• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Leikkeleet – illanistujaisten kunkku

Leikkeleet – illanistujaisten kunkku

13.11.2018

Leikkele, - ja juustolautanen on mainio tapa tarjota suolaista purtavaa illanistujaisissa niin isommalle väkijoukolle, kuin ihan omalle porukalle perheen kesken vaikkapa leffaillan ohessa. Esivalmistelujakaan ei juurikaan tarvita, ellei halua itse tehdä alusta alkaen hillokkeita ja näkkäreitä.

Tärkeä asia leikkele, -ja juustolautasen tarjoilussa on tarjoilulämpötila. Eli leikkeleiden ja juustojen tulisi saada temperoitua huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Jääkaappikylmänä kaikki maut ja aromit eivät pääse oikeuksiinsa ja lopputuloskin on hieman lattea. Mitään useiden tuntien temperointia ei tietenkään tarvita vaan riittää, että tuotteet otetaan huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Leikkeleiden ja juustojen lisäksi tarjolle kannatta laittaa myös suolaisuutta tasapainottavia komponentteja, makeaa ja hapanta. Hillokkeet toimivat hienosti niin juustojen, kuin leikkeleidenkin makuparina ja sopivaa rapeutta saat vaikkapa erilaisista näkkäreistä. Markettien hyllyillä onkin nykyään hieno valikoima laadukkaita leikkelelautaselle sopivia gourmetnäkkäreitä.

Millaisia leikkeleitä ja juustoja sille lautaselle sitten kannattaa valikoida? No tietenkin laadukkaita. Perinteisiä leikkeleitä lautasella ovat ilmakuivatut kinkut, coppa, erilaiset salamit ja mortadella. HK Rypsiporsas® Gourmet ilmakuivattu kinkku, Rypsiporsas® Gourmet kylmäsavustettu filee, Gourmet salami ja Rypsiporsas® Gourmet pastrami ovat laadultaan aivan maailman luokkaa ja sopivatkin täydellisesti juuri leikkelelautaselle. Ja mikä parasta kaikki ovat täysin suomalaisesta lihasta valmistettua. Näitä komppaamaan valitsin seuraksi suomalaiset juustot. Peltolan Blue sinihomejuusto, Kolatun Brie, Valio Gouda ja Jukolan Aito cheddar ovat takuuvarmoja suomalaisia taidonnäytteitä, jotka toimivat upeasti HK Gourmet leikkelelajitelman kaverina.

Viinejä ei tietenkään sovi unohtaa leikkeleitä ja juustoja tarjoiltaessa. Laadukkaita viinejä maahantuovan Vindirektin Janne Marin antoi omat viinivinkkinsä juuri tähän tarkoitukseen. Jannella on vuosien ja taas vuosien kokemus viinien kanssa työskentelystä, joten nämä vinkit kannattaa ottaa talteen. Mikäli viinejä kuitenkin tulee nautittua illan aikana enemmänkin, saattaa seuraavana aamuna vaivata pirullinen vitsaus – dagen efter. Tähän vaivaan auttaa reseptimme: Gourmet ilmakuivattu kinkku, kermainen kevätsipulilla maustettu munakokkeli ja paistetut kirsikkatomaatit.

Most Wanted Riesling 2017
Viinimaailman moniottelija joka pärjää erinomaisesti melkein minkä tahansa ruoan kanssa. Riesling on se yllättävämpi valinta leikkelelautaselle.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 940287 

Avignonesi Rosso di Montepulciano 2016
Laatutuottajan tyylikäs luomupunaviini Toscanasta joka on erinomainen yleisviini erityisesti miedommille liharuuille ja leikkeleille.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 408977

Hewitson Le Secateur 2017
Samettisen täyteläinen ja tummamarjainen aussi-viini. Täydellinen viini lämmikkeeksi nautittuna tai liharuoille.
Saatavilla Alkosta tuotenumerolla 476347

 

Hapankirsikka chutney

½ kg pakastettuja hapankirsikoita
½ kg hillosokeria
¼ pll punaviiniä
½ dl omenaviinietikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä
1 tähtianis

Sulata ja valuta hapankirsikat. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Kaada chutney puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kansi tiivisti. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.

Voit käyttää hapankirsikoiden tilalla myös vaikkapa puolukoita tai karviaisia.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Korkea laatu on kokolihaleikkeleiden tunnusmerkki

Korkea laatu on kokolihaleikkeleiden tunnusmerkki

Kokolihaleikkeleiden suosio kasvaa vuosi vuodelta ja suomalaiset suosivat yhä enemmän laadukkaita, premium-tasoisia tuotteita.

Hyvä iltapala, hyvät unet

Hyvä iltapala, hyvät unet

Iltapala on yksi helpoimmin unohtuvista päivän aterioista, ainakin itselläni. Iltapalan skippaamisella on hintansa, sillä ei kulu viikkoakaan, ettenkö heräisi aamuyöstä huutavaan nälkään. Pari kinkkuvoileipääkin ajaa asian, mutta jos haluan panostaa...

Poutine - vähän tuhdimpaa evästä EM-kisakatsomoihin

Poutine - vähän tuhdimpaa evästä EM-kisakatsomoihin

Jalkapallon EM-kisojen puolivälierät pyörähtävät tänään käyntiin, joten on syytä hetkeksi kiinnittää huomio asianmukaisiin kisaeväisiin. Penkkiurheilijan eväät tahtovat usein olla melko ruokaisia, ja ymmärtäähän sen. Onhan samoilla antimilla usein pärjättävä useampikin...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste