Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Yksi on tehty naudasta ja sisältää 10% rasvaa toinen possusta sekä naudasta ja sisältää 20% rasvaa. Erilaisia jauhelihalaatuja ei toki ole tehty siksi, että saadaan kuluttajat hämilleen ja lisää tuotteita kauppojen hyllyille, vaan jokaiselle on jokin tarkoitus. Toki jokaisella on oma makunsa ruokaa tehdä, mutta lähtökohtaisesti vähärasvaisille jauhelihoille on eri käyttötarkoitukset kuin rasvaisemmille.

Itse en esimerkiksi tekisi hampurilaispihviä alle 10% rasvaa sisältävästä naudanlihasta vähärasvaisuuden vuoksi. Toisaalta en myöskään 20 prosenttisesta sika-naudasta, vaan tähtäisin noiden väliin ja nauta 17% olisi minun valintani. Nauta-sika jauheliha puolestaan on todellinen jauhelihojen sekatyömies, joka sopii monenlaiseen ruokaan kuten arkilihapulliin ja jauhelihakastikkeeseen. Rasvan määrällä on siis oleellinen merkitys jauhelihaa valitessa. Pihveissä ja pyöryköissä on hyvä olla hieman enemmän rasvaa mehevöittämässä, kuin vaikkapa jauhelihakeitossa, jossa liika rasva jää ikävästi vain keiton pinnalle lillumaan.

Valmiiksi maustettuja suikaleita ja pihvejä on ollut markkinoilla jo iät ja ajat. Joten miksipä ei myös jauhelihojakin? Jaa mutta hetkinen, niinhän meillä onkin. Jo aiemmin lanseerattu Jauheliha savupekoni sai syksyllä seurakseen tomaatilla ja basilikalla maustetun jauhelihan. Nämä molemmat ovat ehdottomia hittejä lihapulliin, pihveihin ja laatikoihin. Lihapullaruokia voit esimerkiksi varioida helposti tekemällä tomaatti-basilikalihapullia ja tomaattipastaa tai vaikkapa savupekoni jauhelihasta klassisia lihapullia, pottumuussia ja sienikastiketta. Myös burgereihin saa mukavaa vaihtelua tekemällä Italian Burgerin tai todellisen makupommin Double Bacon Burgerin.

Näiden uutuuksien juju piilee siinä, että et tarvitse lihapullamassan valmistukseen mitään muuta! Eli siis paketti auki ja pullia pyörittelemään. Tasalaatuisuutta vaaliville pakkauksessa on lisäksi näppärät leikkausviivat, joiden avulla saa leikattua tasakokoisia paloja, tekipä sitten pyöryköitä tai pihvejä.