Miksi Ehta® on niin ehtaa

Mitä ovat Ayrshire ja Holstein? Mitä tapahtuu, kun lihaa raakakypsytetään? Ja mikä kumma on Petite Tender? Jo muutaman vuoden ajan monet huippuravintolat ympäri maapallon ovat käyttäneet raakakypsytetyn pihvirotuisen naudan tilalla maitorotuisia lajitovereita. Tähän syynä on tietenkin maku, mutta taustalla on myös kiertotaloudellinen syy.

Ayrshire ja holstein ovat Suomen yleisimmät lypsyrodut ja Ehta® -lihan alkulähde. Nautojen hyvinvointiin ja terveyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Naudoilla on tarkka ruokintasuunnitelma, joka varmistaa noille mahtaville eläimille mahdollisimman luonnollisen ruokinnan. Päivän ruokavalio koostuu korsirehusta eli nurmesta ja apilasta. Lisäksi naudat saavat sopivasti viljaa, valkuais- ja kivennäisaineita. Ruoka on aina GMO-vapaata. Ehta® naudat viettävät päivänsä leppoisasti pihatoissa, karsinoissa ja laitumilla, joissa niillä on reilusti tilaa temmeltää eikä ne ole koskaan kiinni kytkettynä. Maidon tuotantoketjun eläimistä saatavalla lihalla on myös suhteessa pienempi hiilijalanjälki, kuin eriytyneessä lihatuotannossa.

Ehta® on hienosyistä ja mureaa nuoren naudanlihaa. Lihaa raakakypsytetään noin kuuden viikon ajan erityisessä +0 asteisessa mureutusvarastossa. Raakakypsytyksen tarkoitus on alentaa lihan pH:ta, jolloin lihan omat entsyymit alkavat hajottamaan proteiinirakennetta. Tämä vaikuttaa lihan mureuteen, makuun, tuoksuun ja väriin. Prosessin aikana lihaan syntyy raakakypsytetylle lihalle ominainen herkullinen maku sekä mureus.

Ehta® - sarjaan kuuluvat tällä hetkellä murea paahtopaisti, sisäpaisti, ulkofilee ja hieman harvinaisemmat leikkuut petite tender sekä feather steak. Naudan lavasta leikattava petite tender yllättää mureudellaan. Liha on lähestulkoon yhtä mureaa kuin sisäfilee ja näin ollen ihan huippuvalinta vaikkapa grilliin. Grillattujen vihreiden papujen ja nopean tryffelikastikkeen kanssa tarjoiltuna parempaa lihaa saa pitkään hakea ennen kuin löytyy. Feather steak puolestaan on nappivalinta fajitas -pöytään ja vartaisiin.


Reseptit