Kuuma raakamakkarakesä

Aiheuttaako raakamakkaroiden valmistus päänvaivaa? Ei hätää, tässä sinulle raakamakkaroiden lyhyt oppimäärä, jonka avulla olet pian makkaranpaistajien aatelia. Korkean lihapitoisuutensa ansiosta yhä useampi valitsee grillimakkarakseen raakamakkaran. HK Maakarit® -ovat tehneet viime vuosien ajan raakamakkaroiden läpimurtoa. 

Kypsä raakamakkara tuntuu napakalta
Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Kypsentäminen on yksinkertaista ja helppoa. Vaihtoehtojakin on useita.

Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5 – 7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta ne eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10 – 15 minuuttia. Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu. Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, ettei nesteet valu ulos. Raakana makkarat ovat ”velttoja”, mutta napakoituvat kypsennyksen aikana. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta.

Isompi määrä kannattaa esikypsentää kattilassa
Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.
Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5 - 10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku.

Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.
Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5 – 7 min kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse tällöin kääntää välillä.

Muista hygienia raakamakkaroita käsitellessä
Nimensä mukaisesti raakamakkarat ovat raakoja, jolloin hygieniasta on tärkeä huolehtia samoin, kun muutenkin raakaa lihaa käsitellessä.
HK Maakarit® raakamakkarat on valmistettu ilman antibiootteja kasvatetusta Rypsiporsas® lihasta.

Raakamakkarat toimivat erinomaisesti muissakin ruuissa. Makkaroita voi ”lypsää” siskonmakkaran tapaan keittoihin, patoihin, pasteijoiden täytteeksi tai vaikka pastakastikkeeseen.


Reseptit