• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Suomalaisen ruoan dna

Suomalaisen ruoan dna

2.9.2019

Sibelius, Tuntematon Sotilas, Kekkonen, ruisleipä sekä HK Sininen Lenkki®, Aitonakki™ , Amerikan Pekoni® ja Herkkumaksamakkara. Näistä klassikkoraaka-aineista on suomalaisten dna rakennettu. Mutta kuinka klassikon maineeseen päästään?

Elintarvikkeista (tai mistään muustakaan) puhuttaessa klassikon kehittämistä ei voi etukäteen päättää. Toki tuotteen pitää olla niin sanotusti jiirissä, mutta kaikki muu jää lopulta kansan päätettäväksi. Urho Hirvonenkaan ei vuonna 1963 lenkkimakkara -reseptiä kehitellessään tiennyt, että hänen luomuksensa olisi yksi maamme tunnetuimmista elintarvikkeista vielä yli viidenkymmenen vuodenkin päästä.

Klassikoksi muodostuneeseen Amerikan Pekoniin käytiin ajatus puolestaan hakemassa mistäpä muualtakaan kuin ison meren takaa Yhdysvalloista. Vuonna 1976 HK:n johtajat tekivät Yhdysvaltoihin suuntautuneella virkistysmatkallaan mullistavan havainnon. Aamiaisella tarjottava suolainen, rasvainen ja rapsakka porsaan kyljestä valmistettu pekoni sai mielet hyvällä tavalla syntisiksi. Yksissä tuumin päätettiin, että tällaista mekin alamme valmistamaan. Ja näin myös tehtiin. Kaksi vuotta myöhemmin polkaistiin pekonilinja käyntiin, eikä se sen jälkeen ole sammunut. Vuoden 1978 jälkeen maahamme on putkahdellut pekonia useilta valmistajilta, mutta vain yksi voi olla ykkönen, kuten hiljattain tehdyn kuluttajatestin ykkössija osoittaa.

Leppähakkeilla savustettu HK Aitonakki™ on myös kuulunut suomalaisten kattiloihin jo vuosikymmenten ajan ja näin ollen jättänyt jälkensä tehden meistä sellaisia kuin olemme. Hieman ujoja ja sisäänpäin kääntyneitä, mutta kuitenkin tutkimusten mukaan maailman onnellisin kansa. Höyrytetty tai keitetty Aitonakki™ ei välttämättä tarvitse muuta lisuketta kuin kunnon töräyksen vahvaa sinappia. Toki taiten valmistettu perunasalaatti toimii aina. Myös nakkien kanssa.

Maksamakkara puolestaan on siitä mystinen herkku, että se maistuu useimmiten myös niille, jotka eivät normaalisti maksasta pidäkään. Herkkumaksamakkara on kuin luotu näkkärin päälle ja söipä naapurini 1980 -luvun lopulla sitä banaaninkin päälle viipaloituna. Iltapalalla nautittu maksamakkaravoileipä ja lasillinen kylmää maitoa lienee varmin keino syvään ja rauhoittavaan uneen. Sama setti aamulla nautittuna puolestaan on mainio startti tehokkaaseen päivään. Sama kaava on toistunut jo yli 40 vuoden ajan, joten käsi sydämellä voimme puhua aidosta klassikosta.

Näitä klassikoita ja mitä tahansa muuta HK tuotetta syödessäsi voit olla varma, että laitat suuhusi aina suomalaista lihaa. Eipä sitä muulla tavoin suomiklassikoksi pääsekään.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Sinapilla vai ketsupilla?

Sinapilla vai ketsupilla?

Vuosi 1963 synnytti Suomeen useita legendoja. Kuningaskotka Matti Nykänen, Timo ”Juti” Jutila, voimamies Riku Kiri ja Popedan Costello Hautamäki ovat esimerkkejä tuon hienon vuoden tuotoksista. Ja totta kai, noiden legendojen...

Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha...

Maailman parasta suomalaista ruokaa

Maailman parasta suomalaista ruokaa

Suomalaisen ruuan päivää vietetään jälleen 4.9. Vaikka useimmille jokainen päivä on suomalaisen ruuan päivä, on silti hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä kotimainen ruoka itselle merkitsee. Työskentelen suomalaisessa elintarvikeyrityksessä, jolle on kunnia-asia...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste