• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Joulu
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • HK Täytetyt leikkeet
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Ruokasisällöntuottaja
12.9.2019

Iltojen ollessa pimeitä ja ilman pysyessä pakkasen puolella voisi olla taas hyvä hetki kaivaa viltti sohvalle ja kynttilät kaapeista ja alkaa valmistamaan kunnon lämmittäviä pata- ja paisti-illallisia. Nopeasti tai hitaasti. Aina ei tarvitse pataa hauduttaa tuntikaupalla tehdäkseen lohduttavaa evästä, joskus se taas on se juttu…

Pork and beans. Kylmän talvipäivän takuuvarma pelastaja on pork and beans. Tämä täyteläinen pataruoka on todellinen klassikko. Better Homes and Garden Heritage -keittokirja vuodelta 1975 kertookin possun ja papujen olleen yksi ensimmäisistä einesruoaksi jalostetuista herkuista. Ja mikä ettei - uudelleen lämmitettynä pork and beans useimpien pataruokien tapaan vain paranee Katso resepti sivuiltamme.

pork-and-beans00280-.jpg

Pitkään haudutettu possun etuselkä. Pitkään uunissa muhinut possun uuniliha on melko murakkaa purtavaa. Ja mikä sopisikaan paremmin ruokapöytään raikkaan ulkoreippailun jälkeen kuin mureaksi hauduteltu possu täyteläisen pottuvoin kera. Toimii muuten mainiosti myös pannulla paahdetun ranskanleipäviipaleen päällä.

ylikypsä-possun-etuselkä-00026-.jpg

HK Paahtopaisti Burgundi.
Vaikka paahtopaisti onkin hieman kahdeksankymmentälukua, tai jopa vähän seitsemänkymmentälukua, on se kiistatta paistien aatelia. Huolella matalassa lämmössä valmistettuna paahtopaisti sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hyvänä esimerkkinä omat hääni ja kaksi viikkoa myöhemmin mummoni hautajaiset. Toiseen tapaukseen ruoka toi iloa, toiseen lohtua.

Tälle syksylle toimme markkinoille uuden valmiiksi Burgundin tyyliin maustetun paahtopaistin, joka suorastaan huutaa kaverikseen pikkusipuleilla, pekonilla ja herkkusienillä ryyditettyä punaviinikastiketta (resepti sivussa). Tapaukseen sopii mainiosti myös iso lasillinen tuhtia punaviiniä.

ehta-paahtopaisti-burgundi-jakso-3-13-05-190291.jpg

HK Naudan Sisäpaisti Pippuri. Naudan sisäpaisti on legendaarinen tartarpihvin raaka-aine, mutta taipuu uunipaistiksi siinä missä paahtopaistikin. Varsinkin pippurimaustettuna. Kun paisti on jo maustettu pippurilla, mikä olisikaan parempi lisuke kuin kunnon kermainen pippurikastike ja klassiset paistetut perunat (resepti sivussa). Sisäpaisti on hieman hienompisyistä kuin paahtopaisti, mutta valmistaminen noudattelee samaa kaavaa.

ehta-sisäpaisti-pippurikastike-jakso-3-13-05-191086.jpg

Molemmat paistit ovat paistovalmiissa pakkauksessa. Etiketti vain roskakoriin ja paisti pakkauksineen uuniin. Paras lopputulos saavutetaan, kun paistille annetaan aikaa kypsyä matalassa lämmössä. Hyvä tulee, kun paistia paistaa 100-asteisessa uunissa useita tunteja, kunnes sisälämpömittari osoittaa 58 astetta. Liemi kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää kastikkeessa.

Cassoulet on vanha ranskalaisklassikko, joka kenties on vähemmän tunnettu herkku meillä Suomessa, mikä on todella sääli, sillä odotus ja vaiva palkitsee aivan ihanalla papuja ja lihaa sisältävällä lohturuoalla. Katso resepti jutun alta. Pavut toimivat kuin sienet imemällä makua lihasta ja liemestä pitkän kypsennyksen aikana. Tähän kylkeen jos vielä jostain löydät laadukasta juureen leivottua ranskanleipää, niin saavutat ylimmän ruokakonossöörin tason. Älä unohda viiniä!

cassoulet-luigi-savustettu-niska-30-07-190538.jpg

Nopeampaan toimintaan sopiva ”pataruoka” on Luigia viinissä, joka valmistuu nimensä mukaisesti HK Maakarit® Livornon Luigista. Luigia viinissä valmistuu nopeasti, joten se on täydellinen arjen irtiottoruoka, mutta itse voisin tarjoilla tätä herkkua myös hienommissakin tilaisuuksissa. Myös klassinen nakkistroganoff on arkiruokien aatelia, joka saa ainakin omaan silmääni onnenkyyneleen vierähtämään. Reseptit löydät sivuiltamme.

luigia-viinissä-klassikot-sininen-aitonakki-amerikan-pekoni-30-07-190801.jpg

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste