• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

6.3.2019

Hodari on varmasti ensimmäisiä asioita, mitä pohjoisamerikkalaisesta ruokakulttuurista tulee mieleen. Siellä lähes jokaisella osavaltiolla on oma tunnusomainen hot doginsa ja säännöt hodarin tarjoiluun ja nauttimiseen eivät ole leikin asia. Pureudutaanpa aiheeseen hieman tarkemmin.

Hodarin valmistaminen ja syöminen jenkeissä ei siis ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Hodari-etiketti on nimittäin pitkä, eikä rikkeitä sen suhteen oteta aivan kevyesti. Jotta välttäisit pahimmat mokat seuraavalla ameriikan matkallasi tai jenkkiläisiä teemabileitä suunnitellessasi, ota tästä vinkit talteen.

Älä laita täytteitä sämpylän ja nakin väliin. Täytteet laitetaan aina siis nakin päälle.

Älä käytä kangas-serviettiä suun pyyhkimiseen. Hodaria syödessä suu pyyhitään joko kämmenselkään tai paperiserviettiin.

Älä hienostele esillepanossa. Jätä siis tuoreet yrtit ja syötävät kukat kauppaan.

Syö hodari käsin. Haarukalla ja veitsellä syöminen osoittaa huonoa makua ja käytöstapojen puutetta.

Syö hodari maksimissaan viidellä haukkaisulla. Foot long -hot dog, eli 30 senttiseen hodariin kuitenkin saa käyttää seitsemän puraisua.

Tahriintuneet sormet tulee nuoleskella puhtaaksi, ei pestä.

Käytä ketsuppia hodarissa vain, mikäli olet alle kahdeksantoista-vuotias. Aikuiset laittavat hodariinsa sinappia, majoneesia, relissiä ym.

Hodarin kanssa juodaan limua, olutta tai jääteetä. Ei viiniä!

Kuten sanottua, erilaisia hodareita jenkeillä on jokaiseen makuun. Seuraavassa hieman listaa kaikkein klassisimmista nakkisämpylöistä, joita tuon luvatun maan jokaiselta kadunkulmalta ja baseball -stadionilta saa.

New York dog. Nimensä perusteella voisi kuvitella kyseessä olevan viimeisen päälle suurta ja mahtavaa, mutta perinteiseen newyorkilaiseen hodariin tulee yleensä vain sämpylä, nakki, sinappia ja hapankaalia. EI KETSUPPIA.

Seattle dog. Grillatulla bratwurstilla, tuorejuustolla, jalapenolla ja paistetulla sipulilla täytetty hodari. Mausteena yleensä sinappi tai sriracha.

Chicago dog. Sämpylä täytetään naudanlihanakilla, kurkkurelissillä, tomaatilla, sinapilla ja suolakurkulla. Mausteeksi laitetaan ripaus sellerisuolaa. Edelleenkään ei ketsuppia!

Ripper. Paahdetun tai halutessasi paahtamattoman hodarisämpylän väliin laitetaan friteerattu nakki, sinappia ja makeaa kurkkurelissiä. Frittaamisen idea on siinä, että nakin pintaan repeää viiltoja (ripper – suom. viiltäjä), joten makkara imaisee sisäänsä extrapaljon makuja.

Vaikka sääntöjä ja tyylejä on tuskallisen paljon, ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä kaikeksi onneksi asumme Suomessa. Meillähän hodarin valmistaminen ja syöminen ei ole aivan niin vakavaa puuhaa kuin lajitovereillamme Atlantin toisella puolen. Esimerkiksi Vantaa Dogissa tärkeintä ei ole tyyli vaan se että lautanen tyhjenee nopeasti. Amerikkalaisilla on myös meistä suomalaisista poikkeava tapa täyttää hodarinsa useimmiten naudanlihanakilla. No me ei moiseen hömpötykseen lähdetä, vaan tarjoilemme klassikkohodarit enemmän meidän makuun sopivilla nakeilla. Raakamakkaroiden raskassarjalainen Maakarit® Livornon Luigi ja perinteisempää linjaa noudatteleva HK Hot dog nakki ovat miltei itsestäänselvyyksiä hodarimakkaran valinnassa.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut...

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste