• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Retkikokkausta astetta paremmilla eväillä

Retkikokkausta astetta paremmilla eväillä

14.2.2019

Suomen luonto tarjoaa mitä mahtavimmat puitteet retkikokkailuun, niin kesällä kuin talvellakin. Kirpakka pakkassää ja taivaalta leijaileva lumi kohottavat ruokahalun huippuunsa. Pakkasella ulkoillessa ei myöskään tarvitse murehtia kylmäsäilytyksestä, joten voit huoletta ottaa mukaan erilaisia lihoja ja makkaroita valmisruoasta puhumattakaan.

Pienellä vaivannäöllä saat nostettua retkieväiden tasoa astetta ylöspäin. Esivalmistelut voit tehdä kotona, mutta nuotiopaikalla näpräilyssä on oma hohtonsa. Ehdottomat työvälineet retkeilyssä ovat terävä puukko sekä tulitikut, mutta pienellä kantamisen vaivalla voit saavuttaa nuotiokokkauksen kuningaskokin maineen. Mitä välineitä reppuun siis kannattaa pakata?

Foliorulla. Kääri pekonia raa'an perunan ympärille ja pyöritä foliopakettiin. Laita folioitu pottu suoraan hiilloksen päälle ja vähän kuumia hiiliä päälle. Perunat kypsyvät hiillosten lämmössä sillä aikaa, kun muut herkut valmistuvat.

Pieni valurautapannu. Mikään ei voita kunnon paistettua HK Rypsiporsas® Gourmet Pekonia ja munia. Paitsi tietysti ulkotulilla paistettu Gourmet Pekoni ja munat. Pannu kuumenee parhaiten, kun asetat sen suoraan palavien puiden tai hiilloksen päälle.

Kenttäpakki. Tuttu armeijasta. Pakin kannessa paistuu kätevästi suoraan hiilien päällä vaikkapa kirsikkatomaatit ja muut pikkuvihannekset. Pakkiosassa lämmität vaikka esivalmistetun lihasopan ja jälkkärisumppihan on itsestäänselvyys retkeillessä.

Varrastikut. HK Ehta® Takuumureasta naudan ulkofileepalasta ohueksi leikatut viipaleet voit tökätä tikkuihin haitarille ja paistaa suoraan hiilloksella japanilaiseen yakitori-tyyliin. Myös raakamakkara-kieppi pysyy hyvin kasassa, kun laitat varrastikut ristiin makkarakiepin läpi.

Metalliset grillipihdit. Lihojen, makkaroiden ja vihannesten kääntely kunnon grillipihdeillä on huomattavasti miellyttävämpää kuin puutikkuja ja puukkoa käyttäen.

Lisäksi repussa on hyvä olla kierrätettävät kertakäyttölautaset ja aterimet, talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, suolaa ja pippuria.

Valmisruokaa ei kannata unohtaa leiriruokia ostettaessa. Leirinuotiolla paistettu valmis hampurilainen on mitä maistuvinta leiriruokaa. Jo ennestään mahtavan makuinen HK Vihreät Kasvisburgeri jalostuu avotulella täysin uudelle levelille ja nuotiolla paistetut HK Popsi® Pikku lihapullat ovat klassikko jo syntyessään. Pihvien paistuessa sämpylä lämpenee vaikka kivien päällä hiilloksen vieressä. Myös vartaisiin pujotetut valmiit HK Vihreät Kasvispullat paistuvat ritilällä rätisevän hiilloksen päällä. Perinteisesti nuotiomakkaraksi valikoituu aivan perusgrillimakkara, mutta kokeilepas seuraavalla kerralla huippuunsa hiottuja HK Maakarit® -sarjan taidonnäytteitä Livornon Luigia ja Palermon Mariota.

Herkullinen tapa valmistaa lisukkeet on asetella vihanneksia, kuten kokonaisia paprikoita ja sipuleita hiillokselle. Paprikoiden köllötellessä hieman hiilloksen vieressä, kypsyvät sipulit kuorineen suoraan hiilillä. Palavaa kuorta ei pidä pelätä, vaan ajatus on polttaa sipulit rohkeasti mustaksi. Kun sipuli alkaa tuntua pehmeältä tai kunnes sipulin sisus alkaa pursuamaan toisesta päästä ulos, on aika ottaa ne pois hiililtä ja leikata halki. Palaneen kuoren sisältä talteen otettu kypsä sipuli on painonsa arvosta kultaa, kun sille ripottelee hieman suolaa ja laittaa nokareen voita sulamaan.

Näillä eväillä jos ei saa muita samalle nuotiopaikalle eksyneitä kateellisiksi, niin sitten ei millään!

 

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Hyviä makufiiliksiä

Hyviä makufiiliksiä

Olin eilen ulkoruokinnassa, kun kävimme työporukalla koluamassa Nuuksion metsiä. Sienisaalis jäi kuivassa kangasmetsässä laihaksi, mutta patikoinnin ja saunomisen jälkeen ruoka maistui taivaalliselta ulkoterassilla. Siis grillimakkara lisukkeineen. Ulkona kaikki maistuu hyvältä...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste