Oktoberfest

Münchenissä syyskuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin vietettävä Oktoberfest on yksi maailman suurimmista ja tuottoisimmista tapahtumista. Olut näyttelee isoa osaa tapahtumassa, mutta vaikea sitä olutkolpakkoa on kuvitella ilman vieressä köllöttelevää bratwurstia tai possunleikettä. Pelkästään makkaraa tapahtuman aikana syödään arviolta noin 140 000 annosta. Vaikka tänä vuonna näitä oluen ja makkaran bakkanaaleja ei järjestetäkään koronan vuoksi, onnistuvat kotioloissa järjestetyt pirskeet näillä neuvoilla.

Nykyisin Oktoberfestiä vietetään ympäri maailmaa ja kaava noudattelee melko lailla samaa mitä Baijerissakin. Tunnelmaan on helppo virittäytyä kotikonstein. Tässä helpot ohjeet!

Kutsu ystävät ja sukulaiset koolle ja laita olut kylmään. Sopivat laadut tähän tapaukseen ovat esimerkiksi moderniin tyyliin American Wheat tai perinteisemmät Hefe-Weisse ja Oktoberfestbier. Makkaraksi kelpuutetaan ainoastaan laadukkaimmat mahdolliset, eli HK:n Maakarit®-sarjan artesaanityyppiset makkarat.

Itsestäänselvyys on, että pöytään katetaan Maakareiden Nürnbergin Güntheriä, tuota pikkubratwurstien aatelia. Suomalaisesta lihasta Vantaan Pakkalassa valmistettu rostbratwurst-tyyppinen makkara maistuu mainiosti vaikkapa hapankaalin kanssa tai vaalean sämpylän sisässä sinapin kera. Jawohl!

Toinen saksalaishenkinen veto voisi olla HK Maakarit® Angelan Frankfurtteri, joka on täysiverinen olutmakkara. Angela toimii niin hapankaalin kuin hodarinkin parina. Kun makkara on melko neutraali, voi olutpari ollakin jotain jännittävää. Hieman suolaisen kirpakka Gose-olut on järisyttävä kokemus jo siltään, mutta varsinkin Angelan seurassa.

Loppuillan tuhdimpaan menoon on puolestaan Maakareiden Huberin Huilu itsestäänselvyys. Olutparina Huberille toimivat upeasti Golden Ale -oluet, mutta kokeilunhaluisemmat ja paremman olutpään omaavat voivat kokeilla myös Double Bockejakin. Hienostunutta potkua Huberille antaa jalapeno ja täyteläisyyttä cheddarjuusto, joten mikä voisi mennä vikaan?

Eli tuumasta toimeen. Ruudulliset pöytäliinat pöydille, oluet kylmään ja makkarat paistumaan. Auf wiedersehen!


Reseptit