Retkikokkausta astetta paremmilla eväillä

Suomen luonto tarjoaa mitä mahtavimmat puitteet retkikokkailuun, niin kesällä kuin talvellakin. Kirpakka pakkassää ja taivaalta leijaileva lumi kohottavat ruokahalun huippuunsa. Pakkasella ulkoillessa ei myöskään tarvitse murehtia kylmäsäilytyksestä, joten voit huoletta ottaa mukaan erilaisia lihoja ja makkaroita valmisruoasta puhumattakaan.

Pienellä vaivannäöllä saat nostettua retkieväiden tasoa astetta ylöspäin. Esivalmistelut voit tehdä kotona, mutta nuotiopaikalla näpräilyssä on oma hohtonsa. Ehdottomat työvälineet retkeilyssä ovat terävä puukko sekä tulitikut, mutta pienellä kantamisen vaivalla voit saavuttaa nuotiokokkauksen kuningaskokin maineen. Mitä välineitä reppuun siis kannattaa pakata?

Foliorulla. Kääri pekonia raa'an perunan ympärille ja pyöritä foliopakettiin. Laita folioitu pottu suoraan hiilloksen päälle ja vähän kuumia hiiliä päälle. Perunat kypsyvät hiillosten lämmössä sillä aikaa, kun muut herkut valmistuvat.

pekoniperuna.jpg

Pieni valurautapannu. Mikään ei voita kunnon paistettua HK Rypsiporsas® Gourmet Pekonia ja munia. Paitsi tietysti ulkotulilla paistettu Gourmet Pekoni ja munat. Pannu kuumenee parhaiten, kun asetat sen suoraan palavien puiden tai hiilloksen päälle.

dsc08093.jpg

Kenttäpakki. Tuttu armeijasta. Pakin kannessa paistuu kätevästi suoraan hiilien päällä vaikkapa kirsikkatomaatit ja muut pikkuvihannekset. Pakkiosassa lämmität vaikka esivalmistetun lihasopan ja jälkkärisumppihan on itsestäänselvyys retkeillessä.

butchers-lihapulla-hiillosvihannekset.jpg

Varrastikut. HK Ehta® Takuumureasta naudan ulkofileepalasta ohueksi leikatut viipaleet voit tökätä tikkuihin haitarille ja paistaa suoraan hiilloksella japanilaiseen yakitori-tyyliin. Myös raakamakkara-kieppi pysyy hyvin kasassa, kun laitat varrastikut ristiin makkarakiepin läpi.

valikoitua-ulkofilee-varras.jpg

Metalliset grillipihdit. Lihojen, makkaroiden ja vihannesten kääntely kunnon grillipihdeillä on huomattavasti miellyttävämpää kuin puutikkuja ja puukkoa käyttäen.

Lisäksi repussa on hyvä olla kierrätettävät kertakäyttölautaset ja aterimet, talouspaperia, kosteuspyyhkeitä, suolaa ja pippuria.

Valmisruokaa ei kannata unohtaa leiriruokia ostettaessa. Leirinuotiolla paistettu valmis hampurilainen on mitä maistuvinta leiriruokaa. Jo ennestään mahtavan makuinen HK Vihreät Kasvisburgeri jalostuu avotulella täysin uudelle levelille ja nuotiolla paistetut HK Popsi® Pikku lihapullat ovat klassikko jo syntyessään. Pihvien paistuessa sämpylä lämpenee vaikka kivien päällä hiilloksen vieressä. Myös vartaisiin pujotetut valmiit HK Vihreät Kasvispullat paistuvat ritilällä rätisevän hiilloksen päällä. Perinteisesti nuotiomakkaraksi valikoituu aivan perusgrillimakkara, mutta kokeilepas seuraavalla kerralla huippuunsa hiottuja HK Maakarit® -sarjan taidonnäytteitä Livornon Luigia ja Palermon Mariota.

Herkullinen tapa valmistaa lisukkeet on asetella vihanneksia, kuten kokonaisia paprikoita ja sipuleita hiillokselle. Paprikoiden köllötellessä hieman hiilloksen vieressä, kypsyvät sipulit kuorineen suoraan hiilillä. Palavaa kuorta ei pidä pelätä, vaan ajatus on polttaa sipulit rohkeasti mustaksi. Kun sipuli alkaa tuntua pehmeältä tai kunnes sipulin sisus alkaa pursuamaan toisesta päästä ulos, on aika ottaa ne pois hiililtä ja leikata halki. Palaneen kuoren sisältä talteen otettu kypsä sipuli on painonsa arvosta kultaa, kun sille ripottelee hieman suolaa ja laittaa nokareen voita sulamaan.

Näillä eväillä jos ei saa muita samalle nuotiopaikalle eksyneitä kateellisiksi, niin sitten ei millään!

dsc08222.jpg dsc07994.jpg

 


Reseptit