Maailman ruokatrendit vuodelle 2019
Mistä päin tämän vuoden ruokatuulet puhaltavat? Kypsennetäänkö pihvi sirkulaattorissa vai avotulella? Katsaus vuoden 2019 ruokamaailman trendeihin näyttää suuntaviivoja, minne olemme matkalla.
Tyynen valtameren maut. Tyynen valtameren valtioiden ruokakulttuuri on todellinen kulinarismin The Best Of -albumi käsittäen parhaat palat aina Aasian keittiöistä Havaijin kautta Peruun. Pidäthän siis huolen, että laadukkaiden lihojen, kasvisten ja kalojen lisäksi kaapeistasi löytyy; Basilikaa, kardemummaa, korianteria, kanelia, juustokuminaa, fenkolinsiemeniä, galangalia, valkosipulia, inkivääriä, sitruunaruohoa, mustapippuria, sahramia, tähtianista ja sinapinsiemeniä
Sri Lanka ja Burma. Erilaisilla curryjen ja sambolin kanssa nautittavat vehnästä valmistetut roti -leivät Sri Lankasta sekä ngapi Burmasta. Burmalaisen ruoan perusta ngapi on suolatusta ja fermentoidusta kalasta tai katkaravusta valmistettu tahna, jota käytettään pohjana monissa ruokalajeissa keitoista kastikkeisiin.
Ruokahifistely. Juureen leivottu leipä on tänä vuonna todella in. Leipä leivotaan itse kotitekoiseen juureen tai käydään ostamassa pienleipomon juureen leipoma vehnäleipä. Pienleipomoiden leipiä alkaakin jo löytymään kiitettävästi hyvin varustelluista marketeista, vaikkakin se kivijalkaputiikista ostettu limppu maistuukin aina jostain syystä parhaalle. Kahviksi puolestaan ei kelpaa enää mikä tahansa mokka, vaan kupissa täytyy höyrytä chemex-keittimellä juuri jauhetuista pienpaahtimon pavuista keitetty sumppi tai terveysintoilijoiden voikahvi.
Kimchi, kombucha ja gochujang. Toisin sanoen fermentointi. Kimchi alkaa jo nyt olemaan monelle nykysuomalaiselle tutumpi asia kuin ryynimakkara ja jokaisesta vähänkin isommasta kaupasta löytyy koko ajan laajeneva valikoima erilaisia kombucha -juomia. Kombuchan terveysvaikutuksia ylistetään tietyissä piireissä kovasti ja kaakkois-Aasiassa juoma tunnetaankin pitkän iän juomana ja ihmeteenä. Gochujang puolestaan alkaa jo syrjäyttämään usean vuoden pinnalla olleen srirachan. Gochujang on fermentoimalla valmistettu chilitahna, jolla maustat liha, - kana, - ja kananmunaruoat uudella tavalla.
Luolamieskokkaus. Sous vide ja sirkulaattori ovat siis niin so last season. Sen sijaan kunnon avotulella grillattu steikki, hiillostetut ja savustetut ruoat ovat hip. Eli eipä muuta kuin sirkulaattorit kirppikselle ja tuluksien ostoon.
Tietoisuus ympäristövaikutuksista. Koko eläimen hyödyntäminen ruoanlaitossa nostaa päätään. Ihmiset vihdoinkin ymmärtävät, että porsaalla ja naudalla on muitakin ruohon osia kuin fileet. Uudet leikkuut kuten petite tender, feather blade roast ja pluma alkaa löytämään tiensä muidenkin kuin lihakauppojen ja kauppahallien lihahyllyille. Lähellä tuotetun puhtaan ruoan arvostus nousee entisestään ja myös pakkauksiin ja niiden ekologisuuteen kiinnitetään enemmän huomiota kuin koskaan ennen.
Bonustrendi. Makea, suolainen, karvas, hapan ja umami on kaikille tuttuja perusmakuja, mutta nyt nousussa on myös uusi tulokas kokumi. Kokumin makua luonnehditaan rikkaaksi ja täyteläiseksi ja se on löydettävissä mm. kampasimpukoissa, sipulissa ja valkosipulissa. Kemiallisesti kokumi muodostuu gammaglutamyylipeptideistä, jotka ovat proteiinien rakennusaineita. Tiedemiehet kuitenkin edelleen tappelevat siitä, lasketaanko kokumi perusmakuihin.