silloin ajat olivat kovat, eikä kännyköissä ollut edes kameraa. Kuvitelkaa, ihmiset joutuivat keskittymään ruokaan ja toistensa kanssa seurusteluun!

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

HK Koekeittiö
HK Koekeittiössä testataan ja suunnitellaan. Blogeja ja vinkkejä on syntynyt vuosien varrella useita satoja!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste