• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Lihakoulun blogi
  • Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

12.9.2019

Iltojen ollessa pimeitä ja ilman pysyessä pakkasen puolella voisi olla taas hyvä hetki kaivaa viltti sohvalle ja kynttilät kaapeista ja alkaa valmistamaan kunnon lämmittäviä pata- ja paisti-illallisia. Nopeasti tai hitaasti. Aina ei tarvitse pataa hauduttaa tuntikaupalla tehdäkseen lohduttavaa evästä, joskus se taas on se juttu…

Pork and beans. Kylmän talvipäivän takuuvarma pelastaja on pork and beans. Tämä täyteläinen pataruoka on todellinen klassikko. Better Homes and Garden Heritage -keittokirja vuodelta 1975 kertookin possun ja papujen olleen yksi ensimmäisistä einesruoaksi jalostetuista herkuista. Ja mikä ettei - uudelleen lämmitettynä pork and beans useimpien pataruokien tapaan vain paranee Katso resepti sivuiltamme.

Pitkään haudutettu possun etuselkä. Pitkään uunissa muhinut possun uuniliha on melko murakkaa purtavaa. Ja mikä sopisikaan paremmin ruokapöytään raikkaan ulkoreippailun jälkeen kuin mureaksi hauduteltu possu täyteläisen pottuvoin kera. Toimii muuten mainiosti myös pannulla paahdetun ranskanleipäviipaleen päällä.


HK Paahtopaisti Burgundi.
Vaikka paahtopaisti onkin hieman kahdeksankymmentälukua, tai jopa vähän seitsemänkymmentälukua, on se kiistatta paistien aatelia. Huolella matalassa lämmössä valmistettuna paahtopaisti sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hyvänä esimerkkinä omat hääni ja kaksi viikkoa myöhemmin mummoni hautajaiset. Toiseen tapaukseen ruoka toi iloa, toiseen lohtua.

Tälle syksylle toimme markkinoille uuden valmiiksi Burgundin tyyliin maustetun paahtopaistin, joka suorastaan huutaa kaverikseen pikkusipuleilla, pekonilla ja herkkusienillä ryyditettyä punaviinikastiketta (resepti sivussa). Tapaukseen sopii mainiosti myös iso lasillinen tuhtia punaviiniä.

HK Naudan Sisäpaisti Pippuri. Naudan sisäpaisti on legendaarinen tartarpihvin raaka-aine, mutta taipuu uunipaistiksi siinä missä paahtopaistikin. Varsinkin pippurimaustettuna. Kun paisti on jo maustettu pippurilla, mikä olisikaan parempi lisuke kuin kunnon kermainen pippurikastike ja klassiset paistetut perunat (resepti sivussa). Sisäpaisti on hieman hienompisyistä kuin paahtopaisti, mutta valmistaminen noudattelee samaa kaavaa.

Molemmat paistit ovat paistovalmiissa pakkauksessa. Etiketti vain roskakoriin ja paisti pakkauksineen uuniin. Paras lopputulos saavutetaan, kun paistille annetaan aikaa kypsyä matalassa lämmössä. Hyvä tulee, kun paistia paistaa 100-asteisessa uunissa useita tunteja, kunnes sisälämpömittari osoittaa 58 astetta. Liemi kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää kastikkeessa.

Cassoulet on vanha ranskalaisklassikko, joka kenties on vähemmän tunnettu herkku meillä Suomessa, mikä on todella sääli, sillä odotus ja vaiva palkitsee aivan ihanalla papuja ja lihaa sisältävällä lohturuoalla. Katso resepti jutun alta. Pavut toimivat kuin sienet imemällä makua lihasta ja liemestä pitkän kypsennyksen aikana. Tähän kylkeen jos vielä jostain löydät laadukasta juureen leivottua ranskanleipää, niin saavutat ylimmän ruokakonossöörin tason. Älä unohda viiniä!

Nopeampaan toimintaan sopiva ”pataruoka” on Luigia viinissä, joka valmistuu nimensä mukaisesti HK Maakarit® Livornon Luigista. Luigia viinissä valmistuu nopeasti, joten se on täydellinen arjen irtiottoruoka, mutta itse voisin tarjoilla tätä herkkua myös hienommissakin tilaisuuksissa. Myös klassinen nakkistroganoff on arkiruokien aatelia, joka saa ainakin omaan silmääni onnenkyyneleen vierähtämään. Reseptit löydät sivuiltamme.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ruokasisällöntuottaja
Blogista saat runsaasti vinkkejä ja mielenkiintoisia näkökulmia lihaan ja liharuokien valmistamiseen.

Blogit

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste