Uudet herkut kevään valmistujaisiin

Ylioppilasjuhlien ja muiden valmistujaisten lähestyessä moni miettii, mitä uutta ja vähän perinteisistä juhlaherkuista poikkeavaa sitä keksisi kahvipöydän antimiksi. Voileipäkakku on näyttävä ja ehkä se klassisin vatsantäyttäjä, mutta moni kaipaa kakun kaveriksi muutakin suolaista purtavaa.

Muffinssit ja kierreleivonnaiset yhdistetään usein makeisiin herkkuihin, mutta samaa ideaa voi hyödyntää myös suolaisiin leivonnaisiin. Kierrepullien taikina korvataan leipätaikinalla, ja täytteiden kanssa saakin sitten päästää mielikuvituksen valloilleen. Itse kokeilin valkosipuli-tuorejuustoa ja pulled porkia eli nyhtöpossua, ja lopputulos oli vähintäänkin suosittelemisen arvoinen!

Herkullisten kierteiden täytteeksi käytin edellisenä päivänä valmistamaani pulled pork –lihaa. Tämän kesän uutuustuote, savustettu porsaan niska, sopii reseptiin myös mainiosti. Käytin myös valkosipulilla maustettua tuorejuustoa, mutta tuorejuuston kanssa voi hyvin myötäillä lempimakujaan, joko maustamalla itse maustamattoman tuorejuuston, tai valitsemalla valmiiksi maustetun. Sama juttu tuoreiden yrttien kanssa; tässä versiossa käytin timjamia ja lehtipersiljaa. 

kierre2.jpg

Toinen kokeilemisen arvoinen lisä valmistujaisten kahvipöytään tai vaikka aamiaiselle on pekoni-cheddarmuffinssit. Perinteisesti makeina leivonnaisina tunnetut muffinssit saavat tällä kertaa makunsa pekonin savuisuudesta ja rasvasta sekä pitkään kypsyneen cheddarin täyteläisestä aromista. 

muff1.jpg

No entäpä sitten se voileipäkakku? Sen täytteeksi maksamakkara on mitä mainioin raaka-aine, ja tuorejuusto sekä maustekurkku antavat täytteelle raikkautta ja kirpeyttä. Savuinen saunapalvikinkku sopii paitsi täytteeseen, myös kakun pinnan koristeluun.

lihaisa-voileipakakku-2-d4s6837-edit-22-08-12.jpg


Reseptit