Lihamureke moneen makuun

Lihamureke on ollut jo vuosikymmeniä yksi klassisimmista arkiruuista. Se on helppo valmistaa ja sitä voi tuunata ja maustaa lähes loputtomiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi taco-tuorejuustolla täytetty tai välimerellisesti maustettu ja pestolla kuorrutettu mureke?

Jos pitäisi listata lapsuuden lempiruokien top 5, niin lihamureke pääsisi heittämällä jatkoon! Mureke on ehkä osaltaan vastuussa siitä, että meikäläisestä kasvoi näinkin pitkä ja salskea – sen syömistä kun ei voinut lopettaa, vaikka maha oli jo vähintäänkin täysi. Lihamureke on säilynyt ruokalistalla myös omassa kotikeittiössäni, ja se tuntuu maistuvan hyvin myös seuraavalle polvelle.

No mitä ihmeellistä siinä murekkeessa sitten oikein on? Eipä juuri mitään, ja siinä piileekin sen taika. Siinä on kaikki mitä perus arkiruoka tarvitsee maistuakseen. Lihamureke maistuu ihan perusmaustettunakin, pelkällä suolan ja mustapippurin kosketuksella. Helpon valmistamisen lisäksi mureke kerää pisteitä myös muunneltavuudellaan, ja lisämausteilla se muuttaa luonnettaan. Esimerkiksi punainen currytahna tai murustettu sinihomejuusto murekemassan joukossa tekee ruuasta ihan uuden tuttavuuden.

Laitahan tästä talteen muutama hyvä vinkki lihamurekkeen maustamiseen ja käyttöön.

Vinkki 1: Sipulijauhe 
Vaikka murekemassaan laitettaisiinkin freesattuja sipulikuutioita, kannattaa lisäksi kokeilla myös kuivatun sipulijauheen lisäämistä. Sillä saa murekkeeseen – ja melkeinpä mihin tahansa liharuokaan – ripauksen mummolan keittiön tuoksua ja makua. 1 tl sipulijauhetta per 400 g jauhelihaa on varsin toimiva määrä.

Vinkki 2: Sienet
Hienonna muutama herkkusieni ja freesaa ne sipulikuutioiden kanssa pannulla ennen massaan lisäämistä. Kuten vuoden ensimmäisessä blogissa mainitsin, sienet antavat ruokaan lihaisaa umamin makua ja saavat murekkeenkin maustumaan… vieläkin murekkeemmalta. Veitsellä pieneksi hakatut sienet naamioituvat hyvin murekkeen joukkoon, ja ne menevät helposti läpi myös sieniä ruuassaan vieroksuvien seulasta.

Vinkki 3: Kylmänä 
Lihamureketta kannattaa aina tehdä samalla vaivalla menekkiään suurempi määrä. Edellisen päivän mureke maistuu ihan mielettömän hyvältä kylmänä, kun sitä viipaloi tuoreen ruisleivän päälle ja kruunaa vielä ketsuppisipaisulla.


Reseptit