Täydellinen hampurilainen

Ei ole ihan sama, mitä hampurilaissämpylän väliin laittaa ja missä järjestyksessä. Näillä ohjeilla teet tämän kesän grillihampurilaisistasi kaikkien aikojen parhaat!

Heti alkuun on todettava, että mitään absoluuttista, yhtä ja ainoaa totuutta tästäkään asiasta ei ole. Hampurilaisen rakentamisessa on eri koulukuntia ja mieltymyksiä, ja nämä ovat omien kokemusteni perusteella ne parhaat.

Alla olevasta kuvasta näet täydellisen hampurilaisen raaka-aineet oikeassa järjestyksessä.

Sämpylä:
Hampurilaisen sämpyläksi kannattaa valita kuohkean napakka ja hieman makea briossisämpylä. Itse leivotut briossisämpylät ovat ehdottomasti vaivansa arvoiset!

Salaatti:
Hampurilaisen salaatiksi kannattaa valita jokin rapea lajike, kuten jää- tai amerikansalaatti. Salaatin paikka hampurilaisessa on heti kannen alla, jotta se ei vettyisi muista raaka-aineista. Salaatinlehdet ovat visuaalisesti parhaimmillaan heti sämpyläpohjan päällä, sillä salaatti on usein hampurilaisen levein ja ulkonevin komponentti. Mutta mennään nyt tällä kertaa maku ja suutuntuma edellä.

Tomaatti:
Tomaattiviipale tuo hampurilaiseen paitsi väriä, myös happamuutta ja purutuntumaa. Viipaleet kannattaa leikata mahdollisimman suurista tomaateista, jolloin yksi viipale riittää. Näin tomaatti ei pääse luiskahtamaan hampurilaista haukatessa.

Pekoni:
Monille hampurilainen ei ole hampurilainen ilman pekonia! Pekoni tuo hampurilaiseen suolaisuutta, rapeutta ja paljon hyvää savuista makua.

Juusto:
Juustoviipaleet asetellaan pihvien päälle jo grillausvaiheessa, jolloin ne ehtivät hieman sulaa. Juustoksi valitaan pitkään kypsytettyjä ja voimakkaita makuja, kuten cheddar, gouda tai sinihomejuusto.

Pihvi:
Hampurilaisessa kunnon pihvi on pääroolissa. Rasvainen naudan jauheliha on paras raaka-aine, ja mausteiksi riittää suola ja mustapippuri. Pihvin voi jättää sisältä aavistuksen punertavaksi, joka rasvaisuuden ohella takaa mehevyyden.

Kastikkeet:
Erilaisilla kastikkeilla hampurilaiseen saadaan lisää makua ja kosteutta. Kastikkeet kannattaa sivellä sämpylän pintaan, jolloin ne eivät pursua niin helposti ulos hampurilaista haukatessa. Varmimpia ja helpoimpia maustekastikkeita ovat sinappi, ketsuppi ja majoneesit.

 

Hampurilaisia voi edellisten lisäksi maustaa esimerkiksi mauste- tai suolakurkuilla, cole slaw –salaatilla tai marinoidulla punasipulilla. 

Kokeile myös pieniä mutta sitäkin herkullisempia slider-hampurilaisia tai tee isommalle porukalle näyttävä ja täyttävä Family burger.


Reseptit