Hot Dog, Amerikan herkun lyhyt oppimäärä

Hodari on varmasti ensimmäisiä asioita, mitä pohjoisamerikkalaisesta ruokakulttuurista tulee mieleen. Siellä lähes jokaisella osavaltiolla on oma tunnusomainen hot doginsa ja säännöt hodarin tarjoiluun ja nauttimiseen eivät ole leikin asia. Pureudutaanpa aiheeseen hieman tarkemmin.

Hodarin valmistaminen ja syöminen jenkeissä ei siis ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Hodari-etiketti on nimittäin pitkä, eikä rikkeitä sen suhteen oteta aivan kevyesti. Jotta välttäisit pahimmat mokat seuraavalla ameriikan matkallasi tai jenkkiläisiä teemabileitä suunnitellessasi, ota tästä vinkit talteen.

Älä laita täytteitä sämpylän ja nakin väliin. Täytteet laitetaan aina siis nakin päälle.

Älä käytä kangas-serviettiä suun pyyhkimiseen. Hodaria syödessä suu pyyhitään joko kämmenselkään tai paperiserviettiin.

Älä hienostele esillepanossa. Jätä siis tuoreet yrtit ja syötävät kukat kauppaan.

Syö hodari käsin. Haarukalla ja veitsellä syöminen osoittaa huonoa makua ja käytöstapojen puutetta.

Syö hodari maksimissaan viidellä haukkaisulla. Foot long -hot dog, eli 30 senttiseen hodariin kuitenkin saa käyttää seitsemän puraisua.

Tahriintuneet sormet tulee nuoleskella puhtaaksi, ei pestä.

Käytä ketsuppia hodarissa vain, mikäli olet alle kahdeksantoista-vuotias. Aikuiset laittavat hodariinsa sinappia, majoneesia, relissiä ym.

Hodarin kanssa juodaan limua, olutta tai jääteetä. Ei viiniä!

Kuten sanottua, erilaisia hodareita jenkeillä on jokaiseen makuun. Seuraavassa hieman listaa kaikkein klassisimmista nakkisämpylöistä, joita tuon luvatun maan jokaiselta kadunkulmalta ja baseball -stadionilta saa.

New York dog. Nimensä perusteella voisi kuvitella kyseessä olevan viimeisen päälle suurta ja mahtavaa, mutta perinteiseen newyorkilaiseen hodariin tulee yleensä vain sämpylä, nakki, sinappia ja hapankaalia. EI KETSUPPIA.

Seattle dog. Grillatulla bratwurstilla, tuorejuustolla, jalapenolla ja paistetulla sipulilla täytetty hodari. Mausteena yleensä sinappi tai sriracha.

Chicago dog. Sämpylä täytetään naudanlihanakilla, kurkkurelissillä, tomaatilla, sinapilla ja suolakurkulla. Mausteeksi laitetaan ripaus sellerisuolaa. Edelleenkään ei ketsuppia!

Ripper. Paahdetun tai halutessasi paahtamattoman hodarisämpylän väliin laitetaan friteerattu nakki, sinappia ja makeaa kurkkurelissiä. Frittaamisen idea on siinä, että nakin pintaan repeää viiltoja (ripper – suom. viiltäjä), joten makkara imaisee sisäänsä extrapaljon makuja.

Vaikka sääntöjä ja tyylejä on tuskallisen paljon, ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä kaikeksi onneksi asumme Suomessa. Meillähän hodarin valmistaminen ja syöminen ei ole aivan niin vakavaa puuhaa kuin lajitovereillamme Atlantin toisella puolen. Esimerkiksi Vantaa Dogissa tärkeintä ei ole tyyli vaan se että lautanen tyhjenee nopeasti. Amerikkalaisilla on myös meistä suomalaisista poikkeava tapa täyttää hodarinsa useimmiten naudanlihanakilla. No me ei moiseen hömpötykseen lähdetä, vaan tarjoilemme klassikkohodarit enemmän meidän makuun sopivilla nakeilla. Raakamakkaroiden raskassarjalainen Maakarit® Livornon Luigi ja perinteisempää linjaa noudatteleva HK Hot dog nakki ovat miltei itsestäänselvyyksiä hodarimakkaran valinnassa.


Reseptit