Fritz P. Niinivaara - mies meetvurstin takana
Mikä tekee meetvurstista meetvurstin ja kuka on mies innovaation takana?
Me suomalaiset syömme joka päivä meetvurstia leivän päällä, sämpylöissä, pastoissa ynnä muissa eväissä sen kummemmin miettimättä tarinaa ruoan takana. Toki pääasiahan on, että eväät maistuvat hyville. Totuus on kuitenkin se, että meetvursti ei olisi sitä mitä se on ilman suomalaisten ylivertaista nerokkuutta.
Elintarvikemaailma mullistui, kun vuonna 1919 syntyi Sippolan kylälle poikavauva, joka sai komean nimen, Fritz P. Niinivaara. Vuonna 1945 Niinivaara aloitti työskentelyn samana vuonna Nobelin kemianpalkinnon saaneen A.I. Virtasen laboratoriossa. Ja kun osuusteurastamojen tutkimuslaitokselle etsittiin kuumeisesti uutta johtajaa, Virtanen totesi Niinivaaralle: ”Mielestäni liha on maidon ohella arvokkaimpia ruoka-aineitamme, ja siihen kohdistuva tieteellinen tutkimustyö olisi mahdollisimman pian saatava alulle. Minun mielestä te sopisitte tähän tehtävään”. Niinivaara mietti yön yli ja suostui tehtävään.
Niinivaara kehitti vuonna 1953 bakteeripuhdasviljelmä-menetelmän, joka takaa meetvurstissa täydellisen kypsymisen ja juuri oikeanlaiset bakteerit maun ja säilyvyyden maksimoimiseksi. Sama bakteeripuhdasviljelmä-menetelmä on edelleen yleisesti käytössä maailmanlaajuisesti. Vuonna 1955 ”Piki” Niinivaara väitteli itsensä tohtoriksi kestomakkaran hyötybakteereista ja teki uraa uurtavan elämäntyönsä lihatieteiden parissa ollen muun muassa perustamassa Lihateknologian laitosta, jossa luennot alkoivat vuonna 1961.
Tänäänkin on hyvä päivä syödä vaikkapa meetvurstivoikkareita ja juhlistaa Piki Niinivaaran työtä lihateknologian ja meetvurstien parissa.