Leikkeleet – illanistujaisten kunkku

Leikkele, - ja juustolautanen on mainio tapa tarjota suolaista purtavaa illanistujaisissa niin isommalle väkijoukolle, kuin ihan omalle porukalle perheen kesken vaikkapa leffaillan ohessa. Esivalmistelujakaan ei juurikaan tarvita, ellei halua itse tehdä alusta alkaen hillokkeita ja näkkäreitä.

Tärkeä asia leikkele, -ja juustolautasen tarjoilussa on tarjoilulämpötila. Eli leikkeleiden ja juustojen tulisi saada temperoitua huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Jääkaappikylmänä kaikki maut ja aromit eivät pääse oikeuksiinsa ja lopputuloskin on hieman lattea. Mitään useiden tuntien temperointia ei tietenkään tarvita vaan riittää, että tuotteet otetaan huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Leikkeleiden ja juustojen lisäksi tarjolle kannatta laittaa myös suolaisuutta tasapainottavia komponentteja, makeaa ja hapanta. Hillokkeet toimivat hienosti niin juustojen, kuin leikkeleidenkin makuparina ja sopivaa rapeutta saat vaikkapa erilaisista näkkäreistä. Markettien hyllyillä onkin nykyään hieno valikoima laadukkaita leikkelelautaselle sopivia gourmetnäkkäreitä.

Millaisia leikkeleitä ja juustoja sille lautaselle sitten kannattaa valikoida? No tietenkin laadukkaita. Perinteisiä leikkeleitä lautasella ovat ilmakuivatut kinkut, coppa, erilaiset salamit ja mortadella. HK Rypsiporsas® Gourmet ilmakuivattu kinkku, Rypsiporsas® Gourmet kylmäsavustettu filee, Gourmet salami ja Rypsiporsas® Gourmet pastrami ovat laadultaan aivan maailman luokkaa ja sopivatkin täydellisesti juuri leikkelelautaselle. Ja mikä parasta kaikki ovat täysin suomalaisesta lihasta valmistettua. Näitä komppaamaan valitsin seuraksi suomalaiset juustot. Peltolan Blue sinihomejuusto, Kolatun Brie, Valio Gouda ja Jukolan Aito cheddar ovat takuuvarmoja suomalaisia taidonnäytteitä, jotka toimivat upeasti HK Gourmet leikkelelajitelman kaverina.

Viinejä ei tietenkään sovi unohtaa leikkeleitä ja juustoja tarjoiltaessa. Laadukkaita viinejä maahantuovan Vindirektin Janne Marin antoi omat viinivinkkinsä juuri tähän tarkoitukseen. Jannella on vuosien ja taas vuosien kokemus viinien kanssa työskentelystä, joten nämä vinkit kannattaa ottaa talteen. Mikäli viinejä kuitenkin tulee nautittua illan aikana enemmänkin, saattaa seuraavana aamuna vaivata pirullinen vitsaus – dagen efter. Tähän vaivaan auttaa reseptimme: Gourmet ilmakuivattu kinkku, kermainen kevätsipulilla maustettu munakokkeli ja paistetut kirsikkatomaatit.

Most Wanted Riesling 2017
Viinimaailman moniottelija joka pärjää erinomaisesti melkein minkä tahansa ruoan kanssa. Riesling on se yllättävämpi valinta leikkelelautaselle.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 940287 

Avignonesi Rosso di Montepulciano 2016
Laatutuottajan tyylikäs luomupunaviini Toscanasta joka on erinomainen yleisviini erityisesti miedommille liharuuille ja leikkeleille.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 408977

Hewitson Le Secateur 2017
Samettisen täyteläinen ja tummamarjainen aussi-viini. Täydellinen viini lämmikkeeksi nautittuna tai liharuoille.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 476347

 

Hapankirsikka chutney

½ kg pakastettuja hapankirsikoita
½ kg hillosokeria
¼ pll punaviiniä
½ dl omenaviinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tähtianis

Sulata ja valuta hapankirsikat. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Kaada chutney puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kansi tiivisti. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.

Voit käyttää hapankirsikoiden tilalla myös vaikkapa puolukoita tai karviaisia.


Reseptit