• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Lämmittävät lihapadat

Lämmittävät lihapadat

Ruokasisällöntuottaja
24.2.2019

Nyt kun lämpötila pyrkii ainakin osassa Suomea pysyttelemään vielä pakkasen puolella, on aika kaivaa esiin uskolliset valurautapadat kaapin perältä ja parhaimmat patareseptit HK Lihakoulun reseptiarkistosta.

Lihaisat pataruoat ovat mitä parhainta ruokaa! Ne muhivat uunin maltillisessa lämmössä mureiksi ja täynnä makua oleviksi keittiön taidonnäytteiksi. Pataruuat ovat mainioita siitäkin syystä, että ne voi huoletta jättää uuniin valmistumaan esimerkiksi ulkoilun, hiitolenkin tai mäenlaskun ajaksi. 

Kokosimme resepteistämme yhteen maistuvimmat lihapadat sekä vinkit niiden valmistamiseen. 

Mikäli aikatauluusi ei kuitenkaan sovi useiden tuntien hauduttaminen, katso nopeasti valmistuvan Stifadon eli kreikkalaisen lihapadan resepti, joka sisältää myös Viini-lehden Antti Rinta-Huumon suosituksen ruokaan sopivasta viinistä! 

 

Burgundinpata

Burgundinpata on klassinen, ranskalaista alkuperää oleva liharuoka ja se on näistä padoista maultaan voimakkain. Sen voi valmistaa käytännössä mistä tahansa naudan osasta, mutta parhaiten siihen sopii pitkää hauduttamista vaativa liha, kuten lapa tai etuselkä. Se toki onnistuu hyvin myös ulko- ja kulmapaisteista.  Burgundinpadassa maistuu vahvasti punaviini, yrtit, valkosipuli ja savupekoni, joten se ei välttämättä ole aina ihan perheen pienimpien lempiruokaa. Aina kuitenkin kannattaa maistaa!

Kuten missä tahansa pitkään haudutettavassa liharuoassa, myös Burgundinpadassa haudutuslämpötila kannattaa pitää hyvin maltillisena. Paras lopputulos syntyy siinä sadan asteen kieppeillä tai vähän alle, sillä silloin lihan rakenne pysyy koossa ja lopputulos on murea. Vaikka valmista tulee kuumemmassakin uunissa (ja varmasti nopeastikin), saattaa lihan rakenne olla kovempi kuin matalassa lämmössä haudutettuna. 

Kaalipata

Kotimaista kaalia on tarjolla ympäri vuoden, ja sitä kannattaa käyttää hyväksi myös lihapadoissa. Talvikaali on melkoisen kovaa ja paksulehtistä, joten se sopii siinäkin mielessä hyvin pitkään haudutukseen. Kaalipadan valmistumista voi nopeuttaa keittämällä se liedellä alla olevan ohjeen tapaan, mutta se sopii myös uuniruoaksi. Kun uunin lämpötilan pitää riittävän alhaisena – n. 100-asteisena – voi kaalipadan ”unohtaa” uuniin, ja maku sen kuin paranee.

Kaalipadassa käytetään usein jauhelihaa, ja suosittelemme valitsemaan jauhelihan sieltä rasvaisimmasta päästä. Ihan vaan maun takia. Rasva antaa tälle(kin) ruoalle paljon hyvää makua ja ikään kuin sitoo kaikki ruoan maut yhteen. Jos et ole jauhelihan ystävä, kokeile kaalipataan vaikkapa HK Viljaporsaan lihasuikaleita. Lihasuikaleita käytettäessä padan kypsennysaikaa kannattaa lisätä puolella, sillä ne vaativat pidemmän ajan mureutuakseen.  

Palapaisti

Palapaisti antaa kokille melko vapaat kädet, kunhan lihana on paistia ja paisti on paloina. Sen tarkempia sääntöjä ei tälle padalle ole tehty, ja ihan hyvä niin. Lihan lisäksi ei välttämättä tarvita muuta kuin sipulia ja mausteet, ja lopputuloksena on silti suussasulavan herkullinen pataruoka. Paistikuutiot kannattaa ensin ruskistaa reilusti pannulla tai padan pohjalla, sillä ruskistus tuo ruokaan paitsi hyvää makua, myös tummaa ja herkullista väriä. Ruskistamisen jälkeen pannun pohjalla kannattaa kiehauttaa tilkka vettä ja kaataa vesi padan joukkoon. Muuten pannuun jää osa herkullisesta mausta tiskiveden vietäväksi.

Yksinkertaisimmillaan palapaistiin riittää mausteeksi suola. Kun padan antaa muhia riittävän kauan, ruskistetusta lihasta ja sipulista irtoaa liemeen niin paljon hyvää makua, että jo pelkän liemen maistaminen saa aikaan mmmh-äännähdyksen. Lisämausteiksi pataan sopii myös laakerinlehdet, musta- ja maustepippurit sekä valkosipuli.

Moskovan lihapata

Tässä ruoassa on kaikki kohdallaan meidän mielestämme. Moskovanpata tosin jakaa voimakkaasti mielipiteitä, sillä sekä suolakurkut että sinihomejuusto ovat monen inhokkilistalla. Itänaapurin suuntaan tässä ruoassa vievät smetana, hunaja ja suolakurkut, mutta linkki sinihomejuuston ja Moskovan on välillä vähän hämärän peitossa. Suolakurkkukuutiot kannattaa lisätä pataan vasta juuri ennen pöytään nostamista, sillä pitkässä haudutuksessa ne muhjuuntuvat padan joukkoon ja menettävät rouskuvan rakenteensa. Myös sinihomejuuston lisääminen on hyvä tehdä vasta lopussa, jolloin se ehtii vain hieman sulaa ja jää herkullisiksi sattumiksi kastikkeen joukkoon.

Moskovan lihapataan sopii käytännössä mikä tahansa naudanliha, mutta kuitenkimme suosittelen jättämään fileet ihan muihin ruokiin.

Nopea Stifado

Kaikkien aikatauluihin ei sovi useiden tuntien hauduttaminen, joten nostetaan tähän loppuun vielä yksi nopeampi vaihtoehto lihapadaksi. Stifado on kreikkalainen lihapata, jossa maistuu kaneli, oregano ja neilikka. Sekin valmistetaan perinteisesti pitkään hauduttamalla, mutta tässä versiossa HK Naudan ohut sisäpaistisuikale tekee padasta vartissa valmista! Vielä jos satut löytämään kaupasta säilykkeenä myytäviä, mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennettyjä pieniä stifadosipuleita, on tämän pata melkeinpä kuumentamista vaille valmis. Stifadon kanssa menee niin riisit kuin muusitkin tai vaikka paahdetut perunat. 

Valitse näistä mieleisesi pataruoka tulevan viikonlopun nautiskeluun ja tarjoa läheisillesi parasta pöytään.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Karjalanpaisti kolmella tavalla

Karjalanpaisti kolmella tavalla

Mitä oikeaan karjalanpaistiin kuuluu? Entä saako sen reseptiin kajota? Suuria kysymyksiä, jotka lähes poikkeuksetta herättävät tunteita. Mitä vähemmän ruuassa on raaka-aineita, sen vakavamman asian äärellä ollaan.

Stroganoff täyttää vatsat ja lämmittää mielet

Stroganoff täyttää vatsat ja lämmittää mielet

Stroganoff (eli Stroganov) valmistetaan perinteisesti naudanlihasta, mutta siitä on olemassa myös esimerkiksi possu-, makkara- ja jopa kasvisversioita. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin siihen olennaisimpaan.

Karvaimmat kouluruokamuistot osa 3- Tilliliha

Karvaimmat kouluruokamuistot osa 3- Tilliliha

Tilliliha on varmasti yksi eniten tunteita herättävimmistä ruoista – tillihän on kalan mauste! Mutta voisiko tästä kouluruokien klassikosta saada jollain konstilla maistuvampaa?

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste