• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

10.12.2019

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja mahtavat lisukkeet. Tällä kertaa suurennuslasin alla on Helsingin olympialaisten aikoihin Suomen ensi-iltansa saanut Cœur de filet Provençale.

Helsingin ja melko varmasti koko Suomen legendaarisimman cœur de fileen saa vuodesta 1940 samalla paikalla Mechelininkadulla toimineesta Ravintola Lehtovaarasta. Cœur de filet tarkoittaa naudan sisäfileen keskiosaa, joka on paistettu isona palana ja viipaloitu tarjolle. Lehtovaaran perusti alun perin kondiittori Emil Lehtovaara Viipuriin vuonna 1916, jossa toimiessaan ravintola kerkesi nauttimaan suurta suosiota ja asiakkaita saapui menoa ihmettelemään kauempaakin. Talvisodan pommituksissa Viipuri evakuoitiin ja Lehtovaara sen mukana. Uusi osoite löytyi Helsingin Töölöstä, jossa se on seissyt tukevasti näihin päiviin saakka.

Listalla nimeä Cœur de filet Provençale 1952 kantava annos tuotiin suomalaisten ja kansainvälisten herkkusuiden nautittavaksi Helsingin olympialaisiin. Eipä varmaan ranskalainen keittiömestari Pierre Mercier tuolloin aavistanut, että hänen luomustaan nautittaisiin hyvällä ruokahalulla vielä lähes seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin. Annos on siis ollut listalla luomishetkestään saakka niin muuttumattomana kuin se mahdollista on, Lehtovaaran nykyinen keittiöpäällikkö Tony Öhman kertoo.

Paljon on vettä virrannut vantaanjoessa noista ajoista, mutta sillä ei tunnu olevan vaikutusta tähän klassikkoon. Tarjoilukin tapahtuu, kuten good old days; vatitarjoiluna. Tuohon katoavaan tarjoiluhenkilökunnan perinnetaitoon ei enää juuri missään muualla törmää, mutta Lehtovaaran jokainen cœur de filee saatetaan asiakkaan lautaselle näin. Jopa vadit ja ottimet ovat samat, jotka olivat käytössä ravintolan alkuhetkillä Viipurissa.

Mitäpä sitä toimivaa muuttamaan. Cœur de filet Provençale 1952 on ravintolan ylivoimaisesti suosituin annos ja sitä menee vuodessa noin kymmenen tuhatta annosta, Öhman kertoo. Jopa 75 prosenttia asiakkaista tilaa cœur de fileen eli kavereiden kesken körtsikän.

Jos itse liha on suuressa roolissa vadilla, ei kahteen kertaan rapsakaksi uppopaistetut valkosipuliperunat juuri kakkoseksi jää. Lehtovaarassa ei tarvitse arvuutella onko perunoissa valkosipulia - sitä nimittäin on, nimensä mukaisesti. Ja jottei totuus unohtuisi, lihan päällä köllöttelee vielä kunnon siivu tuhtia valkosipulivoita. Lisäksi lautaselle on paistettu aimo keko tuoreita herkkusieniä, jotka vielä vuonna 1952 ovat olleet varmasti ihmetyksen aihe. Herkkusieniä alettiin nimittäin viljelemään Suomessa 1940 -luvulla ja vasta 90 -luvulle tultaessa tuotanto lisääntyi, joten tuohon maailman aikaan herkkusieniä ei ihan jokaisesta kivijalkapuodista saanut, edes Helsingissä. Liha on aina kotimaista pitkään raakakypsytettyä rotukarjaa, eikä sen laadusta tingitä.

Kun ravintola ja sen suosituin annos ovat nähneet aikakausien vaihtelut tulevine ja menevine trendeineen ei ole mitään syytä olettaa, etteikö Cœur de filet Provençalea syötäisi Lehtovaarassa vielä tulevinakin vuosikymmeninä. Ja hyvä niin!

 

Ravintola Lehtovaara
Mechelininkatu 39, Helsinki

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle -kampanjan seremoniamestarit löytyvät kotimaisesta HK-ruokatalosta. Pohdittaessa syitä tämänhetkiseen mielikuvaan porsaanlihasta löytyy syitä monenlaisia. ”Jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikoimissa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on...

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Pääsiäinen kuuluu ruokajuhlana ehdottomasti vuoden terävimpään kärkeen pitkään haudutettavine lihapatoineen ja paisteineen. Mutta missään tapauksessa ei tule unohtaa muitakaan, hiukan nopeammin valmistuvia herkkuja. Pääsiäisen aikaan pyhiä riittää, joten monenlaista herkkua...

Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Iltojen ollessa pimeitä ja ilman pysyessä pakkasen puolella voisi olla taas hyvä hetki kaivaa viltti sohvalle ja kynttilät kaapeista ja alkaa valmistamaan kunnon lämmittäviä pata- ja paisti-illallisia. Nopeasti tai hitaasti.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste