Tammikuu ja uusi elämä? - keventää voi myös mausta tinkimättä

Vuosi on vaihtunut, aivan mahtavaa! Taas voidaan aloittaa jokavuotinen laihdutus ja kiristely kohti rantakuntoa. Ruokavalion keventäminen saattaa olla näin joulun jälkeen ihan paikallaan, mutta ruuan ei silti tarvitse olla mautonta. Kun ruuassa on makua, ei keventäminen jää vain tammikuun asiaksi.

Lihapullia harvoin mielletään kovin kevyeksi ruuaksi, ja ovathan ne parhaimmillaan hieman rasvaisemmasta jauhelihasta tehtynä. Hyvät lihapullat onnistuvat myös vähärasvaisesta jauhelihasta, kuten uudesta HK Sportti 5 % jauhelihasta. Rasvan tuomaa mehevyyttä voi korvata esimerkiksi sienillä, jotka antavat pullille myös paljon lihaisaa umamin makua. Helpoin, tutuin ja usein myös huokein sieni lienee herkkusieni, jonka maine tosin on hieman säilykeherkkusienten tahrima. Ympäri vuoden tuoreina saatavat herkkusienet antavat ruokiin paljon makua mutta vain hyvin vähän energiaa.

Lihapullien ohjeissa näkee monesti käytettävän nesteessä turvotettuja korppujauhoja. Korppujauhoilla pyöryköihin saadaan pehmeämpi rakenne, mutta saman asian voi hoitaa esimerkiksi kaurahiutaleilla. Näin lihapullista saa helposti myös gluteenittomat, kun valitsee hiutaleet oikein. Käyttämällä kauraa valkoisen vehnän sijaan, saat myös nostettua lihapullien kuitupitoisuutta. Kuitu osaltaan pitää nälkää pidempään loitolla. Voit käyttää kaurahiutaleita sellaisenaan tai hienontaa ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Jos on aihetta keventää – kevennä. Älä kuitenkaan tingi mausta, sillä muuten keventäminen saattaa jäädä lyhytaikaiseksi ja tehottomaksi.

Maukasta alkanutta vuotta!


Reseptit