Lämmittävät lihapadat
Nyt kun lämpötila pyrkii ainakin osassa Suomea pysyttelemään vielä pakkasen puolella, on aika kaivaa esiin uskolliset valurautapadat kaapin perältä ja parhaimmat patareseptit HK Lihakoulun reseptiarkistosta.
Lihaisat pataruoat ovat mitä parhainta ruokaa! Ne muhivat uunin maltillisessa lämmössä mureiksi ja täynnä makua oleviksi keittiön taidonnäytteiksi. Pataruuat ovat mainioita siitäkin syystä, että ne voi huoletta jättää uuniin valmistumaan esimerkiksi ulkoilun, hiitolenkin tai mäenlaskun ajaksi.
Kokosimme resepteistämme yhteen maistuvimmat lihapadat sekä vinkit niiden valmistamiseen.
Mikäli aikatauluusi ei kuitenkaan sovi useiden tuntien hauduttaminen, katso nopeasti valmistuvan Stifadon eli kreikkalaisen lihapadan resepti, joka sisältää myös Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suosituksen ruokaan sopivasta viinistä!
Burgundinpata
Burgundinpata on klassinen, ranskalaista alkuperää oleva liharuoka ja se on näistä padoista maultaan voimakkain. Sen voi valmistaa käytännössä mistä tahansa naudan osasta, mutta parhaiten siihen sopii pitkää hauduttamista vaativa liha, kuten lapa tai etuselkä. Se toki onnistuu hyvin myös ulko- ja kulmapaisteista. Burgundinpadassa maistuu vahvasti punaviini, yrtit, valkosipuli ja savupekoni, joten se ei välttämättä ole aina ihan perheen pienimpien lempiruokaa. Aina kuitenkin kannattaa maistaa!
Kuten missä tahansa pitkään haudutettavassa liharuoassa, myös Burgundinpadassa haudutuslämpötila kannattaa pitää hyvin maltillisena. Paras lopputulos syntyy siinä sadan asteen kieppeillä tai vähän alle, sillä silloin lihan rakenne pysyy koossa ja lopputulos on murea. Vaikka valmista tulee kuumemmassakin uunissa (ja varmasti nopeastikin), saattaa lihan rakenne olla kovempi kuin matalassa lämmössä haudutettuna.
Kaalipata
Kotimaista kaalia on tarjolla ympäri vuoden, ja sitä kannattaa käyttää hyväksi myös lihapadoissa. Talvikaali on melkoisen kovaa ja paksulehtistä, joten se sopii siinäkin mielessä hyvin pitkään haudutukseen. Kaalipadan valmistumista voi nopeuttaa keittämällä se liedellä alla olevan ohjeen tapaan, mutta se sopii myös uuniruoaksi. Kun uunin lämpötilan pitää riittävän alhaisena – n. 100-asteisena – voi kaalipadan ”unohtaa” uuniin, ja maku sen kuin paranee.
Kaalipadassa käytetään usein jauhelihaa, ja suosittelemme valitsemaan jauhelihan sieltä rasvaisimmasta päästä. Ihan vaan maun takia. Rasva antaa tälle(kin) ruoalle paljon hyvää makua ja ikään kuin sitoo kaikki ruoan maut yhteen. Jos et ole jauhelihan ystävä, kokeile kaalipataan vaikkapa HK Viljaporsaan lihasuikaleita. Lihasuikaleita käytettäessä padan kypsennysaikaa kannattaa lisätä puolella, sillä ne vaativat pidemmän ajan mureutuakseen.
Palapaisti
Palapaisti antaa kokille melko vapaat kädet, kunhan lihana on paistia ja paisti on paloina. Sen tarkempia sääntöjä ei tälle padalle ole tehty, ja ihan hyvä niin. Lihan lisäksi ei välttämättä tarvita muuta kuin sipulia ja mausteet, ja lopputuloksena on silti suussasulavan herkullinen pataruoka. Paistikuutiot kannattaa ensin ruskistaa reilusti pannulla tai padan pohjalla, sillä ruskistus tuo ruokaan paitsi hyvää makua, myös tummaa ja herkullista väriä. Ruskistamisen jälkeen pannun pohjalla kannattaa kiehauttaa tilkka vettä ja kaataa vesi padan joukkoon. Muuten pannuun jää osa herkullisesta mausta tiskiveden vietäväksi.
Yksinkertaisimmillaan palapaistiin riittää mausteeksi suola. Kun padan antaa muhia riittävän kauan, ruskistetusta lihasta ja sipulista irtoaa liemeen niin paljon hyvää makua, että jo pelkän liemen maistaminen saa aikaan mmmh-äännähdyksen. Lisämausteiksi pataan sopii myös laakerinlehdet, musta- ja maustepippurit sekä valkosipuli.
Moskovan lihapata
Tässä ruoassa on kaikki kohdallaan meidän mielestämme. Moskovanpata tosin jakaa voimakkaasti mielipiteitä, sillä sekä suolakurkut että sinihomejuusto ovat monen inhokkilistalla. Itänaapurin suuntaan tässä ruoassa vievät smetana, hunaja ja suolakurkut, mutta linkki sinihomejuuston ja Moskovan on välillä vähän hämärän peitossa. Suolakurkkukuutiot kannattaa lisätä pataan vasta juuri ennen pöytään nostamista, sillä pitkässä haudutuksessa ne muhjuuntuvat padan joukkoon ja menettävät rouskuvan rakenteensa. Myös sinihomejuuston lisääminen on hyvä tehdä vasta lopussa, jolloin se ehtii vain hieman sulaa ja jää herkullisiksi sattumiksi kastikkeen joukkoon.
Moskovan lihapataan sopii käytännössä mikä tahansa naudanliha, mutta kuitenkimme suosittelen jättämään fileet ihan muihin ruokiin.
Nopea Stifado
Kaikkien aikatauluihin ei sovi useiden tuntien hauduttaminen, joten nostetaan tähän loppuun vielä yksi nopeampi vaihtoehto lihapadaksi. Stifado on kreikkalainen lihapata, jossa maistuu kaneli, oregano ja neilikka. Sekin valmistetaan perinteisesti pitkään hauduttamalla, mutta tässä versiossa HK Naudan ohut sisäpaistisuikale tekee padasta vartissa valmista! Vielä jos satut löytämään kaupasta säilykkeenä myytäviä, mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä pieniä stifadosipuleita, on tämän pata melkeinpä kuumentamista vaille valmis. Stifadon kanssa menee niin riisit kuin muusitkin tai vaikka paahdetut perunat.
Valitse näistä mieleisesi pataruoka tulevan viikonlopun nautiskeluun ja tarjoa läheisillesi parasta pöytään.