• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Hävikki hyötykäyttöön

Hävikki hyötykäyttöön

10.9.2018

Parasta aikaa vietetään hävikkiviikkoa. Euroopan unionin alueella heitetään 88 miljoonaa tonnia ruokaa pois vuosittain syystä tai toisesta. Tuohan on siis sellainen luku, joka pitää sisällään mm.: 763 miljardia pastapakkausta, 3 miljardia lohta, 75 miljoonaa lehmää ja 574 miljardia kananmunaa. Melkoinen määrä!

Panostamalla määrän sijaan laatuun, voit vaikuttaa hävikin määrään. Hyvää ruokaahan on hauskempaa syödä kuin heittää pois, puhumattakaan kustannuksista. Puolestaan taas vihanneksia ja hedelmiä syödessäsi älä syrji hieman käyrää kurkkua tai täplikästä banaania sen ulkonäön vuoksi. Jopa 45% kaikista hedelmistä ja vihanneksista meneekin hävikkiin yliostamisesta johtuvan pilaantumisen ja jopa hylkäämiseen johtavan epämuodostumien takia.

Hyvin tärkeä taito on myös tehdä tähteistä maistuvaa ruokaa. Vihannesten jämistä, kuten tomaateista, puolikkaista sipuleista ja kesäkurpitsan pätkistä saa helposti loihdittua maukkaan lisukepastan. Perjantai-illalliselta tähteeksi jääneen naudan ulkofileen puolestaan voi hyödyntää esimerkikis korealaiseen naudanliha-nuudelisalaattiin. Yhtä tärkeää on muistaa, että parasta ennen päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Kuten eläimestä hyödynnetään kaikki mahdollinen syötäväksi, myös vihannekset tulisi käyttää mahdollisuuksien mukaan alusta loppuun. Hyödynnä esimerkiksi pehmeävartisista yrteistä kuten persilja ja korianteri myös varret silppuamalla ne ihan pieneksi hienonnettujen lehtien joukkoon. Parsakaalin varresta ja pähkinäpussin jämistä puolestaan valmistuu helposti parsakaali-pähkinäpesto, joka toimii hienosti, vaikka Rypsiporsas® Collar steakin lisäkkeenä. Perunoita ja maa-artisokkia paahtaessa voit hyvin paahtaa ne kuorineen, mikä antaakin vain lisämakua ja rakennetta kasviksiin.

 

Viisi vinkkiä hävikin vähentämiseen

1. Älä mene ruokaostoksille nälkäisenä. Nälkäisenä tulee sorruttua lapselliseen hötkyilyyn ja turhia ostoksia kertyy kärryyn.

2. Muista aistinvarainen arviointi raaka-aineiden kanssa. Parasta ennen päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

3. Tiedä mitä sinulla kaapeistasi jo löytyy. On turha ostaa pilaantuvia tuotteita lisää, jos entisetkin ovat vielä syömättä.

4. Ota lautaselle sen verran ruoka kuin aiot syödä.

5. Älä osta isompaa pakkausta vain sen takia, että kilohinta on alhaisempi, jos osa ylisuuren pakkauksen tuotteesta jää syömättä.

 

Tällä ohjeella hyödynnät parsakaalin varret:

Parsakaali-pähkinäpesto

1 dl paahdettuja pähkinöitä
1 parsakaalin varsi
1/2 pnt basilikaa varsineen
puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

Kuori parsakaalin varsi ja pilko pieneksi. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittajalla tahnaksi. Voit käyttää peston esimerkiksi pastaan sekoitettuna tai lihan ja kalan lisäkkeenä.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Ruokahäpeä

Ruokahäpeä

En tunne häpeää syömästäni ruuasta: herkuttelen hyvällä omallatunnolla ja kokeilen mielelläni uusia ruokia. Terveellinen syöminen on mielestäni enemmän mahdollisuuksia antavaa kuin rajoittavaa. Se, mitä häpeän, on syötäväksi kelpaavan ruuan poisheittäminen.

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Olemme mukana Rakasta joka murua -hävikkikampanjassa

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti hävikkiin menee vuosittain 574 miljardia kananmunaa, 75 miljoonaa lehmää, 3,7 biljoonaa omenaa, miljardi pussia pottuja ja 3 miljardia lohta? Suomen osuus vuotuisesta ruokahävikistä on 400-500 miljoonaa kiloa,...

Ruuan määränpää on maha

Ruuan määränpää on maha

Ruokahävikistä on tullut trendi. Meillä on erilaisia hävikkisovelluksia, joiden avulla voi tilata ravintoloiden hävikkiruokaa kätevästi kotiin, on hävikkikauppoja, yhteisiä hävikkijääkaappeja jne. Ajatus näiden toimintojen takana on hyvä, mutta silti tämän...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste