Suomalaisen ruoan dna

Sibelius, Tuntematon Sotilas, Kekkonen, ruisleipä sekä HK Sininen Lenkki®, Aitonakki™ , Amerikan Pekoni® ja Herkkumaksamakkara. Näistä klassikkoraaka-aineista on suomalaisten dna rakennettu. Mutta kuinka klassikon maineeseen päästään?

Elintarvikkeista (tai mistään muustakaan) puhuttaessa klassikon kehittämistä ei voi etukäteen päättää. Toki tuotteen pitää olla niin sanotusti jiirissä, mutta kaikki muu jää lopulta kansan päätettäväksi. Urho Hirvonenkaan ei vuonna 1963 lenkkimakkara -reseptiä kehitellessään tiennyt, että hänen luomuksensa olisi yksi maamme tunnetuimmista elintarvikkeista vielä yli viidenkymmenen vuodenkin päästä.

Klassikoksi muodostuneeseen Amerikan Pekoniin käytiin ajatus puolestaan hakemassa mistäpä muualtakaan kuin ison meren takaa Yhdysvalloista. Vuonna 1976 HK:n johtajat tekivät Yhdysvaltoihin suuntautuneella virkistysmatkallaan mullistavan havainnon. Aamiaisella tarjottava suolainen, rasvainen ja rapsakka porsaan kyljestä valmistettu pekoni sai mielet hyvällä tavalla syntisiksi. Yksissä tuumin päätettiin, että tällaista mekin alamme valmistamaan. Ja näin myös tehtiin. Kaksi vuotta myöhemmin polkaistiin pekonilinja käyntiin, eikä se sen jälkeen ole sammunut. Vuoden 1978 jälkeen maahamme on putkahdellut pekonia useilta valmistajilta, mutta vain yksi voi olla ykkönen, kuten hiljattain tehdyn kuluttajatestin ykkössija osoittaa.

Leppähakkeilla savustettu HK Aitonakki™ on myös kuulunut suomalaisten kattiloihin jo vuosikymmenten ajan ja näin ollen jättänyt jälkensä tehden meistä sellaisia kuin olemme. Hieman ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä, mutta kuitenkin tutkimusten mukaan maailman onnellisin kansa. Höyrytetty tai keitetty Aitonakki™ ei välttämättä tarvitse muuta lisuketta kuin kunnon töräyksen vahvaa sinappia. Toki taiten valmistettu perunasalaatti toimii aina. Myös nakkien kanssa.

Maksamakkara puolestaan on siitä mystinen herkku, että se maistuu useimmiten myös niille, jotka eivät normaalisti maksasta pidäkään. Herkkumaksamakkara on kuin luotu näkkärin päälle ja söipä naapurini 1980 -luvun lopulla sitä banaaninkin päälle viipaloituna. Iltapalalla nautittu maksamakkaravoileipä ja lasillinen kylmää maitoa lienee varmin keino syvään ja rauhoittavaan uneen. Sama setti aamulla nautittuna puolestaan on mainio startti tehokkaaseen päivään. Sama kaava on toistunut jo yli 40 vuoden ajan, joten käsi sydämellä voimme puhua aidosta klassikosta.

Näitä klassikoita ja mitä tahansa muuta HK tuotetta syödessäsi voit olla varma, että laitat suuhusi aina suomalaista lihaa. Eipä sitä muulla tavoin suomiklassikoksi pääsekään.


Reseptit