Talven pimeyden valaisijat - padat ja paistit

Iltojen ollessa pimeitä ja ilman pysyessä pakkasen puolella voisi olla taas hyvä hetki kaivaa viltti sohvalle ja kynttilät kaapeista ja alkaa valmistamaan kunnon lämmittäviä pata- ja paisti-illallisia. Nopeasti tai hitaasti. Aina ei tarvitse pataa hauduttaa tuntikaupalla tehdäkseen lohduttavaa evästä, joskus se taas on se juttu…

Pork and beans. Kylmän talvipäivän takuuvarma pelastaja on pork and beans. Tämä täyteläinen pataruoka on todellinen klassikko. Better Homes and Garden Heritage -keittokirja vuodelta 1975 kertookin possun ja papujen olleen yksi ensimmäisistä einesruoaksi jalostetuista herkuista. Ja mikä ettei - uudelleen lämmitettynä pork and beans useimpien pataruokien tapaan vain paranee Katso resepti sivuiltamme.

pork-and-beans00280-.jpg

Pitkään haudutettu possun etuselkä. Pitkään uunissa muhinut possun uuniliha on melko murakkaa purtavaa. Ja mikä sopisikaan paremmin ruokapöytään raikkaan ulkoreippailun jälkeen kuin mureaksi hauduteltu possu täyteläisen pottuvoin kera. Toimii muuten mainiosti myös pannulla paahdetun ranskanleipäviipaleen päällä.

ylikypsä-possun-etuselkä-00026-.jpg

HK Paahtopaisti Burgundi.
Vaikka paahtopaisti onkin hieman kahdeksankymmentälukua, tai jopa vähän seitsemänkymmentälukua, on se kiistatta paistien aatelia. Huolella matalassa lämmössä valmistettuna paahtopaisti sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hyvänä esimerkkinä omat hääni ja kaksi viikkoa myöhemmin mummoni hautajaiset. Toiseen tapaukseen ruoka toi iloa, toiseen lohtua.

Tälle syksylle toimme markkinoille uuden valmiiksi Burgundin tyyliin maustetun paahtopaistin, joka suorastaan huutaa kaverikseen pikkusipuleilla, pekonilla ja herkkusienillä ryyditettyä punaviinikastiketta (resepti sivussa). Tapaukseen sopii mainiosti myös iso lasillinen tuhtia punaviiniä.

ehta-paahtopaisti-burgundi-jakso-3-13-05-190291.jpg

HK Naudan Sisäpaisti Pippuri. Naudan sisäpaisti on legendaarinen tartarpihvin raaka-aine, mutta taipuu uunipaistiksi siinä missä paahtopaistikin. Varsinkin pippurimaustettuna. Kun paisti on jo maustettu pippurilla, mikä olisikaan parempi lisuke kuin kunnon kermainen pippurikastike ja klassiset paistetut perunat (resepti sivussa). Sisäpaisti on hieman hienompisyistä kuin paahtopaisti, mutta valmistaminen noudattelee samaa kaavaa.

ehta-sisäpaisti-pippurikastike-jakso-3-13-05-191086.jpg

Molemmat paistit ovat paistovalmiissa pakkauksessa. Etiketti vain roskakoriin ja paisti pakkauksineen uuniin. Paras lopputulos saavutetaan, kun paistille annetaan aikaa kypsyä matalassa lämmössä. Hyvä tulee, kun paistia paistaa 100-asteisessa uunissa useita tunteja, kunnes sisälämpömittari osoittaa 58 astetta. Liemi kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää kastikkeessa.

Cassoulet on vanha ranskalaisklassikko, joka kenties on vähemmän tunnettu herkku meillä Suomessa, mikä on todella sääli, sillä odotus ja vaiva palkitsee aivan ihanalla papuja ja lihaa sisältävällä lohturuoalla. Katso resepti jutun alta. Pavut toimivat kuin sienet imemällä makua lihasta ja liemestä pitkän kypsennyksen aikana. Tähän kylkeen jos vielä jostain löydät laadukasta juureen leivottua ranskanleipää, niin saavutat ylimmän ruokakonossöörin tason. Älä unohda viiniä!

cassoulet-luigi-savustettu-niska-30-07-190538.jpg

Nopeampaan toimintaan sopiva ”pataruoka” on Luigia viinissä, joka valmistuu nimensä mukaisesti HK Maakarit® Livornon Luigista. Luigia viinissä valmistuu nopeasti, joten se on täydellinen arjen irtiottoruoka, mutta itse voisin tarjoilla tätä herkkua myös hienommissakin tilaisuuksissa. Myös klassinen nakkistroganoff on arkiruokien aatelia, joka saa ainakin omaan silmääni onnenkyyneleen vierähtämään. Reseptit löydät sivuiltamme.

luigia-viinissä-klassikot-sininen-aitonakki-amerikan-pekoni-30-07-190801.jpg


Reseptit